Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Afgan Hükümeti ile Hizb-i İslami anlaştı: ABD memnun

Afganistan hükümeti ile Gülbeddin Hikmetyar'ın liderliğini yaptığı Hizb-i İslami grubu arasında anlaşma imzalandı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-22 14:29:00

Afgan Hükümeti ile Hizb-i İslami anlaştı: ABD memnun

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

Afganistan Hükümeti ile Hizb-i İslami arasındaki anlaşmanın, Afganistan Yüksek Barış Konseyi ve Hizb-i İslami temsilcilerinin yaklaşık altı aydır sürdürdükleri müzakerelerin ardından imzalandığı aktarıldı.

Anlaşmayı Afganistan hükümeti adına Ulusal Güvenlik Danışmanı Muhammed Hanif Atmer ve Hizb-i İslami adına Muhammed Emin Kerim imzaladı.

AFGAN HÜKÜMETİ, HİKMETYAR'I AFFETTİ

İmzalanan anlaşma uyarınca Afganistan hükümeti "Kabil Kasabı" olarak nitelendirilen ve ülkede kötü nam salmış savaşçılarından biri olan Hikmetyar affedildi.

Anlaşma ile Hikmetyar'ın sosyal ve hatta siyasi hayata geri dönmesine imkan tanınmış oldu.

Hikmetyar'ın affedilmiş olması Afganistan halkı arasında tepkilere sebep oldu.

Kabil'deki genç aktivistler "Kabil katilini asla affetmeyeceğiz" ibarelerini taşıyan pankartlarla gösteriler düzenlediler.

ABD: MEMNUNİYET VERİCİ

ABD'nin Kabil elçiliği, Afganistan hükümeti ile Hizb-i İslami arasında imzalanan anlaşmaya dair bir açıklamada bulundu.

Elçilik tarafından yapılan açıklamada "Afganistan hükümeti ile Gülbeddin Hikmetyar'ın Hizb-i İslami'si arasında devam eden müzakereler sonucu varılan anlaşma memnuniyet verici. Afganistan'daki çatışmalara barışçıl bir çözüm getirilmesi açısından önemli bir adım" dendi.

HİKMETYAR VE HİZB-İ İSLAMİ

1993 yılında yaklaşık bir yıl ve 1996 yılında üç aylığına Afganistan başbakanı olan Hikmetyar, 1977 yılında kurduğu Hizb-i İslami'nin liderliğini yürütmekte.

1979 yılında Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgale başlamasının ardından Hikmetyar ve grubu, CIA tarafından yapılan maddi destek sayesinde hızla yükselişe geçti.

Kunar, Celalabad ve Paktia gibi Pakistan sınırındaki şehirlerde Sovyet işgaline karşı direniş gösterdi.

1992 yılında Afganistan'daki savaşçı gruplar arasında çıkan çatışmalar sonucunda Kabil'de 50 bin kişi hayatını kaybetti.

1994 yılında başkentin Hizb-i İslami tarafından bombalanması sonucu binlerce kişi hayatını kaybederken Hikmetyar "Kabil kasabı" lakabını aldı.

1997 yılında Kabil'den kaçan Hikmetyar, anlaşmaya rağmen henüz başkente dönmedi.

Son yıllarda askeri önemini yitiren Hizb-i İslami ise son büyük saldırısını üç yıl önce gerçekleştirdi. 2013 yılında düzenledikleri intihar saldırısında 10'u Afgan 6'sı Amerikan vatandaşı olan 16 kişi hayatını kaybetti. Grup, bu tarihten beri ses getiren bir saldırı gerçekleştirmedi.

"TERÖRİST" LİSTESİNDEN KALDIRILACAK MI?

2003 yılında ABD tarafından 'küresel terörist'ler listesine alınan Hikmetyar'ın bu listede kalıp kalmayacağı belirsiz.

Yapılan anlaşma ile Afganistan hükümetinin, Hikmetyar'ı ABD'nin ve BM'nin teröristler listesinden ve Hizb-i İslami'yi de BM'nin "yabancı terörist yapılar" listesinden çıkarmak üzere çalışmalar başlatmak zorunda kalacağı belirtiliyor.

Haber Ara