Dolar

32,3325

Euro

35,1144

Altın

2.300,55

Bist

9.079,97

'Adaylara-seçmenlere yönelik saldırı ve tehditler kabul edilemez'

'Adaylara-seçmenlere yönelik saldırı ve tehditler kabul edilemez'

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-02 16:43:28

'Adaylara-seçmenlere yönelik saldırı ve tehditler kabul edilemez'
Akademisyen, yazar, hukukçu ve medya mensuplarından oluşan 56 kişinin imzasıyla hazırlanan bildiride, adaylara ve seçmenlere yönelik saldırılar ile tehditlerin kabul edilemez olduğu belirtildi.

"Seçme ve Seçilme Hakkına Duyarlı Kamuoyuna" hitabıyla başlayan bildiride, kökleri 19. yüzyıla giden Türkiye demokrasisinin, 14 Mayıs 1950'den itibaren hakim teminatı altında serbest ve adil seçimlerin gerçekleşeceği bir mevzuat ve kurumsal yapıya sahip olmayı başardığı kaydedilerek, "Millet, siyasi partiler ve vatandaşlar olarak bu başarıyla ne kadar gurur duyulsa yeridir" denildi.

Türkiye'nin 7 Haziran genel seçiminin arifesinde bulunduğu anımsatılan bildiride, bu seçimin meşru ve demokratik bir rekabet içinde, adil ve güvenli bir ortamda gerçekleşmesi için bütün siyasi partilere ve her bir vatandaşa büyük bir sorumluluk düştüğü vurgulandı.

"Bu sorumluluğun icabı olarak aşağıda imzası olan bizler, seçim sürecinin şiddetten uzak, sivil ve rekabete açık bir zeminde gelişmesi için özellikle milletvekili adaylarına, siyasetçilere, seçim bürolarına, siyasi partilere, seçim araçlarına, partililere ve vatandaşlara yönelik şiddet, silahlı propaganda, tehdit ve şantajların bir an önce sona ermesini istiyoruz" ifadelerine yer verilen bildiride, şunlar kaydedildi:

"Batıda HDP bürolarına yönelen sokak saldırıları ve HDP bürolarının bombalanması hiçbir şekilde kabul edilemez. Siirt'ten Ağrı'ya, Van'dan Şırnak'a kadar neredeyse bütün Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde vuku bulan olaylarda, HDP dışındaki partilerin milletvekili adaylarına ve sempatizanlarına yönelik sözlü ve fiili saldırılardan, seçim bürolarının ve otobüslerinin taşlanmasına dek uzanan geniş bir zeminde şiddet eylemleri görülmektedir.

Nitekim bu şiddet serisinin sonunda Şırnak'ta iki yurttaşımız HDP'nin propagandası sırasında yaşanan tartışmaların siyasi şiddete dönüşmesi sonucunda katledilmiştir. Elbette, şiddet nereden ve kimden gelirse gelsin kınıyor ve yetkilileri bu konuda gerekli tüm tedbirleri almaya davet ediyoruz. Ancak Doğu ve Güneydoğu'daki olayların, bilhassa şiddet kullanan örgütlü bir güç olan KCK/PKK'dan kaynaklandığını ayrıca müşahede ediyoruz."

Bildiride, KCK/PKK'nın maalesef çözüm sürecinin şiddete son vererek siyasi rekabetin önünü açacak mantığına aykırı bir şekilde şiddet kullanmaktan vazgeçmediği ve silahlı unsurlarını Türkiye sınırları dışına çıkarmadığı aktarılarak, "KCK/PKK yöneticilerine göre bir günlük iş olan bu karar yıllardır alınmamaktadır. KCK/PKK'nın, seçim güvenliğini ihlal eden tavrını terk etmemesi, seçimden önce şiddeti sona erdirme ve Türkiye sınırları dışına çıkma kararı almaması halinde, seçme ve seçilme hakkını engellemeye yönelik olayların sorumluluğundan kaçınamayacağını kamuoyuna duyurmak isteriz" denildi.

Bildirinin çağrıcıları şu isimlerden oluştu:

Mehmet Acet (Kanal 7 Ankara Temsilcisi), Arda Akçiçek (LDT), Prof. Dr. Birol Akgün (SDE Başkanı), İhsan Aktaş (Genar Başkanı), Prof. Dr. Haluk Alkan (İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi), Doç. Dr. Fahrettin Altun (SETA), Talat Atilla (İnternet Medya Federasyonu Genel Başkanı), Yrd. Doç. Dr. Eyüp Ay (Gaziantep Üniversitesi Öğretim Görevlisi), Serhat Buhari Baytekin (Muhafazakar Düşünce Dergisi), Prof. Dr. Faruk Bilir (Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi), Aydın Bolat (SDE), Öner Buçukçu (Afyon Kocatepe Üniversitesi), Mehmet Çetin (yazar), Ali Değermenci (gazeteci-yazar), Abdurrahman Dilipak (Yeniakit gazetesi), Prof. Dr. Burhanettin Duran (Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi), Mehmet Edip Ekmen (avukat), Prof. Dr. Erol Göka (Yeni Şafak), Nil Gülsüm (Yeni Şafak), Mustafa Güngör (Ülke TV Haber Koordinatörü), Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez (KTÜ Öğretim Üyesi), Şinasi Haznedar, Dr. Erhan İcener (öğretim görevlisi), Dr. Zeynep İcener (öğretim görevlisi), Leyla İpekçi (Yeni Şafak gazetesi), Harun Kaban (Liberal Düşünce Dergisi Yazı İşleri Müdürü), Prof. Dr. Muhsin Kar (Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi), Nihal Bengisu Karaca (Haber Türk)

Serdar Karagöz (Daily Sabah Genel Yayın Yönetmeni), Mustafa Kartoğlu (Star Gazetesi Ankara Temsilcisi), Celal Kazdağlı (gazeteci-yazar), Ceren Kenar (Türkiye gazetesi), Ahmet Kızılkaya (SDE uzmanı), Prof. Dr. Mehmet Akif Kireççi (ASEM Başkanı), Mehmet Kurtoğlu (TYB Ankara Şube Başkanı), Tamer Korkmaz (gazeteci-yazar), Halime Kökçe (Star gazetesi), Doç. Dr. Nebi Miş (SETA Siyaset Koordinatörü), Yıldıray Oğur (Türkiye gazetesi), Emir Osmanoğlu (araştımacı-yazar), Yakup Ömeroğlu (Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı), Prof. Dr. Talip Özdeş (Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi), Fadime Özkan (Star gazetesi), Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özkan, Hasan Öztürk (Ülke TV Genel Yayın Yönetmeni), Doç. Dr. Mehmet Şahin (Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi), Emin Şen (Genç Siviller karikatürist), Alper Tan (Kanal A Genel Yayın Yönetmeni), Prof. Dr. Ahmet Nezihi Turan, Doç. Dr. Sadık Unay (Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi), Doç. Dr. Ahmet Uysal (Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi), Sadık Yalsızuçanlar (gazeteci-yazar), Prof. Dr. Atilla Yayla (LDT Başkanı), Dr. Murat Yılmaz (SDE Demokratikleşme Koordinatörü), Özlem Çağlar Yılmaz (LDT Genel Koordinatörü), Tarkan Zengin (sendika uzmanı).

Haber Ara