Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Ahlak ve maneviyat: Erbakan

Dilipak, “Erbakan deyince akla “Milli Görüş”, “Adil düzen”, Önce ahlak ve maneviyat” geliyor. ”dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-27 09:27:28

Ahlak ve maneviyat: Erbakan

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA-MERVE KURBAN ARSLAN

Gazeteci-Yazar Abdurrahman Dilipak, Necmettin Erbakan'ı Timeturk'e anlattı.

İşte Dilipak'ın kaleminden Erbakan;

“Yakın tarihin en tanınan isimlerinden biridir Prof. Dr. Necmettin Erbakan. Namı diğer “Hoca”. “Takunyalı” Laikçiler, yani Ecevit'e “Halkçı”, “Karaoğlan” adını takanlar, Demirel'e “Çoban Sülü”, “Nurlu Süleyman” diyenler ona bu ismi takmışlardı.

Tek Parti döneminin Ağır Ceza Reisinin oğludur. Kendi “İskenderpaşa”ya yakın biridir. 29 Ekim 1926 da Sinop'ta doğdu. Mustafa Kemal öldüğünde o 12 yaşındaydı. İsmet Paşa dönemini bütün sıcaklığı ile yaşadı. 1937'de orta mektebe başladı. 1943'de liseyi bitirdiğinde 1. Dünya savaşı başlamıştı. İTÜ'ye girdi. 1948'de İTÜ'yü bitirdiğinde savaş da bitmişti. İTÜ de asistan oldu. 1951'de, DP iktidarından hemen sonra Almanya Aachen Teknik Üniversitesine gitti. Deutz Motor fabrikasının ARGE'sinde çalıştı ve doktorasını verdi. 1954'de Türkiye'ye döndüğünde 27 yaşında bir doçentti. 1956'da Gümüş Motoru kurdu. 60 Darbesinden sonra Devrim motorlarını üreten ekipte yer aldı.

“HEP ENGELLENDİ”

60 darbesini yaşadı. Nermin Saatçioğlu ile evlendi. TOBB Başkanlığına aday oldu ise de engellendi. AP'den aday olmak istedi engellendi. Konya'dan bağımsız aday oldu ve çok büyük bir oyla seçildi. Siyasi kariyeri başladı.

MNP, 12 Mart, MSP, 1.MC, 2.MC, 12 Eylül, RP, 28 Şubat, SP ve final.

Erbakan deyince akla Milli Görüş, Süleyman Karagülle'den alınan Adil Düzen, İskenderpaşa, Fetih Mitingleri, “irtica” yaftası, Kudüs mitingi, Milli Kalkınma Partisi ile siyasi tarihimize damgasını vuran Milli Sanayi, iktisadi bağımsızlık, şahsiyetli dış politika, önce ahlak ve maneviyat geliyor.

En ünlü sloganları “Ne sağdayız ne solda Hak yoldayız hak yolda”. “Kör dünyanın göbeğine ‘tek yol İslam' yazacağız, ‘Hak yol İslam' yazacağız...”

İLGİ ALANI

İsrail, AB, eski adı ile AET namı diğer “ortak Pazar” Erbakan'ın en çok eğildiği ilgi alanı idi. Erbakan “onlar ortak biz Pazar” diyordu.

“İSLAM BİRLİĞİ”

Erbakan, İslam ülkeleri ile birlik istiyordu. Bu talebini İslam Birleşmiş Milletleri, İslam NATO'su, İslam Dinarı, İslam ortak pazarı şeklinde ifade ediyordu. Türkiye'nin İslam Konferansına üyeliğini sağladı. D8'i kurdu... Fetih mitingleri bu anlamda içeriye ve dışarıya mesaj vermek için bir platform oluşturuyordu.

12 Eylül'den önce hükümette yer aldı. Refahyol hükümetinde başbakan oldu. 28 Şubat'ta darbecilerin hedefindeki isimdi…

“ÇOK ŞEY DEĞİŞTİ”

Dünden bugüne çok şey değişti. Bugün Şevket Kazan, TSK ile aralarında bir sorun olmadığını, davacı da olmadığını söylüyor. Dahası Kılıçdaroğlu, Erbakan'ı anma toplantısına katılıyor…

Erbakan deyince bugün akla ne geliyor?

“Milli Görüş”, “Adil düzen”, Önce ahlak ve maneviyat, iktisadi bağımsızlık, Kudüs, Şahsiyetli dış politika, Yeniden büyük Türkiye, D8, İslam ülkeleri arasında ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel ve askeri işbirliği, Kıbrıs... Filistin, İsrail-Siyonizm, Osmanlı, Abdülhamid, darbeler, irtica tartışmaları ve buna benzer şeyler…”

Haber Ara