Dolar

32,5722

Euro

34,6658

Altın

2.517,06

Bist

9.524,59

Ahlat patatesinde üretim hedefi büyüyor

Ahlat patatesinde üretim hedefi büyüyor

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-05 15:54:13

Ahlat patatesinde üretim hedefi büyüyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Bayram Baran, bu yıl Ahlat'ta 10 bin ton tohumluk, 150 bin ton ise yemeklik patates üretimi yapıldığını söyledi.

Ahlat'taki tarlalarda patates depoları ile hasadı yerinde inceleyen Baran, yaptığı açıklamada, Ahlat'taki patates ambarlarının, Türkiye'deki sayılı ambarlar arasında yer aldığını belirtti.

İlçede sertifikalı tohumluk üretiminin ve kullanımının her geçen yıl daha da arttığını ifade eden Baran, şöyle konuştu:

"Bu nedenle üretimde yaşanan artıştan herkes memnun. Kaliteli üretim ve birim alandaki artış diğer yıllara oranla arttı. 2008 yılında 164 dekar alanda 820 ton sertifikalı tohum üretilirken, bu yıl bin 880 dekar alanda 10 bin ton sertifikalı patates tohumu hasadı gerçekleşti. Bu miktar Türkiye'de sertifikalı tohum üretiminin yaklaşık yüzde 5'ine tekabül etmektedir. Bu yıl ilçemizde 40 bin dekar alanda yaklaşık 150 bin ton yemeklik patates üretildi. Üretim ciddi oranda arttı."

İlçede çiftçilerin genellikle yemeklik patates üretimi yaptığını ve bu ürünleri iç ve dış pazara satmaya başladığını anlatan Baran, topraklarının bakir ve hastalıklardan arınmış olmasından dolayı Bitlis'in, sertifikalı tohum üretiminde bölgenin en önemli merkezlerinden biri olduğunu dile getirdi.

Bunun sertifikalı tohum üretiminde bölgeyi cazibe merkezi haline getirdiğini kaydeden Baran, "Bakanlığın verdiği desteklerle ilk etapta 820 tonla başladığımız sertifikalı üretim, şimdi 10 bin ton seviyesine ulaştı. Gelecek yıl 15 bin ton üretim hedefliyoruz" dedi.

Sertifikalı tohum üretimi için Bitlis topraklarının istenilen düzeyde olduğunu bildiren Baran, patates üretiminin ve satışının daha iyi bir düzeye ulaşması için çiftçilere destek vereceklerini ifade etti.

Baran, "İl ve ilçelerimizde her geçen gün yapılan doğru uygulamalarla verim artıyor. Bu da hem çiftçimize hem de ilimize katkı sağlıyor. Her geçen yıl üretim hedeflerimizi artıracağız" diye konuştu.

Haber Ara