Dolar

32,4701

Euro

34,8172

Altın

2.478,21

Bist

9.530,47

Adliye önünde izinsiz gösteri davası

Adliye önünde izinsiz gösteri davası

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-15 14:32:45

Adliye önünde izinsiz gösteri davası
Hasan Ferit Gedik'in ölümüne ilişkin görülen dava sırasında, adliye bahçesinde oturma eylemi yaptıkları gerekçesiyle haklarında 8'er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 15 kişinin yargılanmasına başlandı.

Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya 11 tutuksuz sanık ve avukatı katıldı.

Duruşmada sanıklardan birinin cep telefonuyla fotoğraf çekmesi üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Uğur Duman, "Öyle yakışıklı biri de değiliz ki fotoğraf çekiyorsunuz. Burada Kadir İnanır da yok, Tarık Akan da. Lütfen dava sırasında yeni suçlar üretmeyelim" şeklinde sanıklara uyarıda bulundu.

Kimlik tespitinin ardından savunması alınan sanıklardan Hasan Yıldız, Hasan Ferit Gedik'in ölümüne ilişkin görülen davayı takip etmeye geldiğini belirterek, "O gün adliye binasına girmemize izin vermediler hatta adliyenin bahçesine bile almadılar. Kaldırımda durmamıza da izin verilmedi ve gözaltına alındık. Örgüt propagandası yapacak bir söz söylemedim" dedi.

Sanık Zeki Doğan da Hasan Ferit Gedik ile aynı mahallede oturduklarını belirterek, "Çocukluğunu biliyorum. Ailesi ile birlikte duruşmaya geldim. Davaya kişisel hassasiyetim nedeniyle katılmak istedim. Ben hiçbir terör örgütüne üye değilim ve onları övecek şekilde hiçbir söz sarf etmedim" diye konuştu.

Sanık Sibel Kırlangıç da olay günü Hasan Ferit Gedik'in ailesinin yanında olmak amacıyla adliyeye geldiğini kaydederek, "Her duruşmada saldırıya uğradık. Kamuoyuna mal olmuş, milletvekillerinin takip ettiği bir duruşma. Biz güvenlik gerekçesiyle adliye içerisine bile alınmıyoruz. Dışarıda beklerken gözaltına alınıyoruz. Adalet istediğimiz için sanık olarak yargılanıyoruz" ifadelerini kullandı.

- "Sanıklara elektronik kelepçe takıldı"

Sanık Bulut Arslan da Hasan Ferit Gedik'in ölümü nedeniyle görülen davayı izlemek amacıyla adliyeye geldiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Adalet istemek için bir yere üye olmaya gerek yok, insan olmak yeter bence. Gedik'i tanımam etmem, bir kere görmüşlüğüm yoktur. Mahallede uyuşturucu satıcılarına karşı direnirken öldürüldüğünü duydum. Bu benim o eyleme katılmam için yeterli bir sebepti. Benim herhangi bir terör örgütü üyeliğim yoktur."

Sanıkların avukatı Şükriye Erden ise, sanıklar hakkında iddianamede isnat edilen suçları kabul etmediklerini belirterek, "Soruşturma aşamasında sanıklar hakkında adli kontrol kararı alınmıştır. Ayrıca bazı sanıklara da elektronik kelepçe takılmıştır. Bu uygulama insani değildir, vazgeçilmesini talep ediyoruz" dedi.

Bu sırada Mahkeme Heyeti Başkanı Duman'ın, "Bence Adalet Bakanlığı ile yazışın bu garip bir uygulama" demesi üzerine tekrar söz alan sanık Bulut Arslan, "İnsanlar kelepçeyi gördüğünde bizi hak ararken gözaltına alınan bir insan olarak nitelemez. Belki de tecavüzcü mü diye düşünürler. Görünmesin diye uzun pantolon giymekten sıkıldım, isilik olduk sıcakta. İnsani olmadığı kanaatindeyim, bu uygulamaya son verilmesini istiyorum" diye konuştu.

Mahkeme heyeti, sanıklar hakkında verilen adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına ve duruşmaya gelmeyen 2 sanığın zorla getirilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

- İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Maltepe Gülsuyu'nda 29 Eylül 2013 tarihinde terör örgütü DHKP/C üyeleri ile uyuşturucu madde satıcıları arasında çıkan olaylarda Hasan Ferit Gedik'in silahla vurularak öldürüldüğü hatırlatıldı.

Bu kapsamda Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılama yapıldığı aktarılan iddianamede, davanın 6 Nisan'daki duruşması sırasında bir grubun adliye bahçesinde oturma eylemi yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alındıkları anlatıldı.

İddinamede, 15 şüpheli hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" ve "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" suçlarından birer yıl altışar aydan sekizer yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Haber Ara