Dolar

32,5998

Euro

34,7797

Altın

2.496,69

Bist

9.524,59

Adil Nuri: Maliki Lahey'de yargılansın

Nuri, 'IŞİD'in Musul'u almasındaki sorumluluğundan dolayı' Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanması gerektiğini savundu.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-21 13:07:03

Adil Nuri: Maliki Lahey'de yargılansın

Irak Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yegirtu) milletvekili ve Irak Parlamentosu "Musul'un Düşme Nedenlerini Araştırma Komisyonu" üyesi Adil Nuri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Musul'un düşmesinden sorumlu olan ilk kişi Maliki'dir. Ancak Irak'taki mahkemeler, Maliki'yi yargılama noktasında tarafsız olmayacaktır. Bu nedenle Maliki'nin Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasını istiyoruz" dedi. 

 Komisyona gelen Irak Kara Kuvvetleri Komutanı Ali Gayda'nın, Musul'un düşmesiyle ilgili bazı "itiraflarda" bulunduğunu dile getiren Nuri, şöyle konuştu:

"Gayda, IŞİD, kente saldırdığı zaman dönemin başbakanı ve aynı zamanda başkomutan olan Malikİ tarafından, Musul'u boşaltma emrini aldıklarını söyledi. Gayda'nın anlattıklarına göre, bu emrin verilmesi üzerine, teröristler tüm kenti kontrol etti. Maalesef bu hususta Irak mahkemeleri hiçbir adım atmadı."

Nuri, Kürt siyasi partileri olarak Maliki'nin UCM'de yargılanması için  Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanlığına öneride bulunduklarını belirterek, "Kürdistan Bölgesel Hükümeti'nin, Lahey'de Maliki aleyhine dava açması lazım" ifadesini kullandı.

Haber Ara