Dolar

32,4979

Euro

34,6222

Altın

2.479,77

Bist

9.647,80

ABD ve Rusya arasında uçak görüşmesi

ABD Savunma Bakanlığı, Suriye'de Rus uçakları ile koalisyon uçakları arasında bir anlaşmazlık olmaması için Rus yetkililerle görüşmelere başladıklarını açıkladı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-02 04:56:45

ABD ve Rusya arasında uçak görüşmesi

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Pentagon Sözcüsü Peter Cook, günlük basın toplantısında ABD ve Rusya Savunma Bakanlığı yetkililerinin "Güvenli video konferans" yoluyla Suriye'de yapılan hava saldırılarının güvenliği için görüşme yaptığını belirtti.

Cook, iki ülke yetkilileri tarafından gerçekleştirilen görüşmenin, bu hafta başında Birleşmiş Milletler (BM) toplantısında buluşan ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesi sonrasında alınan bir karar olduğunu belirtti.

Görüşmenin amacının, "Rusya'nın Suriye'de gerçekleştirdiği hava saldırıları sonucunda (Rusya ve koalisyon arasında) kazaların olmamasını garantiye almak" olduğunu söyleyen Cook, yapılan video konferansının bir saatin üzerine sürdüğünü belirterek "ABD, güvenliği artırmak, yanlış hesapları ortadan kaldırmak ve tansiyonu artıracak aksiyonların önüne geçmek adına bir proje sundu" ifadesini kullandı.

"Hedef Suriye'de görev yapan hava kuvvetlerinin güvenliğini sağlamak olmalıdır"

Cook, ABD Savunma Bakanlığı adına bu görüşmeyi Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Vekili Elissa Slotkin'in yaptığını belirterek, şunları kaydetti:

"Ruslar da kendi fikirlerini ortaya koydu. İki taraf, gelecek günlerde geri bildirim yapmak adına projeleri gözden geçirmek üzere anlaşmaya vardı. Slotkin, ABD'nin, Rusya'nın şimdiye kadar Suriye'de yaptığı operasyonlarda DAEŞ tarafından kontrol edilmeyen bölgeleri hedef aldığı yönündeki kaygılarını dile getirdi. Slotkin çok açıkça söylemiştir ki ana hedef Suriye'de görev yapan hava kuvvetlerinin güvenliğini sağlamak olmalıdır. ABD'nin (bölgede güvenliği sağlamak adına sunduğu) projesindeki bazı maddeler şunlardır: Hava kuvvetleri uluslararası uçuş güvenliği kurallarına uymalıdır, profesyonel havacılık ile seyriseferler garantiye alınmalıdır ve bunun içine düzenli irtibat kurmak suretiyle gereksiz karşı karşıya gelmelerin önüne geçmek de girmektedir."

"Koalisyon güçlerinin hava operasyonları devam edecek"

Sözcü Cook, Suriye'de IŞİD'e karşı mücadele eden koalisyon güçlerinin operasyonlara devam edeceğini söyledi.

Koalisyon güçlerinin son 24 saat içerisinde Suriye'de IŞİD'e karşı hava saldırıları gerçekleştirdiğini belirten Cook, "ABD ve koalisyon güçlerinin hava operasyonları en başından beri olduğu gibi devam edecek" dedi.

"Rusya ile istihbarat paylaşmayacağız"

Cook, kendisine yöneltilen bir soru üzerine, istihbarattan sorumlu ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı Robert Otto'nun bu sabah, ABD, Rusya ile istihbarat bilgileri paylaşmayacağı yönündeki sözlerini hatırlatarak, "Görüşmeler sadece (Koalisyon ve Rusya) uçaklarının birbiriyle sorun yaşamaması adına gerçekleştirilmektedir" dedi.

ABD'nin Rusya ile herhangi bir istihbarat paylaşmak niyetinin olmadığını belirten sözcü, "Ruslarla istihbarat bilgisi paylaşmak gibi bir niyetimiz yok" diye konuştu. 

Haber Ara