Dolar

32,3578

Euro

35,0024

Altın

2.326,06

Bist

9.124,80

Afgan mühendisten güneş enerjili elektrikli araç

Afgan mühendisten güneş enerjili elektrikli araç

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-18 16:04:47

Afgan mühendisten güneş enerjili elektrikli araç
Afganistan'ın başkenti Kabil'de elektrik mühendisi Wahidullah Sabawoon Afgan, kendi imkanları ile güneş enerjisi ve elektrikle çalışan araç üretti.

Hem güneş enerjisi ile çalışan hem elektrikle şarj olan iki kişilik aracı tasarlayan 35 yaşındaki Afgan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tasarımını yaklaşık 3 ayda tamamladığı aracın yapımının ise maddi imkansızlıklar nedeniyle 6 ay sürdüğünü anlattı.

Aracı yapabilmek için kullandığı otomobili sattığını kaydeden Afgan, 5 bin dolara mal olan aracın güneşli günlerde sınırsız yol alabildiğini, güneş olmadığı zaman da 7 saat gidebildiğini söyledi.

Afgan, "Bu araç tasarladığım ilk araç olduğu için maliyeti fazla oldu, ikinci yapacağım aracın 3 bin dolara mal olacağını düşünüyorum. İyi maddi imkanlarına sahip olmadığım için ve ülkemizde demire şekil verecek imkan bulunmadığı için güzel görünüme sahip bir araç tasarlayamadım" diye konuştu.

Afgan, aracın yapımı sırasında birçok devlet kurumundan destek istediğini ancak yardım görmediğini dile getirdi.

Parası olursa daha iyi araçlar tasarlayabileceğini vurgulayan Afgan, elektrikli aracın doğa dostu olduğunu ifade etti.

- "Bir kez de olsa ülkemin iyi bir şeyle anılmasını istedim"

Afganistan'ın dünyada sürekli terörle anıldığına işaret eden Afgan, "Bir kez de olsa ülkemin iyi bir şeyle anılmasını istedim ve bundan dolayı böyle bir aracı tasarladım" dedi.

Elektrikli tekne, yakıtsız jeneratör gibi birçok şey de tasarladığını anlatan Afgan, maddi imkanları olmadığı için tasarladığı projeleri gerçeğe dönüştüremediğini aktardı.

Devlet memuru olan ve aldığı maaşı ile ailesini ancak geçindirebilen Afgan'ın ürettiği araca ilgi gösteren kent sakinlerinden bazıları da araçla hatıra fotoğrafı çektiriyor.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara