Dolar

32,5090

Euro

34,9327

Altın

2.431,64

Bist

9.721,60

Aile çiftçiliği ve Toprak Bayramı etkinlikleri

Aile çiftçiliği ve Toprak Bayramı etkinlikleri

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-16 14:59:22

Aile çiftçiliği ve Toprak Bayramı etkinlikleri
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarım arazileriyle ilgili "Arazi parsel tanımlama sistemi" çerçevesinde bir çalışma yaptıklarını belirterek, "Türkiye'nin ekili, dikili, verimli, verimsiz ne kadar arazi varsa bütün sathının fotoğrafını yaklaşık 3 aylık bir süre içerisinde çekeceğiz" dedi.

Aile çiftçiliği ve Toprak Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Bakanlıkta düzenlenen törende konuşan Eker, hayatın kaynağının toprak olduğunu belirterek, topraktan ayrı düştükçe, merhamet, hoşgörü ve toleransın unutulduğunu, daha zalimce uygulamaların içine girildiğini ifade etti.

Son 10 yıl içerisinde toprağın korunması ve arazi kullanımı ile ilgili birçok düzenleme yaptıklarını dile getiren Eker, "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu çıkmasaydı 540 bin hektar tarım arazisi amacı dışına çıkarılmış ve o toprak elden gitmiş olacaktı" diye konuştu.

Eker, 32 milyon 500 bin tarım parselinin tamamına vatandaşlık numarası gibi bir kimlik numarası verdiklerini hatırlatarak, havza modelini bu verilerin üzerine kurduklarına dikkati çekti.

Üretim yapılması mümkün olmayan toprakların, tarım dışında kullanımı için planlamalar da yaptıklarını anlatan Eker, şehirleşmenin veya sanayileşmenin buralarda gerçekleşmesi için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Verimli tarım ovalarını mutlak korumaya dönük, hiçbir şekilde oralara dokunulmayacak şekilde düzenleme çalışması yaptıklarını ifade eden Eker, amaçlarının kimsenin o alanlara müdahale etmemesi olduğunu vurguladı.

- Arazilerin fotoğrafları çekilecek

Bakan Eker, kısa vadeli değil, uzun vadeli düşünmek gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Tarım arazilerimizle ilgili 'Arazi parsel tanımlama sistemi' çerçevesinde bir çalışma daha yapıyoruz. Türkiye'nin ekili, dikili, verimli, verimsiz ne kadar arazi varsa bütün sathının fotoğrafını yaklaşık 3 aylık bir süre içerisinde çekeceğiz. Bu, bize bir referans noktası teşkil edecek. Sonra bu her 5 yılda bir tekrarlanacak. Böylece sahada, coğrafi alanda gerek tarım arazisi gerekse tarım arazisi dışındaki bölgelerde herhangi bir değişiklik var mı, yok mu; bir kaçak yapı var mı, yok mu bütün bunların hepsi tespit edilerek referansa göre değerlendirilecek ve buna göre takibi yapılacak. Yarın bu çalışmayı da başlatıyoruz"

-"Savaşmadan kazandık"

Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek de toprakla ilgili asırlar sonra bile anılacak, ders kitaplarına girecek, hukuk fakültelerinde "kanundan önce ve sonra" diye anılacak bir çok yeniliğin hayata geçirildiğini belirterek, devrim niteliğinde çalışmaların tamamlandığını söyledi.

Toprağın korunması ile ilgili kanunlarda çok önemli adımlar atıldığının altını çizen Küsek, "Arazilerin tarım dışına çıkarılması ile ilgili şahsınızın ve bakanlığın suçlandığını biliyoruz. Ancak bu konu ile ilgili bütün mevzuat ve düzenlemeler görevinizde hayata geçirildi. Daha önceki dönemlerde insanlar böyle bir algı olmadan rastgele istediklere yere binalar yapabiliyorlardı. Toprağın korunması fikri döneminizde siyasi partilerin gündemine kadar bütün halkın gündemine girdi. Bu bizi sevindiriyor" diye konuştu.

Küsek, arazi parsel tanımlama sistemine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, uçakla bütün arazilerin fotoğraflarının çekileceğini belirtti. Bu fotoğrafların 3 boyutlu, stereo fotoğraflar olacağını dile getirerek, yollar ve derelerin sayısallaştırılacağını, referans harita oluşturulacağını ve desteklerin bu tabana göre verileceğini kaydetti.

Toplantının ardından Bakan Eker'e çiftçi kadınlar yoğurt, çörek ve kilim hediye etti. Daha sonra kurulan stantları ziyaret eden Eker, buradaki ikramların tadına baktı.

Haber Ara