Dolar

32,5837

Euro

34,8273

Altın

2.499,54

Bist

9.458,65

Adayları kazanamazsa Başbakan istifa edecek

Başbakan Borisov, cumhurbaşkanı adayları Tzaçeva’nın 13 Kasım'daki ikinci turda kazanamaması durumunda hükümetinin istifa edeceğini açıkladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-07 12:39:36

Adayları kazanamazsa Başbakan istifa edecek

Bulgaristan Başbakanı ve Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisinin Genel Başkanı Boyko Borisov, cumhurbaşkanı adayları Tzetka Tzaçeva'nın 13 Kasım'daki ikinci turda kazanamaması durumunda hükümetinin istifa edeceğini bildirdi.

Daha önce adaylarının birinci çıkmaması halinde istifa edeceğini açıklayan Borisov, ikinci tura kadar ülkeyi parlamenter krize sokmak istemediğini belirtti.

Merkez Seçim Komisyonundan yapılan açıklamada, 71 ülkede toplam 87 bin 514 kişinin sandık başına gittiği, Türkiye'de de 27 bin 909 oy kullanıldığı ifade edildi.

Bulgaristan Sosyalist Partisinin (BSP) adayı eski hava kuvvetleri komutanı Rumen Radev ikinci turda etnik ve dini kökene bakılmaksızın, siyasi görüşleri ne olursa olsun tüm vatandaşlardan destek beklediğini söyledi.

Radev, “Bulgarlar demokrasiyi kendi eline aldı. İlgisizliğe ‘hayır' diyen vatandaşlar değişim için oy verdiler.” ifadelerini kullandı.

Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinin Genel Başkanı Mustafa Karadayı da “Başbakan Borisov, HÖH'ün seçmen ve sempatizanlarının desteğine muhtaç olmadığını söylemişti. Biz ikinci tur konusunda kendisi ile görüşmeyeceğiz. Seçmenlerimiz, değişime ihtiyaç duyarak, tüm kurumların bir partinin ve bir kişinin elinde olmaması gerektiğini düşünüyor.” dedi.

Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) partisinin Genel başkanı Lütfi Mestan ise partilileri hükümetin adayı Tzetzka Tzaçeva'ye oy vermeye çağırmıştı.

Parlamento Başkan Yardımcısı ve Vatansever Cephe (PF) koalisyonu eş başkanı Krasimir Karakaçanov Türkiye'de verilen oyların iptali için gerekli girişimlerde bulunacağını söyledi.

Bulgaristan'da dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde 21 adaydan hiçbirisinin oy oranı yüzde 51'e ulaşmadığı için seçim ikinci tura kaldı.

Dünkü seçimde Bulgaristan Sosyalist Partisinin adayı eski hava kuvvetleri komutanı emekli general Rumen Radev kullanılan oyların yüzde 24,8'ini alarak birinci, Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisinin adayı Parlamento Başkanı Tzetzka Tzaçeva ise oyların yüzde 23,5'unu alarak ikinci olmuştu.

İkinci tur seçim, 13 Kasım Pazar günü yapılacak.

Haber Ara