Dolar

32,3339

Euro

35,1327

Altın

2.308,99

Bist

9.079,97

Adalet Verdiyev: Diktatör Esed, terörizmde ortak arıyor

Azerbaycanlı askeri uzman Adalet Verdiyev’in, “‘Suriye Cumhurbaşkanı terörizmde ortak arıyor” başlıklı haber analizinde, “Diktatör Esed’in açıklamalarının temel amacı, Türkiye ile mevcut gergin ilişkilerin arka planına karşı Azerbaycan'ın başarılarını gölgede bırakmaktır” denildi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-07 09:00:04

Adalet Verdiyev: Diktatör Esed, terörizmde ortak arıyor

Azerbaycanlı askeri uzman Adalet Verdiyev'in, “‘Suriye Cumhurbaşkanı terörizmde ortak arıyor” başlıklı haber analizinde, “Diktatör Esed'in açıklamalarının temel amacı, Türkiye ile mevcut gergin ilişkilerin arka planına karşı Azerbaycan'ın başarılarını gölgede bırakmaktır” denildi.

Verdiyev'in, ‘azvision.az'da yayımlanan analiz haberi şöyle:

Yakın tarihli bir röportajda Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed, Suriye Arap Cumhuriyeti'nden militanların Dağlık Karabağ'a yerleştirildiğini ve Şam'ın bunu doğrulayabileceğini söyledi. İlginçtir ki bu haber Rus medyasında yayılsa da Fransa Cumhurbaşkanı daha önce benzer iddialarda bulunmuştu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Emanuel Macron'un ifadesini sunma teklifine rağmen, Fransız tarafı henüz bir belge sunmadı. Elbette Esed'in açıklamalarının temel amacı, Türkiye ile mevcut gergin ilişkilerin arka planına karşı Azerbaycan'ın başarılarını gölgede bırakmaktır.

Dünyada birçok paralı asker var, ancak en son yorum yapan Beşar Esed. Nedenini açıklamaya çalışalım:

1. Suriye'deki çatışma ülkeyi "terör üreten" bir bölgeye dönüştürdü. Suriye'deki Ermeni diasporası, Ermenilerin ve bu ülkede yaşayan diğer milletlerden insanların Ermenistan'a yerleştirilmesinin organizatörüdür. Bu yılın Ağustos ayında Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, cerrah George Barseghyan başkanlığındaki "Suriye Ermeni Koordinasyon Merkezi" nin yönetim kurulu üyelerini kabul etti. Örgütün faaliyetlerinden bahseden Barseghyan, merkezin kurulduğu 2012 yılından bu yana çalışmalarının Ermenistan'a yerleştirilen Suriyeli Ermenileri "desteklemeyi" amaçladığını söyledi. Armen Sarkisyan, herhangi bir kamu kuruluşunun liderlerini ve üyelerini şahsen kabul edecek kadar bekar mı? Bu toplantı için zaman varsa neden diğer STK'lar için olmasın?

2. Suriye parlamentosunda diasporayı temsil eden 3 Ermeni'nin seçilmesi tesadüfi değildir. Kim olduklarına değinmeyelim. Ancak, bu "yeniden yerleşim" sürecine katılımları tartışılmaz.

3. Ermenistan'a getirilen Ermenilerin Karabağ'daki savaşlarda kullanılmasının yanı sıra, Azerbaycan topraklarına yerleşmeleri de bir savaş suçudur. Ermenistan'da bunu kabul etmeyen yok. Ermenistan'a taşınanların çoğu Halep ve Şam'da yaşıyor. Halep'te yaklaşık 60.000 Ermeni yaşıyordu. Genel olarak, Suriye'deki Ermeni diasporası yaklaşık 100.000 kişiydi. Birkaç yıl süren Suriye ihtilafı nedeniyle Ermenistan'a taşınan Ermenilerin, Suriye topraklarının büyük bir kısmının kurtarılmasının ardından Halep ve diğer Suriye şehirlerine geri dönmemesi, bu birliğin Karabağ'daki askeri operasyonlara karıştığı iddiasına bir kez daha gerekçe veriyor.

