Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Afrika'da bebekler çatışmalar nedeniyle ölüyor

Afrika kıtasında 5 milyon çocuğun temiz su ve temel sağlık hizmetlerine erişilemediğinden önlenebilir hastalıklar nedeniyle hayatlarını kaybettiği belirtildi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-03 09:07:53

Afrika'da bebekler çatışmalar nedeniyle ölüyor

Stanford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre milyonlarca beş yaşın altında Afrikalı çocuk muhtemelen bölgede süregelen savaşlar nedeniyle ölmüş olabilir. Savaşların temiz su ve temel sağlık hizmetlerine ulaşımı engellediği veya sınırlandırdığı ise araştırmada dile getirildi.

1_3

Araştırma yöneticisi Eran Bendavid, “Savaş toplumlar üzerinde bir dizi öldürücü fakat dolaylı etkiler üretiyor. Bu ölümlerin nedeni ise imkan dahilinde önlenebilir hastalıklar, yetersiz beslenme, su, temizlik ve bebek sağlığı gibi temel hizmetler” açıklamasını yaptı.

Lancet sağlık dergisi tarafından yayınlanan araştırmaya göre savaşların Afrika'daki çocuk ölümleri üzerinde önemli etkisi var. Çatışma bölgelerinin içinde 50 km mesafeye kadar yaşayan bebeklerin yüzde 7'si hayatlarının ilk yılında çatışmasız bölgelerde yaşayanlara oranla hayatını kaybediyor” dedi.

2_2

Doğrudan savaşlarda yaşanan her ölüme karşılık üç bebek ise savaş nedeniyle oluşan koşullardan hayatını kaybediyor. Bu bağlamda yapılan analize göre Afrika'da son yirmi yılda silahlı çatışmalar beş yaş altı çocukların ölümüne hizmet etmiş olabilir.

BİR YAŞIN ALTINDA 3 MİLYON BEBEK HAYATINI KAYBETTİ

1995-2015 yılları arasında kaydedilen 5 milyon civarında çocuk ölümünün yaklaşık 3 milyonunun ise bir yaşın altında olduğu tespit edildi.

Araştırmada Afrika'da yaşayan 54 milletten 34'ünde yaşanan 15 bin beş yüz çatışma son yirmi yılda incelenerek savaş nedeniyle ölümler, canlı doğumlar ve çocuk ölüm oranları ele alındı.

Buna göre son beş yıl ve daha fazla süre çatışmaya maruz kalan yerlerde bebek ölümlerinin diğer bölgelere oranla dört kat fazla olduğu tespit edildi.

Bendavid, “Göstermek istediğimiz şey savaşın etkilerinin çok uzun sürdüğü ve uzun süreli ve sürdürülebilir bir karşılık beklediğidir” diye konuştu.

Haber Ara