Dolar

32,5536

Euro

34,8931

Altın

2.434,10

Bist

9.645,02

Ağrı'da derelerdeki taşkın riski azaltılıyor

Devlet Su İşleri (DSİ) Ağrı'da vatandaşların topraklarını sulama ve içme suyu elde etmek için çalışmalarına devam ediyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-02 15:32:41

Ağrı'da derelerdeki taşkın riski azaltılıyor
Devlet Su İşleri (DSİ) Ağrı'da vatandaşların topraklarını sulama ve içme suyu elde etmek için çalışmalarına devam ediyor.

Devlet Su İşleri münbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerde ki taşkın riskini azaltmak için çalışmalarına ara vermeden sürdürüyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen 'Gölsu' projesi kapsamında Ağrı ilinin de nasibini aldığını belirtti.

Doğu Anadolu Gelişim Projesi (DAP) kapsamında bulunan Ağrı'da yapılan yatırımlara değinen Acu, " 2003 ile 2019 yılları arasında tamamlanan ve tamamlanacak projeler ile 197 bin dekar zirai alanın sulamaya açılması, sulamaya açılan alanlardan 118 milyon TL gelir artışı sağlanması, 67 adet yerleşim yerinin ve 35 bin dekar arazinin taşkınlardan korunması, HES'lerin kurulu gücünün 15 MW'a çıkarılması ve 40 milyon kWh yıllık hidroelektrik enerjisi üretimi hedeflenmektedir" dedi.

Bu kapsamda Ağrı ilinde taşkın riskini azaltmak için çalışmaların devam ettiğini belirten Acu, "Ağrı ilimizin muhtelif bölgelerindeki dere yataklarında oluşan rusubat, çöp ve atıkların temizliği için başlatılan makinalı çalışmalar aralıksız devam ediyor.

2017 Makinalı Toplu Çalışma Programı kapsamında toplamda 20 civarındaki İş makinesi ile çalışmalara başlanılmış olup yaklaşık 2,5 ay içerisinde Murat, Taşlıçay ve Körçay derelerinde taşkın tehlikesi oluşturabilecek kritik noktalarda dere yatağı tanzimi yapılmıştır. Ayrıca yine aynı çalışma programı dahilinde Doğubayazıt ilçesindeki Sağdiç, Meryemana, Kanisipi, Şalvar, Kara ve Zengizor yan dereleri ile Tutak ilçesindeki Maksut 1 ve Maksut 2 yan derelerinde olmak üzere toplamda 30 km'lik dere yatağında yapılan çalışmalarla dere içerisinde biriken çöp, rusubat ve çeşitli atıkların bulunduğu tüm kirlilikler temizlenmiş ve yöre halkına temiz bir yaşam ortamı sağlanmıştır" ifadelerini kullandı.

Haber Ara