Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Afrin Operasyonu: Bir haftada neler yaşandı?

Türkiye'nin Afrin operasyonu gündeme geldiği andan itibaren gözler sınırda. Muhaliflerin Azez'e takviyesi sürerken, PYD'nin açtığı taciz atışlarına da cevap verildi. İşte bir haftada yaşananlar...

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-01-20 12:27:56

Afrin Operasyonu: Bir haftada neler yaşandı?

TIMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA


Fırat Kalkanı Harekâtı gerçekleştirilirken de gündeme gelen Afrin Operasyonu, şimdi çok daha canlı bir ihtimal olarak sınırda duruyor!

14 OCAK 2018

IŞİD karşıtı koalisyonun Amerikalı Sözcüsü Albay Ryan Dillon tarafından yaklaşık bir hafta önce 14 Ocak'ta yapılan "Suriye'de ağırlıkla SDG'den oluşan 30 bin kişiyi bulacak bir Sınır Güvenlik Gücü kuracağız" açıklaması ile başlayan kriz hızla tırmandı. Ankara'dan gelen sert eleştirilere ABD'den verilen karşılık ise 'birbiriyle çelişen' açıklamalar oldu.

Dillon'un bu açıklamasına yalnızca iki saat sonra Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan cevap geldi. Kalın şu ifadeleri kullandı: "Amerika Birleşik Devletleri, 'IŞİD ile mücadele' gerekçesiyle PKK'nın Suriye uzantısı olan PYD-YPG'ye verdiği desteği sona erdireceği yerde bu terör örgütünü meşrulaştırmaya ve bölgede kalıcı hale getirmeye yönelik endişe verici adımlar atmaktadır. Türkiye, ulusal çıkarları doğrultusunda güvenliğini sağlamak için gerekli tedbirleri almaya devam edecektir. Bu çerçevede meşru hedef olan terör örgütlerine karşı yeri, zamanı ve şekli Türkiye tarafından belirlenmek üzere her tür müdahale hakkı mahfuzdur."

Saat 23.0'e doğru Dışişleri Bakanlığı'ndan ise ABD'ye kınama geldi. Kınamada "Bu hatalı yaklaşımda ısrar edilmesini kınıyor ve Türkiye'nin ülkesine yönelecek her türlü tehdidi bertaraf etmeye kararlı ve muktedir olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

15 OCAK 2018


Günün ilk saatlerinde (01.10) Türkiye sınırındaki Afrin ilçesinden Azez'deki sivil yerleşimlere roket saldırısı düzenledi. Suriye'nin Türkiye sınır hattındaki Fırat Kalkanı Harekatı alanı ve İdlib gerginliği azaltma bölgesinde konuşlu TSK unsurları karşılık olarak PYD hedeflerine top atışı düzenledi.

Günün ilk ışıklarıyla birlikte ABD'nin IŞİD ile savaş gerekçesiyle PKK'ya gönderdiği 4 kilometre menzile sahip modern keskin nişancı silahıyla birlikte Konkurs ve Tow tanksavar füzelerinin sınır hattına yerleştirildiği bildirildi.

Rusya'dan, Esed rejiminden ve Türkiye'den aynı dakikalarda konuya ilişkin açıklamalar geldi! Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, şunları söyledi: “ABD'nin tek taraflı, ültimatom benzeri Suriye'de ordu kurulmasına yönelik projesi, Türkiye ile Kürtler arasındaki ilişkilerde problem yaratabilir ve Afrin'deki durumun yatıştırılmasına yardımcı olamaz.”

Esed rejimi Dışişleri Bakanlığı'ndan "ABD'nin Suriye'nin kuzeyine ordu kurma girişimi egemenliğimize küstahça bir saldırıdır" denildi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ da Twitter hesabından şunları yazdı: "ABD'nin DEAŞ terör örgütüyle mücadele için Türkiye yerine terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD/YPG ile işbirliği ve bunlara binlerce tır silah desteği ve şimdi de bu terör örgütlerine "Suriye Sınır Güvenliği Gücü" kılıfı altında sözde terör ordusu kurdurması, ateşle oynamaktır. ABD'nin DEAŞ terör örgütüyle mücadele gerekçesiyle PKK terör örgütünün Suriye kolu PYD/YPG'ye bugüne kadar verdiği destekler ile bundan sonra atacağını ilan ettiği adımlar, dostluğa da,müttefikliğe de, model ortaklığa da, stratejik ortaklığa da sığmaz. Ülkemiz ve bölgemizin güvenliğini tehdit bu provokatif girişim karşısında Türkiye, ülkemiz ve bölgemizin güvenliğini korumak için gerekli tedbirleri almaktan ve adımları atmaktan çekinmeyecektir. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle, ”Bir gece ansızın gelebiliriz.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı bir konuşmada "Ne yaparlarsa yapsınlar bizi engelleyemeyecekler. Bunun bilinmesini istiyoruz. Tabi bazıları bize bazı akıllar veriyor. E Türkiye de artık yani yerini konumunu bilsin diyor. Tamam da biz Türkiye'yiz ya. Biz sıradan bir çadır devleti değiliz ya. Bu millet küllerinden doğmuş bir millet. Afedersin kıçı kirli bazıları, Suriye'de kalkıp bize tehdit sallıyor. Tehdit sallamak suretiyle Türkiye'yi kendi kabuğuna çekmek istiyor. Kusura bakmasınlar, PYD'ymiş, YPG'miş, DEAŞ'mış. Topunuz gelin, ne olursanız olun tepenize ineceğiz. Harekât her an başlayabilir..." ifadelerini kullandı.

PYD'nin eski eş başkanı Salih Müslim, TSK'nin olası ‘Afrin operasyonu'na uluslararası güçlerin göz yummayacağını, ‘saldırının gerçekleşmesi halinde' savaşın Türkiye'ye sıçrayacağını söylelyerek “Türkiye'de rejimin yıkılmaya başlaması anlamına gelir” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, "Türkiye Esnaf Buluşması" töreninde yaptığı konuşmada, "NATO içindeki bir üye, Türkiye'nin sınırlarını koruyacağı yerde, bunun için tedbir alacağı yerde, öbür tarafta terör örgütüyle bir oluyor, oraya askeri bir örgüt kuruyor, bir güvenlik kuvveti oluşturuyor. Bunun anlamı nedir? Bunun anlamı, terör örgütünün arkasından nişan alarak Türkiye'ye düşmanlık etmektir. Bunun başka bir adı yoktur" dedi.

Akşam saatlerinde (20.00) Suriye sınırındaki birliklere takviye olarak gönderilen obüs ve tank yüklü tırlar Mardin'den Şanlıurfa'ya doğru hareket etti.

Başbakan Binali Yıldırım, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Kanada Vancouver'de yaptığı konuşmada "ABD'nin tarafını seçmesi gerekiyor, ABD sözünü tutmadı güvenilir değil, ABD koalisyon adına açıklama yapamaz" dedi.

16 OCAK 2018

Gazete manşetlerine Afrin operasyonunun ÖSO ve muhalif güçlerle birlikte yapılacağı yansıdı. Sabah saatlerinde gelen haberlere göre ise Esed rejiminden Türkiye'ye eleştiri gelmişti. Şam rejiminin dışişleri bakan yardımcısı Faysal Mikdad, ''Ankara'dan Suriye'deki güçlerini çekmesini ve içişlerimize karışmamasını istiyoruz'' dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Meclis Grup Toplantısı'nda "Afrin'e bir şafak vakti girip terör koridorunun yolun kesmek helali hakkımızdır. Afrin temizlenmeli, adi terör kampları, terörist üreme alanları yerle bir edilmelidir" dedi.

