Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Ahmet Taşgetiren yazdı: Gülen hareketi nasıl 'FETÖ'leşti?

Star Yazarı Taşgetiren, bugünkü köşesinde 'Gülen hareketi'nin dönüşümünü yazdı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-08 15:08:25

Ahmet Taşgetiren yazdı: Gülen hareketi nasıl 'FETÖ'leşti?

TİMETURK | HABER MEKREZİ

Gülen Hareketinin “FETÖ'leşme”si için "değişimin ve deforme olmanın en dramatik vakıası" diyen Taşgetiren, şunalrı yazdı:

"HİZMET HAREKETİ"

Ama o yapının mesela çoktandır bir “Hizmet hareketi” olmadığı da bir vakıa. Hatta Cemaat'in önce “The Cemaat”, sonra “Camia” diye nitelenmesi bile, “Cemaat”in dini hüviyetine yönelik bir iç mesafe olması sebebiyledir. Peki, o yapıya bağlı olanlar, bu sürecin tahlilini yaptılar mı? Yani “Biz nereye gidiyoruz?” sorusunun cevabına kafa yoran birisi oldu mu?

NASIL İNSANLARDIR?

Ben şuna inanırım: O yapıya bağlı onbinlerce -belki daha fazla- insanın çok çok önemli kısmı, islami hassasiyetle orada yer almışlardır. Sayın Cumhurbaşkanı'nın ifadesine yansıyan “Alnı secdeye gelen insanlar” tanımlaması yanlış değildir. Fethullah Gülen de o insanlar için “Hoca”dır. Şunu söylemek de mümkün: O yapı içinde yer alan insanların pek çoğu “islami hayat”ı orada edinmişlerdir. Yani İmam Hatip gibi dini eğitim veren alanlardan gelenler sınırlıdır.

"İSLAM'A HİZMET"

Sonunda o hareketin, başka projelerle başlatıldığı iddiaları bir yana, en azından bağlılar açısından “İslam'a hizmet” gayesi taşıdığı kuşkusuzdur.

"BAĞLILAR, GÖZÜ BAĞLILAR"

15 Temmuz'u bağlılara “Tiyatro” diye sundular. Bugüne kadar yapılan tek izah bu. “Bağlılar”ın pek çok yapıda olduğu gibi“gözü bağlı” karakteri de bu izahı içselleştirme sonucunu doğurdu.

"DEDİM Kİ, O ZAMAN BİLE BİZ NE YAPIYORUZ, DİYEBİLİRDİNİZ"

Ancak davalar başladı ve pek çok itiraf, “İlişki”yi ortaya koyuyor. “Tiyatro” ise bunu oynadınız, dedim ben. Aktörler siz oldunuz. Kaldı ki, Erdoğan'a açtığınız savaş da, kabul edilebilir değildi. “Erdoğan da bize savaş açmıştı” diyebilirsiniz, ama orada bile, kendi kendinize “Ne yapıyoruz biz?” diye sorabilirdiniz.

"KADINLARI, GENÇLERİ BU SAVAŞA SOKMAYIN DEDİM"

En başından beri “Bu savaşa kadınları, gençleri sokmayın” diye yazdım. En uçtaki adamları savaşa soktunuz. Şu anda 96 bin kişi ihraç edilmiş devletten. Burada ihraç eden iradeyi suçlamak kolay. Peki o insanların her birini savaşa sokan iradeye bir şey söylenmeyecek mi?

"TÜRKİYE KARŞITI..."

Bütün dünyada faaliyet gösteren “Türkiye çıkışlı” bir hareket, “Erdoğan'a karşı” gibi sunulan, ancak “Türkiye'ye karşı” olarak algılanması kaçınılmaz bir savaşı sürdürüyor.

"SORUMLULARA NE OLACAK?"

Hareketin başında olanlar-samimiyet sorgulaması bir yana- işin bir noktasında “Dindar bir siyasi kadro” ile savaşa savaşa ilerlemeyi mi planlamışlardı? 15 Temmuz'dan bu yana bütün süreç kendi etraflarında döndüğü halde, akla yakın bir izah denemesinde bulunmadılar. “Ne oldu 15 Temmuz'da, darbe girişiminde rol alanlar kim, TSK bünyesindeki bağlılarınız ne arıyor darbe sürecinde, onları başkaları mı kullandı, siz başkalarını mı kullanacağınızı düşündünüz, gerçekte ne oldu? Sonuçta hezimet olduğuna göre, en azından koca yapıyı böyle bir hezimetin içine sürükleyenler, bunun en tepedeki kişiye maliyeti olmayacak mı?

İSLAMLA NE İLGİSİ VAR?

Hareketin bağlıları, -bunu ben bu tarzdaki her yapılanmanın bağlıları için söylüyorum- böyle bir yapıya tam da bugün gelinen durum için mi bağlanmışlardı? Şu an gelinen noktada İslam'la ilgili ne var? Şu an ödenen bedeller, islami bir hizmetin karşılığı mı, yoksa yukarda birilerinin bağlılar üzerinden yürüttüğü bir “Fesad”ın karşılığı mı?

Özeleştiri yapılmazsa, yanlışlar da, bedel ödemek de devam eder gider.

Bir de İslam'a ödetilen bedeli düşünün!

 

Haber Ara