Dolar

32,5697

Euro

34,9273

Altın

2.427,49

Bist

9.722,09

AFAD'dan son dakika uyarısı: Binalara girmeyin!

İstanbul’da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından uzmanlardan peş peşe açıklamalar geliyor. AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, 'Deprem Kuzey Anadolu fayında meydana geldi. 4.5-4.6 büyüklüğünde artçılar meydana gelebilir. Hasarlı binalara girmeyin' diye konuştu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-26 15:22:23

AFAD'dan son dakika uyarısı: Binalara girmeyin!

İstanbul'da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından uzmanlardan peş peşe açıklamalar geliyor. AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, "Deprem Kuzey Anadolu fayında meydana geldi. 4.5-4.6 büyüklüğünde artçılar meydana gelebilir. Hasarlı binalara girmeyin" diye konuştu. AFAD Deprem Dairesi Başkanı, İstanbul'da 16 artçı deprem meydana geldiğini söyledi.

AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, "Deprem Kuzey Anadolu fayında meydana geldi. 4.5-4.6 büyüklüğünde artçılar meydana gelebilir. Hasarlı binalara girmeyin" diye konuştu.
Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, "Deprem bazı binalarda hasara yol açmış olabilir. Evlerinde çatlak oluşan vatandaşlar binalarını terk etsinler ve AFAD'dan ve valilikten gelecek uyarıları dinlesinler. Bu deprem Marmara'da beklediğimiz büyük deprem fayında oldu. Orta büyüklükte bir deprem ve bir iki hafta bu hatta artçılar (4 ve üzeri) sürebilir. Yerkabuğunu kırabilecek bir enerji oluşturabileceğinden hasarlı ve riskli binalardaki vatandaşlarımızın evlerini terk etmesi gerekiyor" dedi.

ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk sucuoğlu, İstanbul'daki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu. Sucuoğlu, "Bu deprem daha önce olan bağımsız bir deprem. Fayın başka bir kısmının kırılmış olması gerekiyor. 5.8 daha ciddi. 4.6 olanlar yapılara etki edecek bir deprem değil. 6. orta şiddetli bir deprem oluyor" dedi.

Prof. Dr. Okan Tüysüz, "Üzerinde deprem beklentimiz olan bir fayın ve oınun çevresindeki bazı fayların getirdiği bir deprem. Özellikle merak edilen geleceğe yönelik gerçekten net cevabı olmayan bir soru. Deprem aktivitesi birbirini izlemesi gerekiyor. Bu aşamada çok fazla birşey mümkün değil. Bölge kritik bir bölge ve üzerinde büyük bir deprem olması beklenilen bir bölge. Bu tamamen artçılarından sonra gidebilir ya da bunun arkasında bir süre daha deprem sürebilir. Bekleyip görmek gerekiyor." dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir de, İstanbul'da meydana gelen depreme ilişkin, "Avcılar gibi çürük zemin üzerinde yer alan binalarda hasar oluştuysa yetkililer haber verilmeli ve ona göre davranılmalıdır." dedi.

Sözbilir, İstanbul'da meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki depremle ilgili yaptığı açıklamada, depremin daha önce meydana gelen 4,7 şiddetindeki depremin ana şoku niteliğinde olduğunu belirtti.

Marmara Denizi içinde kırılmakta olan fayın toplam uzunluğunun 50 kilometre olduğunu ve bu fay parçasının maksimum 6,9 büyüklüğünde deprem üretebileceğini dile getiren Sözbilir, şunları kaydetti:

"Fakat İstanbul güneyindeki devam eden parçası ise 70 kilometre uzunluğunda ve bu parça tek başına kırılırsa 7,1 büyüklüğünde deprem üretebilir. Bunun yanındaki fay parçasının toplam uzunluğu 120 kilometre. Bunların tek parça kırılması halinde 7,4 büyüklüğünde depreme neden olabilir. Bu nedenle özellikle Avcılar gibi çürük zemin üzerinde yer alan binalarda hasar oluştuysa yetkililer haber verilmeli ve ona göre davranılmalıdır."

Bu arada AFAD, "Olası ihtiyaca karşı AFAD İstanbul Arama Kurtarma Birliği'ne destek olarak Sakarya, Bursa, Ankara ve Afyonkarahisar'daki dört AFAD Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü'nden 80 AFAD Arama Kurtarma Uzmanı, İstanbul'a sevk edildi. Haberleşme hatlarındaki sorunun giderilmesi için yürütülen çalışma ise sürüyor" açıklamasında bulundu.

İSTANBUL DEPREMİ İLE İLGİLİ DİĞER GELİŞMELER ŞÖYLE:

İstanbul'da merkez üssü Marmara Denizi Silivri açıkları olan olan 5,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 13.59'da merkez üssü Marmara Denizi Silivri olan 5,8 büyüklüğünde deprem oldu.

Depremin yerin 6,99 kilometre derinliğinde oluştuğu ve Silivri'ye uzaklığının 21,68 kilometre olduğu belirtildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi de depremin büyüklüğünü 5,7 olarak açıkladı.

