Dolar

32,3361

Euro

35,2001

Altın

2.247,23

Bist

8.718,11

AİHM'den İmar Bankası kararı

AİHM, TMSF'ye devredildikten sonra İmar Bankası'nda 'off-shore' hesabı bulunanlara banka tarafından vadedilenden daha düşük faizle geri ödeme yapılmasında hak ihlali olduğuna ilişkin başvuruyu reddetti

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-21 11:22:08

AİHM'den İmar Bankası kararı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK) 3 Temmuz 2003'teki kararıyla İmar Bankasının yönetim ve denetimi TMSF'ye devredildi.

Alınan bilgiye göre, İmar Bankası'nda "off-shore" hesabı bulunan iki kişi, AİHM'e başvurarak, bankanın TMSF'ye devrinden sonra devletin, bankanın vadettiğinden daha düşük faizle kendilerine ödeme gerçekleştirdiğini, bunun da mülkiyet hakkını ihlal ettiğini öne sürdü.

Başvuruyu incelemeye alan AİHM, hükümetten görüş istedi. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan hükümet görüşleri AİHM'e iletildi.

İddiaların açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle başvuruyu kabul edilemez bulan AİHM, ödenmeyen yüksek mevduat faizlerinin sorumluluğunun hükümete yüklenemeyeceği sonucuna ulaştı.

"ZARARIN TAMAMININ DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMASI BEKLENEMEZ"

Bakanlar Kurulu kararıyla İmar Bankası "off-shore" hesaplarına uygulanan faiz oranlarını yeterli gören AİHM, başvuranlara yapılan ödemelerin, ulusal ekonominin gerektirdiği genel yarar ile kişilerin mülkiyet hakkının korunması arasındaki adil dengeyi sağladığına işaret etti.

İmar Bankasına el konulmasıyla başvurucular üzerinde aşırı ve ağır bir yük oluşmadığına hükmeden AİHM, başvuranların ticari risk almak suretiyle mevduatlarını değerlendirdikleri özel bankanın yöneticilerinin sorumluluklarını yerine getirmemesiyle oluşan zararın tamamının, devlet tarafından karşılanmasının beklenemeyeceğini vurguladı.

 

Haber Ara