Alman basınında "Afrin'e operasyon PKK'nın Rojava rüyasının sonu olur" haberleri yapıldı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında NATO'ya çağrı yaptı "Burada özellikle bu toplantı ile benim NATO'ya da bir serzenişim var. Ey NATO siz ortaklarınızdan birine herhangi bir sınır tecavüzünde bulunanlara karşı tavır almakla da mükellefsiniz. Şu ana kadar siz ne tür bir tavır aldınız. Bunu kendilerine duyurduk, duyuruyoruz. Genelkurmay Başkanımız kendileri ile bu konuda görüşüyorlar, görüşecekler" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrin operasyonunun Suriyeli muhaliflerle birlikte yapılacağını söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, ABD'nin aldığı kararın, "Suriye'nin içişlerine açık bir müdahale anlamına geldiğini ve bu ülkedeki krizi daha da tırmandıracağını" söyledi.

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Ryan Dillon, basın toplantısında Afrin sorusunu yanıtladı. Haberi duyuran gazeteci Wladimir van Wilgenburg, Dillon'un kendi sorusuna “Afrin, koalisyonun operasyon alanı içerisinde değil” yanıtını verdiğini belirtti.

AA, bir NATO yetkilisinin "Sınırı ihlal edilen Türkiye'ye yönelik yükümlülükleri kapsamında NATO'nun ne tür tedbirler aldığı" şeklindeki sorusu üzerine, "Türkiye'nin güvenliğine katkı sağlamaya devam edilecek." cevabını verdiğini duyurdu.

Başbakan Binali Yıldırım Ankara'da Anadolu Medya Ödülleri töreninde yaptığı konuşmada, 'Dost bildiğimiz bazı ülkeler, bize karşı alenen terör faaliyeti yürütenlerle bir olup bir ordu kuruyorlar. NATO'nun sınırları Türkiye'nin güney sınırlarıdır. NATO'nun sınırlarını korumak terör örgütüne mi kaldı?' dedi.

Akşam saatlerinde (19.30) sınırın karşı tarafında PYD'lilerin kullandığı mevzilerde önceden görülen, örgütü simgeleyen flamaların Afrin'e olası harekat öncesi yerinde olmadığı gözlendi. yaklaşık 5 ay öncesine kadar 5 Rus bayrağının görülebildiği bölgede şu sıralar sadece bir Rus bayrağının dalgalandığı aktarıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le telefonda görüştü.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Afrin'deki PYD/PKK unsurlarını desteklemediklerini ve onları IŞİD ile mücadele operasyonlarının parçası olarak görmediklerini bildirdi. Pentagon sözcülerinden Binbaşı Adrian Rankine Galloway, Afrin'de bulunan PYD/PKK unsurlarına ilişkin, "Onları IŞİD mücadele operasyonlarımızın parçası olarak kabul etmiyoruz. Onları desteklemiyoruz ve onlarla hiçbir işimiz yok" dedi.

Pentagon, "Suriye Sınır Güvenliği Gücü" konusunda Türkiye'nin kaygılarını anladıklarını, Türkiye ile konuyu görüştüklerini açıkladı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD'nin Suriye'de 'sınır güvenliği gücü' planına ilişkin, 'Suriye halkı kendi sorunlarını kendi çözebilse çok daha iyi olurdu' dedi.

17 OCAK 2018

Vancouver'daki Kuzey Kore zirvesine katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson ile baş başa bir görüşme gerçekleştirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, ''Türkiye önemli ve değerli bir NATO müttefikidir' ifadelerini kullandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Serpil Kemalbay, TBMM'de yaptığı konuşmada “Türkiye Efrin'deki Kürt halkına elini uzatırsa kıyamet kopmaz, tam tersine saray yıkılır” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in ayrdımcısının önümüzdeki hafta Türkiye'ye gelceği duyuruldu.

Kürt Demokratik Birlik Partisi (PYD), 'Türkiye'nin Afrin'e düzenlediği hava saldırılarını' kınayıp uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Lavrov ile yaptığı telefon görüşmesinde Suriye'yi ele aldı.

Bir süredir HDP'nin eş başkanı olacağına ilişkin kulis haberlerle gündeme gelen fakat bunu reddeden Ahmet Türk, olası Afrin operasyonunu Alman basına değerlendirdi. Alman yayın organı Deutsche Welle (DW) Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Ahmet Türk, Afrin'e müdahaleye ilişkin "Kürtlerin, Ortadoğu'da rahatça, ortaklaşa yaşayabileceği tek ülke Türkiye'dir. Türkiye bu imkânı kullanmak istemiyor. Afrin'e müdahale yüzyıllarca sürecek bir kinin, nefretin öfkenin büyümesine neden olacaktır. Bu hiçbir zaman Türkiye için olumlu ya da kazanımcı bir politika olmaz" dedi.

(16.56) Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplandı.

TSK OBÜS'leri Afrin operasyonu öncesinde bölgeye atışlar yaptı. Peki nereleri vurdu? (TIKLAYINIZ)

(19.42) Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının ardından bildiri yayımlandı. Bildiride, "Türkiye'nin, sınırlarının hemen yanı başında bir terör koridoru oluşturulmasına ve bir terörist ordusu kurulmasına izin vermeyeceği, bu konuda gereken her türlü tedbirin alınacağı belirtilmiştir" ifadelerine yer verildi.

18 OCAK 2018

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, 'Türkiye gibi müttefiklerimizle çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin PKK teröristleri hakkındaki kaygılarını göz önünde bulunduracağız.' dedi.

İddialara göre Afrin operasyonu öncesinde ilçedeki PKK'lılardan Veyzi Hicazi, Azez'e kaçıp muhaliflere teslim oldu. Öte yandan bine yakın komanda sınıra hareket etti.

Yeni Şafak Gazetesi, Afrin operasyonu öncesi Rusların bölgeden çekildiğini iddia ederken Karar Gazetesi ise halen 5 yarı üste Rus askerlerinin bulunduğunu iddia etti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), sözcülerinden Eric Pahon, PYD/PKK'ya kurdurmayı planladıkları "Sınır Güvenliği Gücü"nün "yeni bir ordu" veya "konvansiyonel sınır muhafız gücü" olmadığını söyledi.

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın Rusya'ya gittiği bildirildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile yaşanan PYD gerilimine ve Suriye'ye ilişkin önemli açıklamalar yaptı. CNN Türk'te Hande Fırat'ın sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu 'ABD'den gelen açıklamalar bizi tatmin etmedi' , 'Afrin operasyonuna Rusya'nın karşı olmaması gerekiyor' , 'ABD, PYD'ye verdiği silahları toplayacağı sözünü vermişti' dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, ''Türkiye kendi iç güvenliğini sağlamak için, gününü zamanını kendi belirlemek suretiyle gerekli olan ne ise yapar" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım bu açıklamalara tepki göstererek, "ABD kafa karışıklığını gidermeli" dedi fakat ABD'den daha açık ve net bir açıklama gelmedi. 19 Ocak Cuma günü gecenin ilk saatlerinde ise PYD, Azez'de sivillerin bulunduğu bir hastaneyi vurdu. Taciz ateşlerini sürdüren PYD'ye karşılık verilirken hastalar Türkiye'ye getirildi ve bir sivilin öldüğü açıklandı. Türkiye sınırında bulunan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birliklerinin dün (19 Ocak) öğle saatlerinde Azez'e sevki başladı. Eş zamanlı olarak İdlib'deki muhaliflerin bir kısmı da Azez'e geldi. ÖSO birliklerinin TSK tarafından eğitilip donatıldığı görülürken, ÖSO bayrağı ile birlikte Türk bayrağı taşıdıkları da görüldü.

PYD, Afrin'den Suriye'nin Türkiye sınırındaki ilçesi Azez'de sivilleri hedef almaya devam ediyor. Son havan topu saldırısında ikisi ağır, üç sivil yaralandı.

PYD eski Eş Başkanı Salih Müslim, Alman basınına verdiği röportajda ABD ve Rusya'yı eleştirdi. Haberlere göre, "ABD'nin, Türkiye'ye karşı kendi çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini" dile getiren Müslim, "Türkiye ile yaşanan gerginlikte ABD veya Rusya'dan bir beklenti içerisinde olmadıklarını ancak bu ülkelerin tutumlarının da kabul edilemez olduğunu" söyledi. YPG'nin Afrin'den çıkmasını zorunlu kılan bir uluslararası anlaşmanın bulunmadığını hatırlatan Müslim, “Afrin'den çıkmayacağız ve direneceğiz” dedi.

