Dolar

32,3354

Euro

35,1404

Altın

2.240,80

Bist

8.725,04

Ahmet Zeki Üçok kimdir ?

Türk, asker, hukukçu Ahmet Zeki Üçok. Ahmet Zeki Üçok kimdir? işte Ahmet Zeki Üçok'un biyografisi...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-16 17:35:39

Ahmet Zeki Üçok kimdir ?

Asker, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın eski başsavcısı,emekli askeri hakim Ahmet Zeki Üçok 1961 yılında, Bursa'da doğdu. Üçok, Işıklar Askeri Lisesi'ni ve Hava Harp Okulu'nu bitirdi. 1981-1993 yılları arasında uçaksavar subayı olarak görev yaptı. Aynı zamanda Üçok İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi ve Askeri Hakim Sınıfı'na geçti. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Doktora eğitimini tamamladı. 

Ahmet Zeki Üçok, 2009 yılında Fethullah Gülen cemaati hakkında yürüttüğü soruşturmanın ardından Balyoz Davası sanığı oldu. 4 yıl 9 ay cezaevinde yattı.

Mart 2003 yılında hazırlandığı iddia edilen Balyoz Darbe Planı kapsamında açılan davada tutuklu olarak, ikinci iddianamede (Oraj Harekat Planı) 4 numaralı sanık olarak yargılandı ve hakkında ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi Ancak darbeye eksik teşebbüs sebebiyle verilen ceza ağırlaştırılmış müebbetten 16 yıla düşürüldü.

Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz davasına ilişkin kararından sonra davanın bütün sanıkları tahliye olmasına rağmen eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcısı Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı'nda görevli üç astsubayın ifadelerini, hipnoz ve işkenceyle almak suçundan aldığı ceza nedeniyle tahliye olmadı Mahkeme, Üçok'un cezaevinde kaldığı 4 yıl 9 ay 25 gün süreyi göz önünde bulundurarak 30 Haziran 2014 tarihinde tahliyesine karar verdi.

Davalardan dolayı iki kez TSK'dan ihraç edilen rütbeleri sökülen, ‘er' statüsüne indirilen ve 2013 yılında emekli edilen Ahmet Zeki Üçok'un aldığı cezalar Anayasa Mahkemesi'nce ‘hak ihlali olduğu' gerekçesiyle ya da Yargıtay tarafından bozulmasına rağmen Üçok henüz beraat etmediği için kayıtlarda sabıkalı olarak kaldı. Sabıkalarından dolayı ise Ahmet Zeki Üçok, sivil hayatında avukatlık yapabilme hakkını da kazanamadı.

Maddi güçlük içerisine giren Ahmet Zeki Üçok, askerlik görevleri sırasında tanıştığı Moritanyalı arkadaşının vesilesiyle kurduğu Sun Savunma Teknoloji ve Danışmanlık Şirketi aracılığıyla, dünyanın en önemli balık ihracatçılarından biri durumundaki Moritanya‘dan, balık getirmeye başladı.

Gerekli girişimlerini tamamlayan Ahmet Zeki Üçok, geçen ocak ayından itibaren de, birçok balık çeşidini Türkiye'ye getiren isim oldu.

Ahmet Zeki Üçok, cezaevinden tahliye olduktan sonra kurucuları arasında CHP Milletvekili olan Dursun Çiçek‘in de bulunduğu Kumpas Mağdurları Derneği‘ni kurup başkanlığını yaptı.

Haber Ara