Dolar

32,3395

Euro

35,1257

Altın

2.238,65

Bist

8.772,11

Ahmed Yüksel Özemre kimdir ?

ilk Türk atom mühendisi ve yazar...Ahmed Yüksel Özemre kimdir? İşte Ahmed Yüksel Özemre biyografisi...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-25 17:40:43

Ahmed Yüksel Özemre kimdir ?

Ahmed Yüksel Özemre, 1935'de Üsküdar'da doğdu.

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik-Fizik Bölümü'nden ve 1958'de de Fransa Nükleer Bilimler ve Teknoloji Millî Enstitüsü'nden mezun oldu.

Türkiye'nin ilk Atom Mühendisi'dir.

1969 yılında profesör olan Özemre İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Teorik Fizik Kürsüsü ve Matematiksel Fizik Anabilim Dalı başkanlıklarını 11 yıl yürüttükten sonra 1984'de kendi isteğiyle emekliye ayrıldı.

Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü, İstanbul aüaniveristesi Fen Fakültesi Dekanı, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim Kurulu Üyesi, TÜBİTAK Marmara Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Merkezi kurucu kurul üyesi, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı, Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı Danışmanı ve Nükleer Santral Proje Koordinatörü gibi görevlerin yanı sıra Türkiye'yi NATO Bilim Komitesi'nde, OECD Nükleer Enerji Ajansı Yönetim Kurulu'nda, CERN (Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi) Konseyi'nde ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı nezdinde de temsil etmiştir.

Türkiye Yazarlar Birliği, 1996 yılında Üsküdar'da Bir Attâr Dükkânı (6 baskı) isimli eseriyle Hâtırat Dalı'nda ve 1998 yılında da Prof.Dr. Toshihiko İzutsu'dan çevirdiği İbn Arabî'nin Fusûs'undaki Anahtar-Kavramlar (3 baskı) başlıklı çevirisiyle Çeviri Dalı'nda "Yılın Sanatçısı" ödüllerine lâyık görmüştür.

Ahmed Yüksel Özemre, Fransızca, İngilizce, İtalyanca, Almanca ve İspanyolca bilip iki çocuk babasıdır.

Ahmed Yüksel Özemre, 25 Haziran 2008 tarihinde İstanbul'da vefat etti.

 

Haber Ara