Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Adalarda salgın alarmı! Karantina ilan edildi, insanlara da bulaşabilir

Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü atlarda görülen ve insanlara da bulaşabilen ruam hastalığı nedeniyle Adalar’da karantina ilan etti.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-04 12:26:26

Adalarda salgın alarmı! Karantina ilan edildi, insanlara da bulaşabilir

Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı İlçe Müdürlüğü ekiplerinın Adalar'a giderek, bin 148 at üzerinde başlattığı inceleme sonunda inceleme sonunda 18 atta ruam hastalığı tespit edildi.

GELECEK YIL EKİM AYINA KADAR...

Hasta atlar yetkililer tarafından itlaf edilirken, hastalıklı at çıkması nedeniyle karantina durumu önümüzdeki yıl Ekim ayına kadar uzatıldı. Yetkililer bu süre içerisinde dönem dönem atlar özelinde tekrar hastalık taraması yapacak.

İNSANLARA BULAŞABİLİYOR

Hürriyet'te yer alan habere göre; Halk arasında mankafa hastalığı olarak da bilinen Ruam hayvanlardan diğer hayvanlara veya insanlara bulaşabiliyor. Ruam, özellikle tek tırnaklıların akut ve kronik seyirli bulaşıcı bir hastalı. İnfeksiyon deride solunum sisteminde ve iç organlarda nodül ve ülserlerin oluşması ile karekterizedir. Hastalık başlıca 3 klinik form gösterir.

Burun ruamı: Mukoprulent kanlı bir akıntı, burun mukozasında ilk önce nodüller görülür daha sonra bunların açılmasıyla ülserler meydana gelir. Çene altı lenf yumruları büyümüş, sıcak ve ağrılıdır.

Deri ruamı: Genellikle bacakların deri altı lenf yolları şişer, üzerlerinde ilk önce nodüller daha sonra ülserler oluşur.

Akciğer ruamı: Çok yavaş seyreder. Bazen aylar alır. Solunum sistemine ait semptomlar görülür, tüberküloz ile karışır.

 

Haber Ara