Dolar

32,3427

Euro

35,0956

Altın

2.307,92

Bist

9.079,97

Afgan vekil: Kasım Süleymani binlerce gencimizi ölüme gönderen bir caniydi

Afganistan milletvekili Belkıs Ruşen 'Afgan halkının temsilcisi olarak Karzai’nin Süleymani’nin ölümüne duyduğu üzüntüden ötürü utanç duyuyorum' diyerek Kasım Süleymani'nin Afganistan'a çıkardığı faturayı hatırlattı: Binlerce ölü ve kayıp genç...

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-08 01:28:42

Afgan vekil: Kasım Süleymani binlerce gencimizi ölüme gönderen bir caniydi

Afganistan milletvekili Belkıs Ruşen, Afganistan meclisinde yaptığı konuşmada Afganistan'ın eski cumhurbaşkanlarından Hamid Karzai'nin İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'ye ilişkin mesajını eleştirdi ve "Bu açıklamalardna utanç duyuyorum" dedi.

Independent Türkçe'den Adem Yılmaz'ın aktardığı habere göre Ruşen, şu ifadeleri kaydetti:

"5 BİN AFGAN GENCİ ÖLÜME GÖNDERDİ, BİNLERCESİ KAYIP"

“Afgan halkının temsilcisi olarak Karzai'nin Süleymani'nin ölümüne duyduğu üzüntüden ötürü utanç duyuyorum. Malumdur ki Kasım Süleymani Afganistan'da en çok cinayet işleyen şahıslardan birisidir. Süleymani, en az 5 bin Afgan gencinin Suriye'de Fatimiyyun Tugayı ismindeki örgüt çatısı altında ölümüne sebep oldu. Bin iki yüz Afgan gencinden ise haber alınamıyor.”

"ONLARI BİR LOKMA EKMEK İÇİN SURİYE'YE GÖNDERDİ"

Ruşen, “İran, Afgan göçmenlerin inançlarını kötüye kullanarak bir lokma ekmek için Suriye'ye gönderiyor” diye konuştu.

"ABD, MENFAATLERİ BİTTİĞİNDE ÖLÜM MAKİNELERİNİ ÖLDÜRÜYOR"

Ruşen şu şekilde devam etti:

"Amerika kendi çıkarı için bölgede insan öldüren makinalar çalıştırıyor. İşi bitince onları da öldürüyor. Amerika'nın menfaati bittiyse istediği yerde istediğini vurabilir. Örneğin Bin Ladin ve Molla Ömer'i vurdular. Cuma günü Kasım Süleymani'yi de vurdular. Amerika'nın Bağdat halkının çıkarı için bunu yaptığını elbette düşünmüyoruz. ABD yaklaşık 10 yıldır Suriye ve Irak'ta sivilleri öldürenlere şimdiye kadar dokunmadı. İşleri bitince de öldürdüler.”

"SÜLEYMANİ'NİN ÖLÜMÜNÜN AFGANİSTAN'A OLUMLU ETKİLERİ OLACAK"

Ruşen, Süleymani suikastinin Afganistan'a etkilerine ilişkin ise, “Sahip olduğu imkânlarla Hamaney'e en yakın isimdi, ölümünün Afganistan'a çok olumlu etkileri olacak. İran Afganistan'da çalışmaları için binlerce Süleymani eğitmiş olabilir ama birinin Kasım Süleymani'nin yerini alması zaman alacak” dedi.

HAMİD KARZAİ, SÜLEYMANİ SUİKASTİNİ KINAMIŞTI

Afganistan'ın eski cumhurbaşkanlarından Hamid Karzai, Süleymani'nin öldürülmesinin bölge barışı ve istikrarı için bir tehdit oluşturacağını vurgulayarak ABD saldırını kınamıştı.

DİĞER AFGAN YETKİLİLER NASIL TEPKİ VERDİ?

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Süleymani suikasti sonrası İran ve ABD arasındaki tansiyonun yükselme ihtimalinden ötürü endişelerini paylaşarak “Afganistan toprakları hiçbir ülkeye karşı kullanılmayacaktır, bunun taahhüdünü veriyoruz” açıklamasında bulundu.

Afganistan Devlet Başkanlığı İkinci Yardımcılığı görevini yürütmekte olan Server Daniş, Süleymani'yi İŞİD karşıtı mücadelenin önemli bir aktörü olduğuna işaret ederek “Süleymani'nin ölümü bölgede ve Ortadoğu'daki mevcut kaotik durumu daha da arttıracaktır” dedi.

Afganistan İcra Kurulu Başkanı Abdullah Abdullah ise, Süleymani'nin ölümünden ötürü İranlı yetkililere başsağlığı dileyerek üzüntülerini dile getirdi.

Afganistan İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Muhammed Muhakkık ise Süleymani'nin terörizme karşı durduğuna işaret ederek taziye mesajını iletti.

FATİMİYYUN TUGAYI

İran'ın Afganistan'daki Hazaraları, Şii kutsal mekânları koruma bahanesiyle Kudüs Gücü vasıtasıyla Suriye'deki iç savaşa dâhil ettiği biliniyor. Afganistan milletvekili Belkıs Ruşen'in işaret ettiği Fatimiyyun Tugayı Afgan Hazaralardan oluşuyor.

Fatimiyyun Tugayı, Suriye'de Hizbullah'tan sonra Esed rejimine destek veren en büyük milis grup. Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Yekta Hüseyni, 2016 yılında yaptığı açıklamada Suriye'de Esed rejimine destek için savaşan Afganların sayısını 18 bin diye açıklamıştı. Bugün bu sayının 30 bine yaklaştığı tahmin edilmektedir.

Afgan yetkililer daha önce birçok kez Fatimiyyun Tugayı milislerinin Afganistan'a dönme ihtimaline ilişkin endişelerini dile getirmişti.

 

Haber Ara