Şam'ın Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faysal Mikdad 'Türkiye'den Afrin'e yönelik herhangi bir askeri operasyon bir saldırı eylemi olarak değerlendirilecek' dedi.

Pentagon PYD/PKK paravanı SDG'yi 'istikrar sağlama gücü' ve 'alan kontrol gücüne' dönüştürmek için eğitimden geçirdiklerini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, "Türkiye'yi böyle bir adım atmamaya çağırıyoruz. Türkiye IŞİD'le mücadeleye odaklanmalı" dedi.

19 OCAK 2018

PYD, Azez'de sivillerin bulunduğu bir hastaneyi vurdu. Taciz ateşlerini sürdüren PYD'ye karşılık verilirken hastalar Türkiye'ye getirildi ve bir sivilin öldüğü açıklandı. Türkiye sınırında bulunan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birliklerinin dün (19 Ocak) öğle saatlerinde Azez'e sevki başladı. Eş zamanlı olarak İdlib'deki muhaliflerin bir kısmı da Azez'e geldi. ÖSO birliklerinin TSK tarafından eğitilip donatıldığı görülürken, ÖSO bayrağı ile birlikte Türk bayrağı taşıdıkları da görüldü. (TIKLAYINIZ)

Her geçen dakika operasyona ilişkin bilgiler daha da netleşirken, operasyonu yönetecek ismin 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel olacağı belirtildi.

Ruslar çekiliyor iddiası! (14.00) Hulusi Akar ile Hakan Fidan'ın Moskova'daki temaslarının ardından 170 Rus askeri Afrin'den çekilmeye başladı. Ayrıntılar için TIKLAYINIZ

(14.10) CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Afrin, El Bab gibi değildir

"Suriye'nin iç işlerine karışılmaması, oraya silah gönderilmemesi, terör örgütlerine destek verilmemesi durumunda, Türkiye'nin başına bunların gelmeyeceği" diyen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "Afrin, El Bab gibi değildir. El Bab'da uluslararası uzlaşma vardı. Amerika'nın da Rusya'nın da İran'ın da Suriye'nin de bir anlamda kabulü vardı. Biz, El Bab'a gittik, 72 şehidimiz var. Afrin'e şimdi girmek için bağırıp çağırıyorlar. Önce siz, diplomasiyi sonuna kadar zorlayacaksınız. Bu bağlamda, gerek Hulusi Akar'ın, gerek Fidan'ın çabaları kayda değerdir. Altını özenle çizerim. Yeri, zamanı gelince eleştiririz ama çabaları kayda değerdir. Diplomasi sonuna kadar zorlanmalı. Hava desteği almadan girilecek bir Afrin, büyük maliyetlere yol açar. Eğer hava desteği almadan oraya asker sokacaksanız, Sayın Erdoğan'a açık ve net çağrımdır önce seni kefenle karşılayan arkadaşlarını göndereceksin. Bu milletin fakir, fukara çocuğunu oraya gönderme. Hava desteği alacaksın, oturup konuşacaksın ve ondan sonra eğer mücadele edeceksen, oturup mücadele edeceksin."

(14.30) TSK Afrin'de PKK/PYD'ye ait olan mevzileri obüslerle bombaladı.

IŞİD'e karşı Uluslararası Koalisyon Sözcüsü Albay Ryan Dillon, Koalisyon güçlerinin IŞİD bitene kadar Irak ve Suriye'den çıkmayacağını söyledi.

