Dolar

32,5024

Euro

34,9112

Altın

2.451,41

Bist

9.701,59

Afgan siyasetçi Hanefi: BAE ve Suudi Arabistan, Doha Anlaşması’nı engellemeye çalıştı

Afgan siyasetçi Abdul Rahim El-Hanefi, BAE ve Suudi Arabistan’ın Taliban ile ABD arasında Katar'ın başkenti Doha’da varılan anlaşmayı engellemeyi çalıştığını söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-01 14:44:24

Afgan siyasetçi Hanefi: BAE ve Suudi Arabistan, Doha Anlaşması’nı engellemeye çalıştı

buyuk_241

Afgan siyasetçi Abdul Rahim El-Hanefi, BAE ve Suudi Arabistan'ın Taliban liderlerine baskı yaparak ABD ile müzakereler sırasında siyasi ofisini Katar'ın başkenti Doha'dan, BAE'nin başkenti Abu Dabi'ye taşımasını istediğini açıkladı

Al-Hanafi, Al-Khaleej Online ile yaptığı röportajda “BAE'nin barışı sağlamada somut bir rol oynadığını görmedik. Aksine ABD ile Taliban'ın arasında yapılan müzakereler sırasında ortaya çıkan sorunları körükledi. Katar'da görüşmelerin yapılmaması için büyük engeller çıkarıldı” dedi.

Taliban arasında imzalanan barış anlaşmasında Katar'ın büyük rolü olduğunu belirten Afganlı siyasetçi Hanefi, “Doha'da varılan Taliban-ABD anlaşması, Afganistan'daki çatışmaların çözümünde ve barışın sağlanmasında önemli bir rol oynayacak” dedi.

Hanefi, müzakereler sırasında BAE'nin Taliban'ı, ABD ile yapılan anlaşmadan vazgeçirmeye çalıştığını ve baskı yaptığını belirtti.

ABD, AFGANİSTAN'DA HEDEFLERİNE ULAŞAMADI

Afgan siyasetçi Abdul Rahim El-Hanefi, “Amerika Birleşik Devletleri'ni, Doha'daki barış anlaşmasını imzalamaya iten nedenlerlerin başında ise milyarlarca dolar harcamasına rağmen Afganistan'daki hedeflerine ulaşamaması ve Taliban güçleri karşısında büyük kayıplar vermesi geliyor” dedi.

Taliban ile ABD arasında varılan anlaşma konusunda dikkatli olunmasını öneren Hanefi, Washington'a güvenmediğini belirterek, “ABD kiminle barış anlaşması yaptıysa, anlaşmalara uymadı” uyarısında bulundu.

Abu Dabi Veliaht Prensi eski danışmanı Abdel-Khalek Abdullah ise, Veliaht Prens Muhammed bin Zayed El Nahyan'ın ABD ile Taliban arasında yapılan anlaşmanın Katar'ın başkenti Doha yerine başka bir Körfez ülkesinde yapılmasını desteklediğini, bunun gerçekleşmesi durumunda, “anlaşmanın diplomasi için parlak bir zafer olarak kabul edebileceğini söylediğini aktardı.

Ekran Resmi 2020-03-01 13.57.53

Hem BAE hem de Suudi Arabistan, 2018 yılında Taliban ve ABD arasında bir anlaşma yapmaya çalıştı; ancak başarısız oldular ve herhangi bir sonuca ulaşmadılar.

Haber Ara