Dolar

32,4888

Euro

34,9195

Altın

2.435,00

Bist

9.716,77

Ahıska Türklerine de vatandaşlık verilecek

İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, 'Suriyelilere vatandaşlık' tartışmaları sürerken, Türkiye'de yaşayan Ahıska Türklerine de vatandaşlık verileceğini belirtti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-13 09:08:42

Ahıska Türklerine de vatandaşlık verilecek

Meclis'te konuşan İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, Suriyelilere vatandaşlık verilmesiyle ilgili tartışmalara değindi. Bakan Âlâ, "Biz ensar anlayışıyla bir çalışma içerisindeyiz. Tespit ettiğimiz, alınmasında sakınca görmediğimiz, yarar gördüğümüz, hem kendileri bakımından hem Türkiye hem de Suriye bakımından, aileleri Türk vatandaşlığına daha hızlı bir şekilde alacağız" dedi.

AA'nın haberine göre; İçişleri Bakanı, Türkiye'de yaşayan Ahıska Türklerinin de vatandaşlığa alınacağını, bunun çalışmasını da yaptıklarını belirtti.

Âlâ'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Şimdi biz ne yapıyoruz? Bu kardeşlerimize, elbette şu ana kadar da yaptıklarımız var ama bu aşamadan sonra da Suriye'deki gelişmeler dikkate alınarak, oradaki iyileşmenin zorluğu dikkate alınarak, zaman alacağı dikkate alınarak çifte vatandaşlık konusunda düzenlemeler yaptık, değişiklikleri de yaptık ve çalışmalara İçişleri Bakanlığı olarak, Türkiye'nin bütün o göçmenlerin olduğu bölgelerinde daha da hız verdik. Türkiye, dosya dosya ele alıyor. Her bir vatandaşın ailesiyle birlikte dosyası ele alınarak, herhangi bir suça bulaşmamış olan, Türkiye için bir tehlike, tereddüt olmayan, kendileri için de bizim için de yararlı olacak olan yani toplumsal entegrasyonda da bir sorun olmayan, bizim de ensar anlayışımızı yansıtacak biçimde...

Yani sizler tabii eleştirebilirsiniz, biz o eleştirileri ayrı politikalar olarak değerlendiririz; siz olursanız iktidarda, hiç almayabilirsiniz, ayrı politikalar üretebilirsiniz veya başka politikalar geliştirebilirsiniz. Bunları değerlendirecek olan, elbette milletimizin kendisidir ama biz, bu çerçevede, bu ensar anlayışıyla, bunu da yansıtacak biçimde ve ölçekte bir çalışma içerisindeyiz. Tespit ettiğimiz, devletin birimleriyle beraber, alınmasında sakınca görmediğimiz, yarar gördüğümüz, hem kendi durumları itibarıyla hem Türkiye bakımından hem Suriye bakımından, aileleri Türk vatandaşlığına daha hızlı bir biçimde alacağız. Burada da zaten, daha önce, çalışmalar konusunda bir düzenleme yaptık."

TÜRKİYE'DEKİ AHISKA TÜRKLERİ DE VATANDAŞLIK ALACAK

İçişleri Bakanı'nın konuşması üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "2 milyon 700 Suriyeli kayıt içinde diyorsunuz ya külliyen yalan. Ahıska Türkleri 70 yıldır yalvarıyor ama bunların sesini duymayıp şimdi yeni, taze 3 milyon seçmen hayâlleriyle bir takım hesaplara giriyorsunuz" dedi.

Yeniden söz alan Âlâ, Türkiye'de yaşayan Ahıska Türklerinin de vatandaşlığa alınacağını, bunun çalışmasını da yaptıklarını belirterek, "Bana 'yalan söylüyorsunuz' diyerek en büyük yalanı siz söylediniz. Ben devletin resmi rakamlarını söylüyorum. Şimdi siz buna inanmıyor da başka devletten, başka kayıttan mı alıyorsunuz? Eğer böyle değilse bana 'yalancı' diyen siz bir yalancısınız" diye konuştu.

AHISKA TÜRKLERİ MUTLU

İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın, "Türkiye'de yaşayan Ahıska Türkleri de vatandaşlığa alınacak, bunun çalışmasını da yapıyoruz" sözü, Erzincan'a yerleştirilen Ahıska Türkleri tarafından coşku ile karşılandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Ukrayna'dan getirilerek Erzincan'ın Üzümlü ilçesine yerleştirilen Ahıska Türklerinin bir bölümü, Ala'nın, Türkiye'de yaşayan Ahıska Türklerinin vatandaşlığa alınacağını, bunun çalışmasını yaptıklarını açıklaması üzerine ellerindeki Türk bayrakları ile yerleşim alanlarında toplandılar.

ahka turkleri

Ahıska Türklerinden Fikriye Etemoğlu, müjdeli haberi uzun zamandır beklediklerini ifade ederek, "Allah razı olsun. Zaten biz Türküz. Devletimiz sağ olsun, bize Türkiye Cumhuriyeti kimliği veriyorlar. Duyduğumuzda çok sevindik. Vatandaşlık alıyoruz, biz de Türkiye'nin insanları oluyoruz. Bu haberi 6 aydır bekliyorduk. Herkes sağ olsun." dedi.

 

Haber Ara