Dolar

32,3184

Euro

35,1145

Altın

2.295,76

Bist

9.050,61

Abdülkadir Selvi: Yeni anayasada sürprizler var

Abdulkadir Selvi, yeni anayasa taslağını bugünkü köşesine taşıdı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-27 11:58:49

Abdülkadir Selvi: Yeni anayasada sürprizler var

TİMETURK HABER MERKEZİ

Yazısının girişinde İsmail Kahraman'ın "laiklik" çıkışına değinen Selvi, Kahraman'ın "Anayasa yapım sürecinde" 2 noktada müdahalesi olduğunu şöyle açıkladı:

"1- Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun devamını sağlayamadı. Oysa kendisinden önceki MEclis başkanı Cmeil Çiçek, masanın dağılmamasını başarmıştı.

2- Yeni anayasa çalışmasında Ak Parti'nin en hassas olduğu nokta laiklikle ilgiliydi. Ak PArti, yeni anayasa hazırlarken toplumun, "Bunların asıl niyeti laiklik ilkesini ortadan kaldırmak" diye düşünmesini istemiyordu. Ak Parti'nin en çok korktuğu şey, Meclis Başkanı Kahraman sayesinde başına geldi"

Bunun ardından Ak Parti'nin anayasa çalışmalarını yürüten heyetin bu süreç içerisinde yaşadığı bir ayrıntıyı paylaşan Selvi, şunları söyledi:

"AK Parti'nin anayasa çalışmalarını yürüten heyette bir üye söz alıyor. “Şimdi şeytanın avukatlığını yapacağım” diye söze başlıyor. Anayasadan laiklik ilkesinin kaldırılmasını öneriyor. Bu öneriye üyelerin tamamı itiraz ediyor."

AK PARTİ'NİN İTİRAZLARI

Ak Pati'nin bu üyenin ifadesine kaşrı iki itirazı olduğunu belirten Selvi, bu itirazları şu şekilde yazdı:

"1- Yeni Anayasa için halkımızın bize güven duyması ve çok geniş bir toplumsal mutabakatın sağlanması gerekiyor. Halkımız laiklik konusunda hassastır. Bu, toplumsal mutabakatı bozar.

2- Ortadoğu'da mezhep savaşlarının yaşandığı bir dönemde laiklik ilkesinin ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Cumhurbaşkanımız Mısır ziyaretinde laiklik önerisinde bulundu."

Ak Parti'nin "Yeni Anayasa"nın başkanlık sistemi konusunun gölgesinde kalması gibi, gündeme,kutuplaşmaya kurban edildiği, Başbakan'ın "Biraz demlenmeye bırakmak lazım" açıklamasının gerekliliği, darbe anayasasından dah açok tartışılarak uzlaşılması gerektiği gbi fikirleri olduğunu paylaşan Selvi, "Yeni anayasa'da çaprıcı iki bölüm yer alacak" diyerek şunları yazdı:

"1- Kapsayıcı ve kuşatıcı bir başlangıç kısmı olacak

2- İslam dinine ve Allah inancına vurgu yapılacak"

Selvi, 1 maddenin dinleri, dilleri, ırkları ve mezhepleri kapsayıcı bri madde olacağını belirtti ve "Ak Parti 'dindar anayasa' tartışmalarına girmek istemiyor. Fakat ülkenin yüzde 99'u Müslüman olduğuna göre İslam dinine ve Allah inancına vurgu yapılması tartışılıyor" diye yazdı.

Haber Ara