Beşar Esed'in önemli destekçilerinden Mukaveme Suriye - Liva İskenderun Halk Kurtuluş Cephesi lideri Mihraç Ural, Afrin'de YPG'nin yanında Türkiye'ye karşı savaşacaklarını açıkladı. Ayrıntılar için TIKLAYINIZ

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Rainer Breul, Suriye sınırlarının korunmasının Türkiye için meşru ve çok önemli olduğunu, yine de Türk hükümetinin Suriye'ye asker gönderme konusunda itidalli hareket etmesini umduklarını söyledi. Breul, başkent Berlin'deki basın toplantısında, “Türkiye'nin bugüne kadar olduğu gibi siyasi ve askeri açıdan itidalli davranmasını bekliyor ve ümit ediyoruz. Ancak aynı zamanda Türkiye'nin, Suriye sınırı boyunca meşru menfaatleri olduğu da ortadadır” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Türkiye'nin muhtemel operasyonu hakkında yapılan açıklamada, ‘Afrin operasyonu bölgenin ve Suriye'nin istikrarına yarar getirmez' açıklaması yapıldı.

PYD'nin Suriye'nin Afrin ilçesinde çocukları zorla silah altına aldığı bildirildi.

Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stefan Dujarric, Türkiye'nin Afrin'e yönelik operasyonunun ilginç bir gerekçeyle endişe verici olduğunu söyledi.

Rus askerleri çekiliyor iddiası yalanlandı! (21.36) Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus askerlerin Afrin'den çekildiklerine yönelik haberleri yalanladı. Ayrıntılar için TIKLAYINIZ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 'ABD'nin Suriye'de sınır güvenliği gücü oluşturulması konusundaki çelişkili açıklamalarından endişe duyuyoruz.' dedi.

Pentagon, 'Afrin operasyonunun Türk-Amerikan ilişkilerini bir kaosa sürükleyeceğine dair iddiaları' reddederek, Türkiye ile düzenli temasların devam ettiğini belirtti.

20 OCAK 2018

ABD, PYD'yi Tel Abyad'a kaydırdı iddiası! ABD ordusunun Suriye-Türkiye sınırındaki Tel Abyad hattında yaptığı keşiflerin ardından, bine yakın PYD/PKK'lı bölgeye yerleştirildi. Alınan bilgilere göre, ABD ordusunun zırhlı araç ve pikaplardan oluşan konvoyları, 2 gün Suriye-Türkiye sınır hattında keşif yaptı. Ardından, örgüt bölgeye sevkıyatta bulundu. Türkiye sınırına bakan gözlem noktalarındaki PKK'lı sayısı 100'e ulaştı. Pentagon Sözcüsü Binbaşı Galloway ise "Biz PYD/YPG'yi komuta ve kontrol etmiyoruz. 1000 PYD/YPG gücünü Tel Abyad'a nakletmedik" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı General H.R. Mcmaster ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede terör örgütü YPG/PYD'ye ABD tarafından verilen desteğin sona erdirilmesi gerektiğinin altını çizildi.

(10.42) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Afrin'den açılan taciz ateşine karşılık verildiğini duyurdu.

(13.40) Sınırın Kilis-Hatay hattında konuşlu TSK birlikleri, Afrin'deki PYD mevzilerine öğle saatlerinden bu yana aralıklarla en az 10 atış yaptı.

OPERASYON BAŞLADI!

(14.30) Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kütahya İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada "Afrin operasyonu sahada fiilen başlamıştır. Bunu Münbiç takip edecek" dedi.

(14.43) Suriye sınırında konuşlu birliklere takviye amaçlı gönderilen askeri araçlar ve iş makineleri Hatay'a ulaştı.

(16.00) MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Afrin operasyonunun sahada fiilen başladığını açıklamasının ardından, "Ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olsun. Allah ordumuzu muvaffak etsin" değerlendirmesinde bulundu.

(17.00) OPERASYON BAŞLADI! HAREKÂTIN ADI: ZEYTİN DALI

Hatay'ın Reyhanlı ve Kırıkhan ilçelerinden ve Kilis'ten görüldüğü üzere iki savaş jeti havalandı ve PYD hedeflerini vuruyor! Diyarbakır 8. Ana Jet üssündekonuşlu bulunan uçaklardan 8 adet F-16 tam teçhizatlı ve bomba yüklü olarak peş peşe havalandı. Eş zamanlı olarak Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı birlikler PYD bölgelerine girmeye başladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Zeytin Dalı Harekâtı'nın başladığını duyurdu.

Haber Ara