Dolar

32,5494

Euro

34,8179

Altın

2.431,51

Bist

9.722,09

AGİT'ten Erdoğan'a cevap geldi

Bugün YSK'ya giden AGİT heyetine Erdoğan'ın kendileri ile ilgili yaptığı açıklamalar soruldu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-18 13:34:44

AGİT'ten Erdoğan'a cevap geldi

AGİT/DKİHB Sınırlı Referandum Gözlem Heyeti Başkanı Tana de Zulueta ve beraberindekiler Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) gelerek referandum ön raporlarını sundu.

ERDOĞAN'A CEVAP GELDİ

Çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Heyet Başkanı Tana de Zulueta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AGİT raporuna olan eleştirilerinin sorulması üzerine "Buraya Türk yetkililerinin daveti üzerine geldik. Görevimizi tamamladık. Bu konuda yorumum yok" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, dün Beştepe'de yaptığı konuşmada "AGİT diye bir örgüt var. Rapor hazırlıyorar 'Türkiye'de seçimler öyle olmuş böyle olmuş'… Haddinizi bilin. Sizin siyasi içerikli raporlarınızı ne duyarız, ne görürüz ne de biliriz. Biz yolumuza devam ederiz. Onu siz külahımıza anlatın" demişti.

"NİHAİ RAPORUMUZ 8 HAFTA SONRA YAYINLANACAK"

Zulueta, "Nihai raporumuz 8 hafta sonra yayınlanacak. Bugün buraya nezaket ziyaretinde bulunduk. Raporumuzun bir kopyasını YSK ile paylaştık. Bu süreçte bize sağladıkları destek, işbirliği için teşekkür etmek üzere buradaydık" diye konuştu.

ERKEN SEÇİM İHTİMALİ GÖRÜYORLAR MI?

AGİT gözlemcilerine 'seçimlerin ertelenmesi ihtimali var mıdır? Bu konuyla ilgili ne düşünüyorsunuz?' sorusu yöneltildi.

AGİT yetkilileri YSK'ya iletilen raporda bununla ilgili bilgilerin olduğunu, 8 hafta sonraki asıl raporda da detayların yer alacağını ifade etti.

NELER YAŞANMIŞTI?

Türkiye'deki anayasa değişiklik referandumunu takip eden Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'na bağlı uluslararası gözlemciler, referandumla ilgili ön raporlarını yayınlamışlardı. AGİT temsilcileri, referandumda YSK'nın aldığı mühürsüz oy pusulalarının geçerli sayılmasına ilişkin kararın, hileye karşı alınan tedbirleri boşa çıkardığı ve kanuna aykırı olduğu yorumunda bulunmuştu. Referandumun eşit olmayan şartlarda yapıldığını belirten AGİT temsilcileri, idari kaynakların 'evet' kampanyası için uygunsuz olarak kullanıldığını belirtmiş, AGİT raporunda ayrıca referandumun uluslararası standartlara uzak kaldığı tespitinde bulunulmuştu.

ERDOĞAN'DAN SERT TEPKİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beştepe'deki Cumhurbaşkanlğı Külliyesi'nde halka seslendi. AGİT'in referandumla ilgili yayınladığı rapora tepki gösteren Erdoğan, "AGİT diye bir örgüt var Avrupa'da. Kendilerine göre rapor hazırlıyorlar. Türkiye'deki seçimler şöyle olmuş böyle olmuş. Önce haddinizi bilin. Sizin hazırlayacağınız siyasi içerikli raporları biz ne görürüz, ne duyarız, ne biliriz. Biz yolumuza devam ederiz" dedi.

Haber Ara