Dolar

32,3474

Euro

35,1001

Altın

2.307,64

Bist

9.079,97

Afganistan'daki cumhurbaşkanlığı seçimi

Hükümet, iki seçim komisyonu yönetiminin görevine son verdi

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-12 23:08:30

Afganistan'daki cumhurbaşkanlığı seçimi
Afganistan'da hükümet, temmuda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde seçim komisyonları başkanları ve üyelerinin görevine son verdi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Bağımsız Seçim Komisyonu ile Seçim Şikayet Komisyonu başkanları ve üyelerinin görevine son verildiği bildirildi.

Açıklamada, komisyonların yönetiminin görevine neden son verildiğine ilişkin bilgi paylaşılmazken, Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin, siyasi partilere ve sivil toplum temsilcilerine, komisyonlara yeni aday göstermeleri için bir hafta süre tanıdığı kaydedildi.

Bağımsız Seçim Komisyonu ile Seçim Şikayet Komisyonu'ndaki işlemlerin, yeni yönetim belirlenene kadar komisyonların mevcut sekreterlerince yapılacağı aktarıldı.

- Yurt dışına çıkış yasağı

Afganistan Başsavcılığından yapılan açıklamada ise görevine son verilen seçim komisyonları başkan ve üyelerine yurt dışına çıkış yasağı getirildiği belirtildi.

Açıklamada, söz konusu kişilerin, savcılık tarafından haklarında yapılacak soruşturmalar tamamlanana kadar yurt dışına çıkamayacağı vurgulandı.

İki seçim komisyonu başkan ve üyeleri hakkında görevlerini kötüye kullandıklarına dair şikayetlerin değerlendirmeye alındığı ifade edilen açıklamada, olayın şeffaf şekilde aydınlatılacağı kaydedildi.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, geçen ay, 20 Temmuz'da yapılacak cumhurbaşkanı seçimi için aday olacağını duyurmuştu.

Verimli ve kararlı bir hükümetin, halkın güvenini kazanabileceğini ifade eden Gani, ikinci kez seçimi kazanması halinde barış ve güvenliği sağlamak için çaba göstereceğini dile getirmişti.

Gani, adaylık kaydını yaparken, ikinci defa seçilmesi halinde birinci yardımcı olarak Cemiyet-i İslami Afganistan Partisinden Amrullah Saleh ve ikinci yardımcı olarak da mevcut görevdeki Vahdet Afganistan Partisinden Server Danış ile yollarına devam edeceğini belirtmişti.

Haber Ara