Dolar

32,5512

Euro

35,0202

Altın

2.429,39

Bist

9.722,09

AGİT Bakanlar Konseyi Toplantısı sona erdi

AGİT Dönem Başkanı ve Sırbistan Dışişleri Bakanı Dacic, terörizm, uyuşturucu ticareti ve aşırıcılıkla mücadele, gençler ile güvenlik konularında ortak kararlar alındığını bildirdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-05 04:09:57

AGİT Bakanlar Konseyi Toplantısı sona erdi

AA'nın haberine göre: Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki toplantının sona ermesinin ardından Dacic ve AGİT Genel Sekreteri Lamberto Zannier ortak basın toplantısı düzenledi.

Dacic, AGİT'in kararlarını oy birliğiyle aldığını ve bu nedenle toplantının uzun sürdüğünü belirterek, tüm konularda uzlaşı sağlanamamasına rağmen toplantının genel anlamda başarılı geçtiğini kaydetti.

Toplantıda ağırlıklı olarak Ukrayna'daki krizi, terörizmle mücadele ve sığınmacı krizinin gündeme geldiğini aktaran Dacic, tüm katılımcıların AGİT'in bu üç konuda etkin rol üstlenmesi konusunda mutabık kaldığını ifade etti.

Dacic, toplantıda terörizm, uyuşturucu ticareti ve aşırıcılıkla mücadele, gençler ile güvenlik konularında ortak karar alındığı bildirdi.

Toplantı çerçevesinde çok sayıda önemli ikili görüşmenin de gerçekleştiğini belirten Dacic, 24 Kasım'da Rus savaş uçağının Türkiye-Suriye sınırında düşürülmesinin ardından Türk ve Rus dışişleri bakanlarının ilk kez Belgrad'da bir araya geldiğini anımsattı.

Dacic, dönem başkanlığı konusunda tüm katılımcıların övgüsünü aldıklarını vurgulayarak, "Dönem başkanlığımız boyunca birlikte çalıştığımız AGİT Genel Sekreterliğine teşekkür ediyor, gelecek yıl bu görevi devralacak Almanya'ya başarılar diliyorum" değerlendirmesinde bulundu.

AGİT Genel Sekreteri Zannier de iki gün süren toplantı kapsamında düzenlenen oturumlarda, tarafların yoğun bir programı olduğunu ve farklı konularda konuşma imkanı bulduklarını belirterek, "Organizasyonun birçok alanda gelişme kaydettiğini düşünüyorum. Her ne kadar bunu destekleyecek ortak bir bildiri yayınlayamasak da birçok alanda somut adımlar attık" diye konuştu.

Sırbistan'ın 31 Aralık'ta dönem başkanlığını tamamlayacağını ve yeni yıldan itibaren mevcut sorunlarla yeni dönem başkanı Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in mücadele edeceğini aktaran Zannier, Sırbistan'ın da eski dönem başkanı olarak Troyka'da etkin rol üstlenmeye devam edeceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da yer aldığı Bakanlar Konseyi Toplantısı'na 44 dışişleri bakanı ve 57 AGİT üyesi ülkeden heyetler katıldı. 1989 yılında Belgrad'da düzenlenen Bağımsız Ülkeler Zirvesi'nin ardından Sırbistan'ın ev sahipliğinde düzenlenen en büyük organizasyon olan toplantı için yaklaşık 3 milyon avro harcandı.

Haber Ara