Dolar

32,3285

Euro

35,0759

Altın

2.301,62

Bist

9.038,72

Afganistan hükümeti ile Taliban heyeti görüşmesi

Afganistan hükümeti ile Taliban heyeti görüşmesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-08 10:36:40

Afganistan hükümeti ile Taliban heyeti görüşmesi
Afgan hükümeti yetkilileri ve Taliban temsilcileri arasında Pakistan'ın başkenti İslamabad yakınlarındaki Muri kentinde yapılan ilk resmi barış görüşmelerinden sonuç çıkmadığı, görüşmelere ramazandan sonra devam edilmesi üzerinde anlaşıldığı bildirildi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kazi Halilullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Pakistan, dün Afgan hükümeti yetkilileri ve Afgan Taliban Hareketi temsilcilerinin görüşmesine ev sahipliği yaptı" hatırlatmasını yaptı ve ABD ile Çin temsilcilerinin de görüşmeye gözlemci olarak katıldığı bilgisini verdi.

Görüşmelerde Afgan hükümeti ile Taliban'ı kimin temsil ettiğini açıklamayan Sözcü Halilullah, görüşmelerin ramazan ayından sonra süreceğini belirtti. Halilullah, şunları söyledi:

"Toplantıya katılanlar Afganistan'da huzur ve uzlaşma konusunda görüş teatisinde bulundu. Bölgede huzur sağlanması için her iki taraf da bu sürece iyimserlik ve azimle katılma ve güven artırıcı adımlar atmayı sürdürme konusunda uzlaştı. Pakistan ve Afganistan hükümetleri ile Taliban temsilcilerine Afganistan'da kalıcı huzur için çalışmaya devam etmek üzerinde anlaştıkları için teşekkür ediyoruz. Ayrıca, Birleşmiş Milletler ve diğer ortaklarımıza da Afganistan'da huzur, istikrar ve kalkınma için gösterdikleri çabadan dolayı teşekkür ediyoruz."

Pakistan'daki diplomatik kaynaklar da görüşmelerde ateşkes ve diğer konular üzerinde bir sonuca varılamadığını ancak iki tarafın somut teklifleri paylaştığını söyledi. AA muhabirine konuşan diplomatik kaynaklar, çabuk bir sonuç beklememek gerektiğini vurguladı.

Afganistan'da yaklaşık 10 ay önce seçim sürecinin ardından iktidara gelen hükümet ve Taliban arasında yapılan ilk resmi barış görüşmeleri, sık sık çatışmalar, patlamalar ve ölümlerle anılan ülke için büyük önem taşıyor. Daha önce de Dubai, Oslo ve Doha'da Afgan heyetleri ve Taliban temsilcileri arasında görüşmeler yapılmış ancak Afgan hükümeti bu görüşmelerin resmi olmadığını ve görüşmelere katılanların hükümeti temsil etmediğini belirtmişti.

Haber Ara