Dolar

32,3826

Euro

35,0570

Altın

2.325,61

Bist

9.092,99

Aden Halk Direnişi’nin eline geçti

Yemen’de Cumhurbaşkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi hükümetine bağlı Halk Direnişi birlikleri, İran destekli Şii Husilere ve Ali Abdullah Salih’e bağlı güçleri Aden’den tamamen çıkardığını duyurdu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-23 15:54:10

Aden Halk Direnişi’nin eline geçti

Al Jazeera'nin haberine göre; İki haftadır süren çatışmalar boyunca Halk Direnişi kentte mahalle mahalle sokak savaşlarına girdi. Husi güçlerin konuşlandığı ve eski devlet başkanlığı konutunun da bulunduğu Maaşik Dağı'nın da düşmesiyle birlikte kent tamamen Halk Direnişi'nin eline geçti.

Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyonun hava desteğini alan Hadi hükümeti yanlısı 'Halk Direnişi' güçleri, çatışmanın başında ele geçirdikleri havalimanını bugün itibarı ile uçuşa açtıklarını duyurdu. Direniş yetkilileri, Aden'de durumun normalleşmesi ve temel hizmetlerin sağlanması için derhal harekete geçildiğini söyledi.

Dün kentin hükümet yanlısı güçlerin eline geçmesinin ardından Aden Havalimanı'na iniş yapan Suudi Arabistan Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait bir nakliye uçağı, kente 20 ton gıda yardımı getirdi. Suudi bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, Aden Havalimanı'na kurulacak hava köprüsü ile, çatışmalardan zarar gören sivillere insani yardımların taşınmasına devam edilecek.

Uzmanlar Aden Havalimanı'nın, Husilere karşı savaşan hükümet yanlısı birliklerin silahlandırılması için de önemli rol oynayacağından dolayı stratejik olarak da önemli bir nokta olduğunu belirtiyor.

Çatışmalar sürüyor

Seçilmiş Devlet Başkanı Mansur Hadi yanlısı güçler Aden'i aldıktan sonra, Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyonun hava desteğinin altında, Husilere ve onlara destek veren devrik başkan Ali Abdullah Salih'e bağlı güçlere karşı ilerleyişlerini sürdürüyor. Hükümeti destekleyen birliklerin iki hedefi var. Aden'in kuzeyinde bulunan Lihac ve doğuda bulunan Vabin kentleri.

Husilere karşı oluşturulan koalisyon hava kuvvetleri de Aden cephesine destek için gelen birlikleri hedef aldı. Koalisyonun ortak operasyon odasının yatığı açıklamaya göre, Aden'e ulaşmaya çalışan Husi hedeflerine yönelik toplam 12 hava saldırısı gerçekleştirildi.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara