Dolar

32,5299

Euro

34,8978

Altın

2.439,37

Bist

9.716,77

AİHM'de cemevleri davası görüşüldü

AİHM'de cemevleri davası görüşüldü

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-03 15:01:50

AİHM'de cemevleri davası görüşüldü
" Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, cemevlerine Türkiye'de ibadethane statüsü verilmesi talebine ilişkin davayı görüştü.

Fransa'nın Strasbourg kentinde yapılan duruşmada hükümeti temsilen avukatlar Harun Mert, Hacı Ali Açıkgül ve danışman heyeti katıldı. Cem Vakfı'nı ise avukat Namık Sofuoğlu, Prof. Dr. İştar Savaşır ile danışman heyetinin yanı sıra başvuru sahiplerinden Cem Vakfı Genel Başkanı İzzetin Doğan temsil etti.

Hükümet adına konuşan Avukat Açıkgül, Türkiye'de din özgürlüğünün ihlal edilmediğini ve ayrımcılık yapılmadığını belirtti. Toplantı yerlerinin inşasında herhangi bir engel bulunmadığına dikkati çeken Açıkgül, toplantı yeri ile ibadethane kavramının ayırt edilmesi gerektiğini kaydetti. Avukat Açıkgül, Türkiye'de Alevilerin özgür bir şekilde ibadetlerini yerine getirebildiklerini vurguladı.

Cem Vakfı adına söz alan Avukat Sofuoğlu ise dinle ilgili kamu hizmetlerinin Alevilere ücretsiz olarak verilmesi ve cemevlerinin ibadethane statüsü alması gerektiğini savundu. Sofuoğlu, cemevlerinin inşası ve diğer masrafları ile ilgili Türkiye'nin bütçe ayırmadığını ve Alevi vatandaşların bütün masrafları kendi imkanlarıyla karşıladığını ifade etti.

Duruşma çıkışında basın mensuplarına açıklama yapan Doğan, AİHM'in aldığı kararların çok önemli emsal kararlar olduğuna işaret ederek, "Mahkeme adalete inanan, demokrasiye inanan ve insanların barış içinde yaşamasının siyasetçilerin en önemli görevi olduğuna inanan herkes için çok önemli kararlar veriyor" diye konuştu.

AİHM Büyük Daire'nin 17 yargıcının davayı ileri bir tarihte karara bağlaması bekleniyor.

Cemevlerine ibadethane statüsünün verilmesinin hukuken mümkün olmadığını belirten Başbakanlığa karşı, 23 Eylül 2005 tarihinde Cem Vakfının öncülüğünde 2000 kişi tarafından dava açılmıştı.

Türkiye'de hukuk yollarının tükenmesi sonucu davacılar, 31 Ağustos 2010'da AİHM'e başvurmuştu. Mahkeme, 18 Aralık 2014'te aldığı kararla davanın Büyük Daire'de görülmesine karar vermişti.

AİHM'e başvuru metninde Türkiye'de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) din, vicdan ve düşünce özgürlüğünü düzenleyen 9. maddesinin ve ayrımcılığı yasaklayan 14. maddesinin ihlal edildiği öne sürülüyor.

Diğer taraftan, duruşma öncesi ve sonrasında Türkiye ve Avrupa'dan gelen Alevi vatandaşlar AİHM binası önünde gösteri düzenledi.

Haber Ara