Dolar

32,5192

Euro

34,8443

Altın

2.430,41

Bist

9.645,02

''Aileler, Peşmerge mevzilerine sığınıyor''

Irak'ta IŞİD'in elinde tuttuğu Musul iline bağlı Gökçeli Mahallesi ve çevre bölgelerinden yüzlerce sivil, evlerini terk edip güvenli bölgelere doğru kaçıyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-03 16:03:28

''Aileler, Peşmerge mevzilerine sığınıyor''

Musul'u kurtarmaya yönelik operasyonun 18. gününde, kentin çevresindeki bölgelerden şimdiye kadarki en yoğun kaçış yaşandı. Çatışmalar arasında kalmak istemeyen Gökçeli Mahallesi ve çevre bölgelerindeki aileler, Peşmergenin kontrolündeki güvenli bölgelere sığınıyor.

Beyaz bayrağı aracına takan Arap, Kürt, Türkmen, Şahbek, Ezidi, Kakayi ve Hristiyan aileler, yollardaki mayınlara ve bombalı tuzaklara aldırış etmeden Musul'u terk ediyor. Aracı olmayan bazı aileler, nakliye taşıtları ve tırların kasalarına binerek bölgeden uzaklaşıyor.

"AİLELER, PEŞMERGE MEVZİLERİNE GELİYOR''

Musul-Erbil karayolunu kullanarak kenti terk eden aileler, Peşmerge mevzilerine geliyor. IŞİD mensuplarının, halkın arasına sızmasını engellemek için tüm siviller, kontrol noktasında ön soruşturma ve üst aramasına tabi tutuluyor. Kaçanlar, Peşmerge'nin gözetiminde Musul'un güneydoğu bölgesinde kısa bir süre önce kurulan Hazır Çadır Kampı'na sevk ediliyor.

"BU İNSANLARA ACİL YARDIM MALZEMELERİ TEMİN EDİLMESİ GEREKİYOR''

Irak merkezi hükümeti ve Birleşmiş Milletler tarafından kurulan ve 6 bin çadırın yer aldığı Hazır Kampı Sorumlusu Rızgar Ubeyd, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sabah saatlerinden itibaren çok sayıda sivilin, can tehlikesinden dolayı evlerini terk edip yollara düştüğünü ifade etti.

Ubeyd, "Kampımıza sabah saatlerinden itibaren bin 500'ün üzerinde sığınmacı geldi. Bu insanlara acil yardım malzemeleri temin edilmesi gerekiyor." dedi.

IŞİD'in iki buçuk yıldır elindeki bölgelerde yaşamak zorunda kalan ailelere sadece gıda yardımının yeterli olmayacağına dikkati çeken Ubeyd, ivedi bir şekilde sığınmacılara psikolojik tedavi verilmesi gerektiğini söyledi.

"BAZI ÇOCUKLAR KAFA KESME OYUNU OYNUYOR'' 

Kamptaki çocukların psikolojisi hakkındaki izlenimlerini de paylaşan Ubeyd, "Bazı çocuklar kafa kesme oyunu oynuyor. Bu masum çocukların önünde bu tür şeyler işlendiğinden dolayı hafızalarında yer edinmiş durumda. Acilen tedavi edilmeleri gerekiyor." diye konuştu.

"SAVAŞ UÇAKLARINDAN DOLAYI EVİMİZ BAŞIMIZA YIKILDI''

Nakliye aracına binerek ailesiyle birlikte Musul'dan kaçan ve güvenlik nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen bir Gökçeli Mahallesi sakini, "Irak ordusu ve militanlar arasında yoğun çatışmalar başlayınca korkmaya başladık. Savaş uçaklarından dolayı evimiz başımıza yıkıldı." dedi. 

Haber Ara