Dolar

32,5023

Euro

34,9630

Altın

2.429,49

Bist

9.811,51

Aile sağlığında 'Sağlıklı adımlar'

Toplum sağlığı merkezleri bulundukları mahallerde önemli bir rol oynuyor. Aile kavramının öneminin anlaşılmasıyla birlikte sadece ülkemizde değil tüm dünyada 'Sağlıklı aile' uygulamaları yaygınlaşmaya başladı

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-01 09:13:08

Aile sağlığında 'Sağlıklı adımlar'

Aile kavramının önemi her geçen gün artıyor. Ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda ailenin gelişmesi hususunda atılım ve yatırımlar sürdürülürken sağlık alanında da ailenin düzenlenmesi ve daha sağlıklı hale getirilmesi için önemli bir gayret sarf ediliyor.

Bu süreçte en büyük rolü ise Aile Sağlığı ve hekimliği oynuyor.
Gelin Aile Hekimliği uygulamasına kısa bir bakışta bulunalım.....
Bireylere ve ailelere biyomedikal, davranış ve sosyal tıp ile entegre kapsamlı bakım verme ile ilgilenen tıp uzmanlığı; kapsamlı sağlık hizmeti servislerini, eğitimi ve araştırmayı kapsayan akademik tıp disiplini.
AİLE HEKİMİ
Bireylere yaş,cinsiyet ve hastalık ayrımı yapmadan sağlık hizmeti vermek üzere uzmanlaşmış doktor; ailelere, yaşadıkları toplumla birlikte birincil ve sürekli bir sağlık bakımı sunar; fiziksel, psikolojik ve sosyal problemleri yönlendirir; diğer uzmanlıklara ihtiyaç olduğunda kapsamlı sağlık bakımı verilmesini koordine eder.
AİLE SAĞLIĞI ELEMANI
Aile hekimi ile birlikte hizmet veren, sözleşmeli çalıştırılan veya bakanlıkça görevlendirilen hemşire, ebe veya sağlık memuru   AİLE HEKİMLİĞİ HİZMETİ:
Aile Hekimleri tarafından kapsamlı, sürekli, koordine ve işbirliği içinde verilen, birey, aile ve toplum odaklı sağlık hizmeti.

TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZLERİ

Bölgesinde yaşayan kişilerin ve toplumun sağlık hizmetlerini organize eden, toplumun koruyucu hekimlik hizmetlerini sunan, birinci basamak sağlık hizmeti veren kurumların kendi arasında ve diğer kurumlar arasında eşgüdümünü sağlayan, idari hizmetler ile sağlık eğitimi ve denetim faaliyetlerini yürüten sağlık merkezidir.
AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİ
Bir veya daha fazla aile hekimi ile aile sağlığı elemanlarınca aile hekimliği hizmetinin verildiği birimdir.
DÜNYADA AİLE HEKİMLİĞİ
Aile Hekimliği disiplini halen birçok ülkede uygulanmaktadır. Uygulama şekilleri her ülkenin idari ve mali yapılarına ve ihtiyaçlarına göre değişkenlik göstermektedir.

Aile Hekimliği Uygulamasının yapıldığı ülkeler;
İngiltere      
Hollanda
İrlanda     
Almanya
Portekiz 
Norveç
Küba

Haber Ara