Dolar

32,3810

Euro

35,0489

Altın

2.326,46

Bist

9.095,41

Adalet Bakanı Bozdağ: (2)

Adalet Bakanı Bozdağ: (2)

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-28 12:55:28

Adalet Bakanı Bozdağ: (2)
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in tutuklanması talebine ilişkin, "Onlar bize 'Bir iki güne kadar bu konudaki nihai değerlendirme sonucunu bildireceğiz' demişler. Bizim bu geçici tutuklama talebimiz hakkında bir tutum geliştirecekler ve o tutum sonucunu bize bir iki güne kadar ileteceklerini ifade ettiler." dedi.

Bakan Bozdağ, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD'ye gitmesi ve FETÖ elebaşı Gülen'in iade sürecine ilişkin Bozdağ, şu ana kadar yapılan soruşturmalarda elde edilen bilgi, bulgu ve belgelerden çok net bir şekilde darbe teşebbüsünün Fetullah Gülen'in emriyle Fetullahçı Terör Örgütü mensuplarınca gerçekleştirildiğinin ortaya konulduğunu söyledi.

ABD'nin Türkiye ile yaptığı sözleşmenin 9'uncu maddesinin 2'inci fıkrasının gereğini yerine getirmeyerek, Fetullah Gülen'i tutuklamadığını belirten Bozdağ, "15 Temmuz darbe teşebbüsüyle ilgili Ankara Sulh Ceza Hakimliğinin verdiği yakalama kararını da ABD yetkili makamlarına 10 Eylül'de ilettik. Bu da geçici tutuklama tedbiri diyelim, aramızdaki anlaşmaya göre, 10'uncu maddeye göre onu da ilettik ve acil tutuklanması gerektiğini bu ifade ediyor. Neden acil tutuklanması gerektiğine ilişkin de somut gerekçeler ve bu gerekçeler üzerine inşa edilmiş somut deliller de dosyanın içine konuldu. ABD Başkan Yardımcısı Sayın Biden, Cumhurbaşkanımızın görüşmede bu konuyu dile getirmesi üzerine darbe teşebbüsüyle ilgili somut delillerin kendilerine gelmeye başladığını ifade etti."

İki ülkenin adalet bakanlıkları arasında uzman düzeyinde görüşmelerin sürekli yapıldığına dikkati çeken Bozdağ, "Onlar bize 'Bir iki güne kadar bu konudaki nihai değerlendirme sonucunu bildireceğiz' demişler. Bizim bu geçici tutuklama talebimiz hakkında bir tutum geliştirecekler ve o tutum sonucunu bize bir iki güne kadar ileteceklerini ifade ettiler." şeklinde konuştu.

"ABD'ye tekrar bir ziyaret olacak mı?" sorusu üzerine Bozdağ, bu hafta ABD Adalet Bakanı'ndan bir talepleri olacağını, ABD Adalet Bakanı'nın randevu vermesi üzerine belirlenen günde gidip iade sürecini ve geçici tutuklama talebini görüşeceğini aktardı.

- "Yargılanan Rıza Sarraf mı, yoksa Türkiye mi?"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rıza Sarraf'ın durumuna ilişkin yaptığı açıklamasının anımsatılması ve "Türkiye bu davaya müdahil olmak için bir çalışma yapıyor mu?" sorusunun üzerine Bozdağ, Başsavcı Preet Bharara'nın ortaya koyduğu hukuk dışı sebeplere istinat ederek yargılamanın sürdüğünü belirtti.

Bakan Bozdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"17-25 Aralık'ta FETÖ'nün Türkiye'de yargıyı kullanarak yapmayı başaramadığı yargılamanın, ABD'de tekrarından ibaret bir dava gibi duruyor oradan, çok açık ortada. Sanık Rıza Sarraf gibi gözüküyor ama Preet Bharara, Sayın Cumhurbaşkanımızın adını ve Cumhurbaşkanımızın muhterem eşi Emine Hanımefendi'nin ismini o iddianamenin içerisine sunduğu ek mütalaaya koyuyor. Orada bir bakıyorsunuz, okuyorsunuz yargılanan Rıza Sarraf mı, yoksa Türkiye mi, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı mı? Siz onu okuduğunuzda aklınız karışıyor. Orada bir rapordan bahsediliyor, her şey afaki, bir somut delil de koymuyor. Fetullahçı Terör Örgütü mensubu hakimlerin, savcıların Türkiye'den kendilerine aktardığı bilgilerle hareket ediyor, o bilgileri kendilerine aktaranı da açıklamıyor. Sayın Savcı'nın kullandığı o belgeler nereden geldi? 'İnternet ortamında her yerde var' diyor. Türkçe mi biliyorsun sen? Yok. Türkçe bilmiyor, nasıl oluyor, nerede var, biz niye ulaşamıyoruz? Çok net, bu bilgiler Fetullahçı Terör Örgütü mensuplarınca kendilerine götürüldü, verildi."

Bakan Bozdağ, davaya bakan Hakim Richard Berman'ın 2014 yılında İstanbul'da katıldığı bir uluslararası konferansta Türk hukukunu olumsuz eleştirdiğini, Fetullahçı Terör Örgütü mensuplarının ağzıyla saldırdığını söyleyerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu hakim Yüksel-Karkın-Küçük hukuk bürosu ki, şu anda onlar kaçtılar ve bu FETÖ ile irtibatlı olduğu herkesçe bilinen bir yer, bunlar getiriyorlar, bunlar finanse ediyorlar, başka finansörler de var. FETÖ'nün Türkiye'de ağırladığı bir hakim de bunun yargılamasını yapıyor. Şimdi bu mahkemenin hakiminden, bu savcının yürüttüğü şeyden FETÖ'nün eline sundukları şeylerle orada bir yargılama yapıyorlar. ABD'de Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Hükümetini, Cumhurbaşkanı'nı uluslararası hukuk çerçevesinde de yargılama imkanı yoktur ancak bir itibar suikasti, orada da Türkiye'de yapıldığı gibi maalesef yargı eliyle yapılmaya devam ediyor."

Türkiye'nin süreci yakından takip ettiğini dile getiren Bozdağ, "FETÖ ile irtibatlı bir şekilde yürüdüğünü düşündüğümüz bu sürece elbette biz Türkiye olarak karşı duruşumuzu sürdüreceğiz. Şu anda Türkiye orada sanık olmadığı, Türkiye'ye dönük doğrudan bir şey olmadığı için bir müdahillik yok. Ancak bizim vatandaşımız Sayın Sarraf o nedenle Anayasamız gereği her yerde vatandaşlarının haklarını, hukukunu korumak Türkiye devletinin de bir görevidir, bu çerçevede biz konuyu takip ediyoruz." diye konuştu.

- CHP'nin KHK'ları Anayasa Mahkemesine taşıması

CHP'nin, olağanüstü hal kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnameleri (KHK) Anayasa Mahkemesine taşımasına ilişkin Bozdağ, KHK'nın Anayasa Mahkemesine taşınmasına anayasanın izin vermediğini vurguladı.

"Anayasanın 148'inci maddesi çok net bir şekilde 'Olağanüstü hallerde, sıkıyönetim ve savaş hallerinde çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin şekil ve esas bakımından anayasaya aykırılığı iddiası ile Anayasa Mahkemesine iptal davası açılamaz' diyor." ifadesini kullanan Bozdağ, CHP'nin Anayasa'ya aykırılık değil, Anayasa Mahkemesinin verdiği karara aykırılık iddiasında bulunduğunu söyledi.

Bakan Bozdağ, "Herhangi bir kanunun bir maddesinde değişiklik yapılmışsa bir OHAL kararnamesi ile o kanunların tamamı TBMM'de görüşülecek ve yasalaşacaktır. Ama herhangi bir kanunda değişiklik öngörmeyen, sadece OHAL kararnamesinde yer alan bir madde varsa onların ayrıca Meclis'te yasalaşmasına ihtiyaç yok. İhraçların gelmesine gerek yok, çünkü onlar bir defa uygulanmakla tükenen kanun hükmünde kararname hükmü. Herhangi bir kanunda veye kanun maddesinde değişiklik de gerektirmeyen şeyler. O yüzden onların ayrıca Meclis'te görüşülmesine ihtiyaç yok ama diğer konuları görüşeceğiz." dedi.

(Bitti)

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara