Dolar

32,3261

Euro

35,0721

Altın

2.308,86

Bist

9.079,97

Afrika Birliği acil toplanıyor

Afrika Birliği, Burkina Faso'da yaşanan askeri darbenin ardından Nijerya'da bir araya gelme kararı aldı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-21 09:29:54

Afrika Birliği acil toplanıyor

Darbeciler ile siyasiler arasında geçen cuma gününden bu yana  ara buluculuk görevi üstlenen Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, yaptığı açıklamada, taraflara sunulan uzlaşma şartlarının, Afrika Birliği toplantısında görüşüleceğini belirtti.

Uzlaşma şartlarıyla ilgili bilgi de veren Sall, "Yarın, Nijerya'nın başkenti Abuja'da Birliğin ele alacağı çözümde, istifa ettiği açıklanan geçici Devlet Başkanı Michel Kafando'ya yönetimin iade edilmesi, buna karşılık darbecilerin affedilmesi ve halk ayaklanması sonucu görevi bırakan eski Devlet Başkanı Blaise Compaore taraftarlarının ve yakınlarının gelecek seçimlere girebilmesine imkan tanınması maddeleri yer alıyor" dedi.

Aynı zamanda Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (CEDEAO) başkanlığını da yürüten Sall, gelecek ay gerçekleştirilmesi planlanan genel seçimlerin de 22 Kasım'da yapılmasının teklif edildiğini söyledi.

Burkina Faso'da 16 Eylül'de Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı, başkent Ouagadougou'da düzenlenen kabine toplantısını basarak yönetime el koyduğunu açıklamıştı. Geçici Devlet Başkanı Kafando, Başbakan Yacouba Isaac Zida ve bakanların gözaltına alınmalarının ardından çıkan olaylarda 10 kişi ölmüş, 113 kişi de yaralanmıştı. 

Bazı güvenlik kaynakları, darbenin, devrik lider Blaise Compaore yanlıları tarafından yapıldığını açıklamıştı.

Haber Ara