Esed kendi vatandaşına karşı defalarca kimyasal silah kullandığında hangi işaretlerle karşılaştı? IŞİD, PKK, YPG vb. . Terörist grupların "müttefiki" bir başkanın diğer ülkeleri kirletmesi en azından kabalıktır. Suriye diktatörü Beşar Esed'ın danışmanlarından Bussein Shaaban, Karabağ savaşında rejiminin Ermenistan'ı destekleyeceğini açıklayarak dünya toplumunu şaşırttı.

Ermenistan ve terörist gruplar da dahil olmak üzere müttefikleriyle müttefik olan Beşar Esed, Suriye'deki savaşta 300.000'den fazla sivilin öldürüldüğünden bahsetti mi? Seçmenlere karşı kimyasal silah kullanımına ne dersiniz? Yaklaşık 10 yıldır Türkiye'ye 5 milyon Suriyelinin sığındığını, yani Ankara'nın 50 milyar dolar harcadığını ve 1 milyonun da Avrupa'da ölümüne savaştığını biliyor mu? Ermenistan'ın 2012-2014'te Esad rejimine defalarca silah gönderdiği ve Ermenistan'dan ayrılıp yaşayan Ermenilerin rejim güçlerinin bir parçası olarak savaşan birkaç terör örgütü kurduğu bilinen bir gerçektir.

Şimdi süreç ters yönde ilerliyor. Beşar Esed tarafında savaşan paralı askerlerin Ermenilere yardım etmek için Karabağ'a getirildiği gerçeğini örtmek için çeşitli yöntemler kullanılıyor. Azerbaycan 30 yıldır Ermeni işgaliyle tek başına mücadele ediyor ve paralı teröristlerle bağlantısı hiçbir zaman kanıtlanamadı. Ermenilerin varlığının tüm tarihi her zaman terörizm, suikastçılar, komşulara yönelik tehditler ve onlardan toprak talebi ile ilişkilendirilmiştir. Ermeni terörü, organize ve iyi organize edilmiş bir ağ olarak uluslararası terörizmin en geniş kanatlarından biri olarak kabul edilmektedir.

Beşar Esed, Ermenistan'ın Taşnaktsutyun, ASALA, IAEA, Ermeni Birliği, Ermeni Özgürlük Cephesi ve diğer önde gelen Ermeni terör örgütlerinden aktivistleri rehabilite etmek için geniş çaplı bir kampanyaya katıldı. Görünüşe göre dünyada adı hiçbir zaman olumlu bir tonla anılmayan Esed, hâlâ Ermenilerden bir "krishna" arıyor. Gelecekteki bu başarıları dikkate alındığında Esed'e "Hınçak", "Taşnaktsutyun", "Ermeni Soykırımının İntikamcıları", "Ermeni Gizli Kurtuluş Ordusu" (ASOA), "Ermenistan'ın Kurtuluşu için Gizli Ermeni Ordusu" (ASALA), "Gekaron", "Ebu Nidal" adı verildi. "Veya" Kara Eylül "gruplarından biri.

Beşar Esed, yanlış bilgilere dayanarak asılsız beyanlarda bulunan ikinci liderdir. Azerbaycan ile Türkiye arasındaki "paralı askerler" ile ilgili tüm yanlış konuların genellikle PKK'nın "Rojava" internet sitesi tarafından yayıldığını hesaba katarsak, Beşar Esed'in pozisyonu netleşiyor. Atasözünde olduğu gibi, "Arkadaşını göster, sana kim olduğunu söyleyeyim." Esed'ın terörist Ermenistan ve PKK ile aynı çizgide durması bir onur ise devam etsin.

Kaynak: Azvision.az

 

Haber Ara