Dolar

32,3776

Euro

35,0297

Altın

2.326,46

Bist

9.142,40

Ahmedinejad’ın tutuklanan yardımcısından Kasım Süleymani'ye mektup

Mahud Ahmedinejad'ın tutuklanan yardımcısı Hamid Bakayi, 'yolsuzluk' tartışmasının kilitlendiği isim Kasım Süleymani'ye mektup yazdı. Bakayi, Süleymani'den İran Devrim Muhafızları'na yönelik 'yolsuzluk' suçlamalarını çürütmesini istedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-03-19 15:15:40

Ahmedinejad’ın tutuklanan yardımcısından Kasım Süleymani'ye mektup

TIMETURK | ÇEVİRİ

İran Eski Başkan Yardımcısı Hamid Baghaei (Hamid Bakayi), Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'ye bir mektup göndererek, Devrim Muhafızları yargısı ve istihbaratından gelen 3.5 milyon Euro'yu zimmetine geçirdiği iddiasını çürütmesini istedi. Bu paranın ise Devrim Muhafızları Kudüs Gücü tarafından Afrikalı liderlere sunulacağı belirtildi.

Hamid Bakayi:

1032621875_1

DEVRİM MUHAFIZLARI FONLARINI YASADIŞI YOLLARLA HARCAMA SUÇLAMASI

Asharq Al Awat'ın haberine göre Baghaei (Bakayi), Kudüs Gücü'nün fonlarına el koymasının, İran Devrim Muhafızları'nın komutanlarının bu olaya karıştığını doğruladığını ve mahkemeye çıkarılmaları gerektiğini savundu.

Baghaei mektubunda, “Onuncu hükümetin misyonu bittikten sonra, İstihbarat'a, Afrika liderlerine verilmesi talimatıyla aktarılan paranın yabancı biriminde verilmesi suçlaması, sizin ve grubunuzun yasal hiç bir sorumluluğu olmayan insanlara yasadışı yollarla para sunduğunuz anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Kasım Süleymani:

1514990512

SÜLEYMANİ CEPHESİNDEN AÇIKLAMA GELMEDİ

Kasım Süleymani'den ise geçtiğimiz hafta çıkan habere dair bir açıklama gelmedi.

DEVRİM MUHAFIZLARI: BAGHAEİ PARAYI ZİMMETİNE GEÇİRDİ

Baghaei (Bakayi), aynı zamanda İran Devrim Muhafızları Gücü İstihbarat Şefi Hüseyin Taib'i de yalan söylemekle suçladı. Taib ise tam zıttı şekilde Baghaei'yi 3.5 milyon Euro ve 570.000 dolar parayı çalmakla suçluyor. Taib, 5 Ağustos 2013'te Baghaei'nin bu parayı Afrikalı liderlere hediye olarak sunmak için ele geçirdiğini ve kendisinin ise o dönemde yasal hiçbir mevkide bulunmadığını ifade etti.

AHMEDİNEJAD'DAN HAMANEY'E MEKTUP

Geçtiğimiz aylarda ise Ahmedinejad ve Sadık Larijani öncülüğündeki İran yargısı arasında keskin sözlü saldırılar başgöstermişti. Her iki taraf da karşısındakini cezalandırmakla tehdit ediyordu.

İran'da geçen ay beklenmedik bir gelişmeyle, Ahmedinejad da Hamaney'e sorumluluklarını yerine getirmesine dair bir mektup gönderdi. Acilen başkanlık ve parlamento seçimlerine gidilmesini, yargının başının def edilmesini ve İran anayasasının değiştirilmesi talepleri vardı.

Söz konusu mektuplar ise dün basına yansıdı. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

HAMİD BAKAYİ ve MEŞAİ YARGI KISKACINDA

İran'ın eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın yardımcısı Hamid Bakayi, "yolsuzluk" iddiasıyla yargılandığı davada 15 yıl hapis ve 80 kırbaç cezasına mahkum edilmişti. Kararın ardından Bakayi cezaevine konulurken, Ahmedinejad ise "asıl yolsuzluk yapanların yargı yetkilileri olduğunu" iddia ederek tepki göstermişti.

Ahmedinejad, cumhurbaşkanlığı dönemindeki yardımcısının "yolsuzluk" suçlamasıyla hapis cezasına çarptırılmasına sessiz kalmakla suçladığı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi İranlı komutan ile arasındaki "iş ilişkilerini" açıklamakla tehdit etmişti.

Bu tehdidin ardından ise Ahmedinejad'ın cumhurbaşkanlığı döneminde, kabinedeki en nüfuzlu kişi ve dünürü İsfendiyar Rahim Meşai, Tahran Devrim Mahkemesinin bir soruşturması kapsamında gözaltına alındı.

İsfendiyar Rahim Meşai:

5aad578c18c7731994192cd5

Meşai, Ahmedinejad tarafından 2009 cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görevlendirilmiş ancak bir hafta içerisinde İran lideri Ali Hamaney tarafından bu görevden alınmıştı. Ahmedinejad grubunun adayı olarak 2013 cumhurbaşkanlığı seçimleri için ön plana çıkan Meşai'nin adaylığı, İran Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından veto edilmişti. Mahkeme geçen yıl kasım ayında Meşai'yi, "lidere iftira, rejime karşı propaganda, devlet imkanlarını yetkisiz kullanma, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçlamasıyla ifadeye çağırmıştı.

(İlgili habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

821576_1_3

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara