Dolar

32,5507

Euro

34,7806

Altın

2.494,31

Bist

9.524,59

Afganistan, ülkedeki 'erkek çocuk istismarı'na karşı harekete geçiyor

Afganistan'da 'baça bazi' olarak adlandırılan erkek çocuk istismarına karşı ilk kez yasal bir adım atıldı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-22 15:29:17

Afganistan, ülkedeki 'erkek çocuk istismarı'na karşı harekete geçiyor

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Sputnik'in haberine göre Afgan parlamentosu, erkek çocukların genellikle bölgedeki itibar ve güç sahibi kişiler tarafından alıkonularak cinsel istismara maruz bırakılması anlamına gelen 'baça bazi'ye karşı harekete geçti.

7 YILA KADAR HAPİS

Bir ay içerisinde onaylanması beklenen yasa tasarısında istismarcılara 7 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Birden fazla kişiyi istismar edenlerin ise idam cezasına çarptırılabileceği belirtiliyor.

"MAĞDURLAR YARGILANMAYACAK"

Uluslararası insan hakları savunucularının uzun uğraşları sonucu konuyu gündemine alan Kabil yönetimi, hazırlanan "Çocukları ahlaki yozlaşmaya sevk" başlıklı yasa tasarısında, baça bazi mağdurlarının konuyla ilgili yargılanmayacakları da güvence altına aldı.

BU, NE ANLAMA GELİYOR?

Yasal süreçte cinsel istismar mağdurlarının da cezalandırıldığı ülkede bu madde, mağdurlar için büyük önem taşıyor.

HÜKÜMETTEN AÇIKLAMALAR

​Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'nin danışmanı Nadir Naderi yasa tasarısı hakkında "Bu çirkin uygulamayı sonlandırmak için önemli bir adım" derken, Gani'nin hukuk danışmanı Nasrullah Stanekzay "Tasarıdaki baça bazi ile ilgili bölüm, hiçbir belirsizliğe mahal vermeksizin bunu bir suç olarak tanımlıyor" ifadelerinde bulundu.

Daha önce de baça bazi uygulamasının yasaklanması çağrılarına Afgan yönetimi, homoseksüel pedofili ve evlilik dışı ilişkiye yönelik yasaklama getirerek yanıt vermişti.

EMNİYET MÜDÜRÜNÜN GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI

Geçen ay, Kunduz'un Daşti Arçi bölgesi emniyet müdürü Şah Mirza Panjsheri'nin baça bazi partisi görüntüleri ortaya çıkmış, Panjsheri'nin açığa alınmasıyla sonuçlanan olay sosyal medyada büyük tepki toplamıştı.

​TASARIYA KARŞI ÇIKAN MİLLETVEKİLLERİ VAR

Afganistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu yetkilisi Süreyya Subreng, "Bazı milletvekilleri beni arayıp baça baziyle ilgili bir tasarıyı asla meclisten geçirmeyeceklerini söyledi. Bu, 21. yüzyılın kölelerini kurtarma mücadelesidir" dedi.

Parlamentodaki bazı üyelerin karşı çıkacağı öngörülse de, tasarının başkanlık kararnamesiyle onaylanması bekleniyor.

Haber Ara