Deprem, İstanbul ve çevre illerde hissedildi.

İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada, saat 13.59'da 5,8 büyüklüğünde deprem meydana geldiği belirtildi.

Açıklamada, "Meydana gelen deprem sonrasında saat 14.20 itibarıyla ilimizdeki AFAD, AKOM, 112, 155, 156 ihbar hatlarına herhangi bir hasar ihbarı yapılmamıştır. Bütün birimlerimiz depremin ilimizdeki etkilerini yakından takip etmektedir." denildi.

İstanbul Valiliğinden yapılan diğer açıklamada da Marmara Denizi Silivri açıklarında saat 13.59'da 5,8 büyüklüğünde deprem yaşandığı hatırlatıldı.

Deprem sonrasında valilikçe AFAD'ın hemen faaliyete geçirildiği aktarılan açıklamada, "Deprem nedeniyle ilimizdeki ilk ve orta dereceli okullarımızda tedbiren bugün eğitimin geçici olarak tatil edilmesine karar verilmiştir." bilgisi verildi.

"CAN VE MAL KAYBINA DAİR HERHANGİ BİR BİLGİ ULAŞMIŞ DEĞİL"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'daki deprem konusunda AKOM'un teyakkuz halinde olduğunu, can ve mal kaybına dair herhangi bir bilgi ulaşmadığını bildirdi.

İmamoğlu, Twitter hesabından İstanbul'daki depreme ilişkin açıklama yaptı.

Ekrem İmamoğlu, "Tüm bölgeye geçmiş olsun, AKOM teyakkuz halinde, can ve mal kaybına dair herhangi bir bilgi ulaşmış değil." ifadelerini kullandı.

AFAD Deprem Dairesi Başkanlığından alınan bilgiye göre, Marmara Denizi Silivri açıklarında yaşanan 5,8 büyüklüğündeki depremin artından artçı sarsıntılar devam ediyor.

Marmara Denizi'nde en büyüğü 4,1 büyüklüğünde 15 artçı sarsıntı yaşandı.

VATANDAŞLAR AÇIK ALANLARDA TOPLANDI

Deprem nedeniyle itfaiye ve polise çok sayıda ihbar yapıldı.

Kent genelindeki okul ve hastaneler başta olmak üzere kamu ve özel iş yerlerindeki vatandaşlar tahliye edilirken, trafikte aksamalar yaşandı.

Vatandaşlar açık alanlarda toplandı.

Bu arada Avcılar yan yolda bulunan bir caminin minaresi yıkıldı.

Depremde İstanbul Havalimanı çalışanlarıyla yolcular da panik yaşadı.

SİLİVRİ DEVLET HASTANESİ BOŞALTILDI 

Deprem nedeniyle Silivri Devlet Hastanesi'nde bulunan hastalar tedbir amaçlı tahliye edildi. Hastanenin bahçesine çadır kuruldu. Ayrıca hastanenin yanına tedbir amaçlı ambulans helikopter indi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul'daki 5,8 büyüklüğündeki depremde bir caminin minaresinin yıkıldığı, 3 binanın çöktüğü, bir binada da çatlak oluştuğu yönünde ihbar alındığını duyurdu.

İstanbul genelinde hissedilen deprem sonrası komutalara gelen ihbarlara İtfaiye, Zabıta, Yol bakım, Emniyet ve 112 Acil ekiplerinin yönlendirildiği belirtilen açıklamada, ekipler tarafından bölgelerin kontrol edildiği bildirildi.

Komutalara gelen ihbarlardan Avcılar Merkez Mahallesi Camisi'nin minaresinin yıkıldığının teyit edildiği aktarılan açıklamada, Küçükçekmece İnönü Mahallesi, Bahçelievler Kenan Çavuş Caddesi No: 10 ve Eyüpsultan Nişanca Mahallesi Kahraman Sokak No:12'de bina çökmesi, Sultangazi 50. Yıl Mahallesi 2057 Sokak No: 30'da ise binada çatlak meydana geldiği yönünde ihbar alındığı fakat ekipler tarafından henüz teyit edilemediği belirtildi.

İstanbul'da bugün öğlen saatlerinde meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından Kağıthane ilçede bulunan bir bina yan yattı. Yan yatan bina havadan drone ile görüntülendi.

Kandilli Rasathanesi'nin geçtiği bilgilere göre Çanakkale Gürpınar açıklarında da 3.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

harita_4

ABD DEPREM AJANSI DEPREMİN ETKİSİNİ PAYLAŞTI
Öte yandan İstanbul'daki deprem sarsıntısının büyüklüğünü 5.7 olarak veren Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), depremin hissedildiği yerlerin "şok dalgası" haritasını yayınladı. Buna göre, Marmara Deniz kıyılarının sallandığı bunun yanı sıra  Marmara Bölgesi'nin iç kesimlerinin de depremden etkilendiği görülüyor.
 

 

 

 

 

Haber Ara