Dolar

32,5743

Euro

35,0169

Altın

2.428,43

Bist

9.722,09

Afrin'e Zeytin Dalı'nın 'Esed' ayrıntısı: 7 yıl sonra Şam ile ilk temas

Başbakan Binali Yıldırım'ın gazetecilerle yaptığı toplantıda kendisine yöneltilen Suriye rejimi sorusuna 'Rejimi yok sayamayız' cevabı sonrasında Afrin'e Zeytin Dalı Operasyonunun arkasında yürütülen diplomasiye ilişkin önemli bir ayrıntı ortay açıkmış oldu. Ankara Suriye savaşından tam 7 yıl sonra Esed rejimi ile ilk kez remi temas kurdu...

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-01-22 09:47:25

Afrin'e Zeytin Dalı'nın 'Esed' ayrıntısı: 7 yıl sonra Şam ile ilk temas

TIMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLA BALTA

İstanbul Çengelköy'deki Vahdettin Köşkü'nde gerçekleştirilen toplantının en önemli noktalarından biri normal şartlarda Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın medya toplantılarına, basın açıklamalarına çağrılmayan bazı absın kuruluşlaırnın da davet edilmiş olmasıydı. Suriye ve Esed rejimi konusundaki tutumu bilinen Aydınlık da bunlardan biriydi. Gazete adına toplantıya katılan M. İlker Yücel, Başbakan Yıldırım'a "Harekâtın başarısı için Suriye ile doğrudan temas gerekmiyor mu?" diye sordu.

Yıldırımi "Rejimle de Rusya üzerinden mutabakat sağlandı. Suriye merkezi hükümeti ile alt düzeylerde konuşuluyor. 7 yıldır yaşadıklarımızı göz önüne alırsak kolay olmuyor. Geldiğimiz noktada rejim de işin parçası. Bunu yok sayamayız" dedi.

7 YIL SONRA İLK RESMİ TEMAS

Başbakan'ın bu sözleri çok konuşuldu. Çünkü Türkiye 7 yıldır iç savaşta olan yanı başındaki ülkenin, savaşın başından beri karşısında durduğu yöneticisi Beşar Esed'in devrilmesi üzerine bir siyaset yürütüyordu. Yıllar sonra sağlanan bu ilk temasa ilişkin Şam merkezli bazı 'olumlu' adımlarla karşılık verilimeye çalışılsa da Beşar Esed rejimi de başından beri sürdürdüğü Türkiye karşıtlığını devam ettiriyordu. Zeytin Dalı Harekâtı'ndan kısa bir süre sonra rejimin PYD'ye koridor açtığı ortaya çıktı.

TÜRKİYE ŞAM İLE NASIL BİR TEMAS KURDU?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, harekâtın başladığı Cumartesi günü ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin basını bilgilendirdiği sırada "Harekatı bir yazı ile Suriye rejimine bildiriyoruz" dedi.

Buna göre başta ABD, İran ve Rusya olmak üzere Suriye'ye komşu ülkelerin ve bazı Körfez ülkeleri ile AB ülkelerinin büyükelçilikleri misyon şeflerini Dışişleri'ne çağıran Bakanlık, İstanbul Temsilciliği vasıtasıyla Suriye'nin İstanbul Başkonsolosluğu'na Zeytin Dalı harekatı hakkında nota verdiği bildirildi.

ESED REJİMİ YALANLADI

Beşar Esed rejiminden gelen açıklamada ise "Bize herhangi bir yazı iletilmedi" denildi. Ayrıca Suriye Dışişleri Bakanlığı tarafından operasyona ilişkin verilen ilk tepkide de “Türkiye'nin Suriye topraklarındaki bu saldırgan tavrını kınıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

ESED REJİMİ PYD'YE KORİDOR AÇTI

Harekâtın başlamasından kısa bir süre sonra PYD'nin işgal ettiği Şeyh Maksud mahallesinden Afrin'e takviye gönderebilmesi için rejimin, örgüte kara yolundan geçiş imkanı sağladığı duyuruldu. Buna göre örgüt, rejimin izniyle Halep merkezi Afrin'e bağlayan Nubul Zehra kara yolunu kullanmaya başladı.

REJİM AFRİN'E OPERASYON ÖNCESİNDE TEHDİTLER SAVURMUŞTU

ABD'nin ordu kurma girişiminin ortay açıktığı ilk günlerde (15 Ocak 2018) Esed rejimi Dışişleri Bakanlığı'ndan "ABD'nin Suriye'nin kuzeyine ordu kurma girişimi egemenliğimize küstahça bir saldırıdır" denildi.

16 Ocak 2018'de ise gazete manşetlerine Türkiye'nin Afrin operasyonunun ÖSO ve muhalif güçlerle birlikte yapılacağı yansıdı. Şam rejiminin dışişleri bakan yardımcısı Faysal Mikdad, ''Ankara'dan Suriye'deki güçlerini çekmesini ve içişlerimize karışmamasını istiyoruz'' dedi.

18 Ocak 2018 günü ise Esed'in önemli destekçilerinden Mihraç Ural'ın liderliği ile tanınan Mukaveme Suriye Afrin'de YPG'nin yanında Türkiye'ye karşı savaşacaklarını açıkladı. Ayrıntılar için TIKLAYINIZ

Haber Ara