Dolar

32,3704

Euro

34,9837

Altın

2.326,16

Bist

9.071,41

Adana'da turunçgil merkezi kuruluyor

Adana Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Rıfat Karabucak, Adana'da turunçgil merkezi kurulması konusunda Vali Mahmut Demirtaş'tan destek istedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-09 13:19:43

Adana'da turunçgil merkezi kuruluyor
Adana Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Rıfat Karabucak, Adana'da turunçgil merkezi kurulması konusunda Vali Mahmut Demirtaş'tan destek istedi.

Karabucak, Vali Demirtaş'ı ziyaretinde Adana'nın yaş sebze ve meyve üretiminde, narenciyenin oldukça önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, narenciyenin taze tüketimin yanında meyve suyu, konsantre, reçel, marmelat olarak da çeşitli ürünlere işlenebildiği gibi kabuklarından da esans elde edilebildiğini söyledi.

Adana'nın yaklaşık 423 bin dekar turunçgil arazisi ile Türkiye'nin turunçgil üretiminde birinci sırada yer aldığını vurgulayan Adana Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Karabucak, "Ülkemizdeki toplam 4.293.000 ton olan turunçgil üretiminin yüzde 27'sinden fazlası yani 1.142.686 ton'u ilimizde gerçekleştirilmektedir. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, yaklaşık 132 milyon ton olan dünya narenciye üretiminin yüzde 2,7 si ülkemizde gerçekleştirilirken, Dünyada yılda 12 milyon ton narenciye ticareti yapılmaktadır. Türkiye yılda 1 milyon ton dolayında ihracat ile 5'inci sırada yer almaktadır. En büyük ithalatçı ülke yılda 1.5 milyon ton narenciye ithal eden Rusya'dan sonra Fransa, Almanya, Hollanda ve İngiltere gelmektedir. Türkiye de ürettiğimiz narenciyenin yüzde 40'ına yakınını ihraç ediyoruz. İhracat gelirimiz ise 1 milyar dolara yakındır" dedi.

Adana Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Karabucak, Adana'da ihracata mal veren en önemli bölgelerden olduğunu dile getirerek, "Ülkemiz ve bölgemiz ekonomisi içinde böylesine önemli yere sahip olan narenciyenin üretimi ve pazarlamasında son yıllarda yaşanan sıkıntıların önüne geçmek adına, yeni kurulan Adana Turunçgil Kooperatifi bünyesinde "ADAKOOP Adana Turunçgil Merkezi" kurulması gündeme gelmiştir. Kurulması planlanan bu merkezde, Dinamik Atmosfer Kontrollü Depo (1 seferde 10.000 ton ürün alabilecek) alt yapılarının oluşturulmasının yanı sıra Modern Paketleme Tesisleri, Hasat Sonrası Kalite Kontrol Laboratuarı, firmalar ve üreticiler için çalışma alanlarının oluşturulacağı,eğitim ve seminerin yanında idari ofislerin bulunduğu Kümeleme Binasını yapılması planlanmıştır" diye konuştu.

Adana için büyük bir öneme haiz bu yatırımın gerçekleşmesi için kooperatif tarafından hazırlanan proje AB ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yüzde 100 finanse edilmekte olan "Rekabetçi Sektörler Programı" tarafından fonlanmasını öngördüklerini belirten Adana Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Karabucak, "Adana Turunçgil Kooperatifi'nin bölge ekonomisine artı değer katacak olan bu projesinin hayata geçirilmesi için 50 dekar bir alana ihtiyaç duyulmaktadır" şeklinde konuştu.

Vali Mahmut Demirtaş ise Adana Turunçgil Üreticileri Birliği ve beraberindeki heyete teşekkür ederek, Türkiye'de turunçgil denince ilk akla gelen illerin başında Adana'nın geldiğini hatırlatarak, Adana'da Turunçgil Merkezi'nin kurulması konusunda her türlü desteği vermeye hazır olduğunu vurguladı.

Haber Ara