Dolar

32,3775

Euro

35,0510

Altın

2.326,39

Bist

9.080,93

Abdülhamid’i yermek için bu çaba niye?

'Rothschildler ve Osmanlı İmparatorluğu” kitabında yer alan Sultan Abdülhamid ve Yahudi aile iddialarına tarihçiler tepkili...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-30 10:52:36

Abdülhamid’i yermek için bu çaba niye?

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Tarihçi Doç. Dr. Sezai Balcı ve Prof. Dr. Mustafa Balcıoğlu'nun kaleme aldığı “Rothschildler ve Osmanlı İmparatorluğu” kitabının yankıları sürerken, iddialara tarihçilerin tepkisi de sert oldu.

Kitapta dile getirilen dünyanın en zengin Yahudi ailesi olarak bilinen Rothschild üyeleriyle görüşen Osmanlı hükümdarları 2. Mahmut, Abdülmecid ve 2. Abdülhamid aile üyelerine birçok defa nişan takdim edildiği, 2. Abdülhamid zamanında Rothschildler'in Filistin'de koloniler kurdukları, Abdülhamid'in Filistin'de yaşayan yerli ve yabancı Yahudilerin toprak satın almalarına izin verdiği şeklindeki iddialar tartışılmaya devam ederken bazı tarihçiler ise bu iddialara sert tepki gösterdi.

PADİŞAHI AŞAĞILAMA KAMPANYASI

İddialara Facebook sayfası üzerinden cevap veren Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahdettin Engin, “Kitabı okumadım ama tanıtımından anlaşıldığı kadarıyla içeriğinde II. Abdülhamid'in Rotschildlerden borç para aldığı ve Filistin'de Rotschildlere toprak sattığı şeklinde bilgiler bulunduğu anlaşılıyor. Sultan Hamid'i sevmeyenlerin bu değerlendirmeleri büyük bir fırsat telakki ettikleri görülüyor. Çünkü bu yönde çok paylaşım gördüm. ‘İşte Abdülhamid bu, Yahudilerden borç almış, Filistin'de toprak satmış' denilerek Padişahı aşağılama kampanyası başlamış” dedi.

“YAHUDİLERE TOPRAK SATMAK YASAKTIR”

Öncelikle şu gerçeği bir bilelim. Padişah borçlanma yapmaz, herhangi bir kişiden borç para almaz. ‘Padişah şu kişiden borç aldı demek' komik ötesi bir ifadedir. Borçlanmayı devlet yapar. Yani Osmanlı Devleti ya bir başka devletten, ya da bir başka şirketten dış borç alır. Borçlanma yapılan şirket pekala Rotschildlere ait olabilir. Önemli olan hangi şartlarda borçlandığınızdır” diyen Engin, “Diğer taraftan Sultan Hamid döneminde Filistin'de Yahudilere toprak satılması kesinlikle yasaktır. Rüşvet alan yerel yetkililerin göz yummasıyla muvazaa yollu bazı alım satımlar olmuştur. Ama bunlar Sultan Hamid Filistin'de Rotschildlere toprak sattı anlamını taşımaz. Bu işlerin nasıl cereyan ettiğini, bazı Filistinlilerin rüşvet karşılığı toprakları nasıl peşkeş çektiklerini ‘Pazarlık' kitabımda anlatmıştım. Merak edenler kitaba bakabilir. Sultan Hamid'i yermek için bu kadar çaba niye gösterilir onu da anlamıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

OSMANLI'YA SIĞINAN YAHUDİLER HİMAYE EDİLDİ

Tarihçi yazar Ahmet Anapalı ise haber7'deki köşesinden cevap verdi. Anapalı, şunları kaydetti:

“Kaynak olarak sadece Başbakanlık Osmanlı Arşivinde bulunan belgeye göre denen haberde ciddi tek bir kaynak bile verilmemiş. Halbuki yine aynı Başbakanlık Osmanlı Arşivindeki hadise ile ilgili belgeler tam tersini söylüyor. Sultan Abdülhamid Han'dan, kaynaklara göre o an 33 yaşında olan Yahudi avukat Teodor Herlz, toprak istemiyor. Sadece kendisinden dünyada eziyet çeken Yahudilere tıpkı dedesi Sultan İkinci Bayazıt Han'ın İspanya'daki Yahudileri kurtarıp Osmanlı topraklarına yerleştirmesi gibi, bir babalık yapıp sahiplenmesi isteniyor. Bu noktada eziyet görenlere merhamet gösterilmesini emreden İslam dini gereği o da tabi ki buyurun gelin diyor ve Osmanlı'ya sığınan Yahudileri Selanik, Zonguldak, İstanbul, İzmir, Aydın gibi batı bölgelerine yerleşmeleri için gerekli talimatları veriyor.”

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara