Dolar

32,5533

Euro

34,8507

Altın

2.428,39

Bist

9.722,09

Ahmed Kasım: PYD, herkesi aldattı

Suriye Kürt Ulusal Konseyi Temsilcisi Ahmed Kasım, 'PYD, herkesi aldattı Kürtlerin yararına çalışmıyor' dedi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-07 03:59:56

Ahmed Kasım: PYD, herkesi aldattı

Star Gazetesi'nin haberine göre; Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) İstanbul Temsilcisi Ahmed Kasım, PYD'nin, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve İran'la yaptığı anlaşma gereği” diğer gruplara baskı yaptığı ve Irak'ta eğitilen “Rojavalı Peşmergelerin” geçişine izin vermediğini belirterek, “PYD'nin uyguladığı hiçbir proje Kürtlerin yararına değil” dedi. Suriyeli 16 siyasi partinin bir araya gelmesiyle oluşan ENKS'deki görevinin yanı sıra bölgede siyasi faaliyetlerini sürdüren Suriye Kürt İlerici Demokrat Partisi'nin (PDPK-S) de etkili isimlerinden olan Kasım, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, PYD'nin Suriye'deki faaliyetlerini eleştirdi.

“Suriye devrimi” başladıktan kısa bir süre sonra Murat Karayılan ve PYD Eşbaşkanı Salih Müslim'in, İran'da, Esad rejimi ve İran devletiyle bir anlaşma yaptığını iddia eden Kasım, varılan anlaşma sonrasında, PYD'nin farklı Kürt partilerin faaliyetini sınırladığını ifade ederek, şunları söyledi: “Suriye devriminin başladığının ilk aylarıydı. Esad, Suriye'deki Kürt partilerine farklı talepler götürdü. ENSK üyesi partiler, Kürtlerin hak taleplerinde ısrar ettiler. Esad ise ‘önce benim yanımda yer alarak muhalefeti yenelim ardından sizlerin haklarını vereyim' dedi. Esad'ın bu teklifini sadece PYD kabul etti. Esad'ın bunu kabul eden partilere her türlü silah desteği vereceğini söylemesi üzerine belli bir uzlaşma sağlandı.”

PYD, İran ve Esad'a bağlı

“PYD, İran ve Esad'e bağlı kalarak diğer Kürt güçlerinin Suriye'nin kuzeyinde (Rojava bölgesinde) faaliyet göstermesine izin vermiyor” diyen Kasım, Irak'ın Duhok kentinde toplanan Suriyeli partiler arasında varılan anlaşmaya da uyulmadığını savundu. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve Kürdistan Demokrat Partisi Lideri Mesut Barzani'nin davetiyle, Ekim 2014'te 9 gün süren toplantıların sonunda varılan anlaşmayı PYD'nin daha sonra tek taraflı feshettiğini dile getiren Kasım, “Suriye'de siyasi faaliyetlerini sürdüren tüm partilerin katımıyla Rojava yönetilecekti. Ancak PYD, Duhok anlaşmasını vakit kazanmak için yaptı. Herkesi aldattı. Bir anlaşmaya imza attı ancak hiç uymadı. Kamışlı'da kendi  bildiğini okudu. İran ve Esad'a bağlı olduğu için varılan anlaşmayı feshetti.” ifadelerini kullandı.

Peşmergeye izin yok    

PYD'nin zorba bir yönetim kurduğunu, kendi güçlerinden başka hiçbir siyasi ve askeri gücün faaliyetine izin vermediğini belirten Kasım, “Irak'ta eğitilmiş ve sayıları 5 bini aşan ‘Rojavalı Peşmerge' bulunuyor. Bunların Suriye'ye geçerek bölgemizi korumaları gerekiyordu. Hatta Duhok'ta varılan anlaşmaya göre bu askeri güç, ülkeye giriş yapacaktı fakat PYD buna izin  vermedi,” şeklinde konuştu.

Nusra, Halep'in kuzeyindeki bazı noktaları muhaliflere devrediyor

Suriye'deki muhalif gruplardan Nusra Cephesi'nin, Halep'in kuzeyinde, Türkiye sınırı yakınında kendi denetiminde bulunan noktaları diğer muhalif gruplara devredeceği bildirildi. Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre Nusra Cephesi ile Halep'teki diğer muhalif gruplar arasında toplantı yapıldı. Toplantıda alınan karar çerçevesinde Halep'in kuzeyinde Nusra Cephesi'nin denetiminde bulunan Havar Klis bölgesinin Türkmen grubu Sultan Murat Tugayı'na devredileceğini bildiren kaynaklar, Halep'in Azez ilçesindeki tüm  karargahlar ile şehrin kuzeyinde IŞİD'le olan cephe hatlarının ise  Şam Cephesi'ne (Cephetu'ş Şamiyye) bırakılacağını aktardı. Öte yandan Anadolu Ajansı, İdlib bölgesindeki takviye birliklerinin bir kısmını IŞİD'e karşı kullanmak için harekete geçiren Nusra Cephesi'nin, Halep'in kuzeyinde Soran Azez bölgesinde IŞİD'le çatışarak örgütün ilerlemesini durdurduğunu duyurdu.          

Haber Ara