Dolar

32,3349

Euro

35,1762

Altın

2.241,48

Bist

8.718,11

Ahmet Er kimdir ?

Türk asker, politikacı ve yazar Ahmet Er... Ahmet Er kimdir? İşte Ahmet Er'in biyografisi

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-25 22:32:04

Ahmet Er kimdir ?

Ahmet Er 1927 senesinde Manisa'nın Akhisar ilçesinin Sünnetçiler köyünde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Akhisar'da tamamladı. 1947 senesinde Bursa Işıklar Askeri Lisesi'nden mezun oldu ve aynı sene Kara Harp Okulu'na girdi. 1950'de Akar Harp Okulu'ndan Teğmen rütbesiyle orduya ve jandarma sınıfına katılan Er, ülkenin birçok bölgesinde, ordunun çeşitli kademelerinde görev aldı. 1951 senesinde Bulgaristan'dan Türkiye'ye iltica eden 300 bin Türk'ün cefasını anlatan "Göçmen" adlı üç perdelik bir dram yazdı. Bu eser, Türkiye'de "yüz milli piyes"in içinde yer aldı.

1957'de Milli Savunma Bakanlığı tarafından açılan Radyofonik Temsil yarışmasında Kosova Meydan Muharebesi'ni konu alan "Meçhul Süvari" adlı radyofonik temsili ile ödüle layık görülmüştür. 27 Mayıs 1960 harekatı içinde görev alan Er, Milli Birlik Komitesi üyesi olarak da vazife yaptı. Sonrasında otuz sekiz kişilik Milli Birlik Komitesi üyeleri arasında meydana gelen itilaf sonucu yurt dışına gönderilen "Ondörtler" grubu arasında yer aldı ve 13 Kasım 1960 tarihinde Libya Büyükelçiliği Devlet Müşavirliği'ne atandı. 1962 senesinde yurda geri dönerek doğduğu Sünnetçiler köyüne yerleşti.

31 Mart 1965 tarihinde Alparslan Türkeş ile birlikte siyasete atılan Er, CKMP'nin 1969 Şubat ayında Adana'daki kongresinde MHP'ye dönüşmesiyle birlikte, bu partinin 12 Eylül darbesine kadar Genel Başkan Yardımcılığı vazifesini yürüttü. 12 Eylül'den sonra, cuntanın mahkemelerinde yargılanan Er, yapmış olduğu tarihi bir savunmayla darbecilere meydan okudu. Tahliye olduktan sonra uzun bir dönem siyasetin dışında kaldı. Bunun yanında milli İslami değerlere bağlı ülkücü gençliğinin yetişmesi için düzenlenen konferanslara ve seminerlere katılarak konuşmalar yaptı.

Muhsin Yazıcıoğlu ve arkadaşlarının kurdukları Büyük Birlik Partisi'yle tekrar siyasete geren Er, partinin "Kurucular Kurulu" üyeleri arasında yer aldı. Uzun bir dönem bu partinin Genel Başkan Yardımcılığı vazifesini sürdürdü. Sonrasında sağlık koşulları nedeniyle görevini bırakmak zorunda kaldı. Ayrıca birçok farklı eser de kaleme alan Er, çeşitli gazete ve dergilerde yazılar yazdı.

ESERLERİ

Adını Siz Koyun

Göçmen

Meçhul Süvari

Hürriyet Yağmuru

Hatıralarım

Hak Dostları

 

Haber Ara