Dolar

32,3300

Euro

35,0655

Altın

2.282,22

Bist

8.989,73

ABD ve PYD'nin Rakka'dan çıkardığı IŞİD'liler İdlib'e saldırıyor

ABD ve müttefiki PKK'nın uzantısı PYD'nin Rakka’dan çıkardığı IŞİD'liler muhaliflerin kontrolündeki İdlib’e saldırıyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-13 06:37:44

ABD ve PYD'nin Rakka'dan çıkardığı IŞİD'liler İdlib'e saldırıyor

Rakka'dan tahliye edilen IŞİD'liler İdlib-Rahcan bölgesinde 5 köyü ele geçirdi. Muhalifler, dört bir yanı kuşatılmış Rahcan'daki IŞİD'lilere gizli ve özel yollardan silah ve cephane takviyesi yapıldığını söylüyor. İdlib merkezine ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin mevzilendiği bölgelere yakın noktalara sızan 300'den fazla IŞİD'linin, saldırı hazırlığında olduğu belirtiliyor...

O IŞİD'LİLER NEREDE?

Yeni Şafak'tan Yılmaz Bilgen'in haberine göre geçtiğimiz haziran ayında Suriye'de ABD'li özel temsilci Brett McGurk'ün yürüttüğü görüşmelerde, IŞİD'in Rakka'yı PKK'ya teslimi ve IŞİD'lilerin de ABD'nin belirlediği bölgelere taşınması konusunda anlaşma sağlanmıştı.

Anlaşma sonrası Rakka'dan güven içinde çıkarılan IŞİD'lilerin bazısı Ras'ul Ayn-Tel Temir bölgesindeki ABD üssüne taşınırken, IŞİD'lilerin önemli bir kısmı da İdlib'e yönlendirildi. Rakka'dan çıkarılan ve sayıları 4 bin 500'ü aşan IŞİD'lilerin 1400'ü hem Türkiye sınırı hem İdlib'de çeşitli noktalara yerleştirildi.

"ABD'NİN ANLAŞMASI KAPSAMINDA "TSK'YI VURMAK" DA VAR OLABİLİR"

Türkiye'ye karşı sınır hattı ile birlikte Hama-Rahcan bölgelerine yerleştirilen teröristler 10 Aralık günü harekete geçti. Muhaliflere karşı başlatılan şok saldırı dalgası sonucu 5 köyü ele geçiren IŞİD'liler el-Hanadik, Kalat el-Huveyis, Rasim el-Hamam, Ebu Merva ve Suruc köylerinde kontrolü sağladı. Astana'da varılan mutabakat kapsamında Türkiye'nin İdlib'e kuracağı 12 gözlem noktasına yönelik askeri intikalleri sürerken IŞİD'in İdlib'e saldırması, “Örgütle ABD arasında yapılan anlaşma, Mehmetçiğe ve muhaliflere saldırıyı da kapsıyordu” yorumlarına yol açtı. 

1c141269idlibdekupeli

AFRİN OPERASYONUNU ENGELLEME GİRİŞİMİ

İdlib'de savaşan muhalif gruplar, TSK'nın Afrin'e yönelik askeri harekatını engellemek için ABD'nin IŞİD kozunu yeniden sahaya sürdüğü bilgisini veriyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin İdlib kuzeyindeki ilk intikal noktaları olan Salva, Katura ve Bereket Dağı üslerine yakın noktalara sabotaj amaçlı sızan IŞİD'lilierin ek olarak İdlib il merkezine de 300'den fazla teröristin yerleştirildiğini bildiriliyor. Rakka'dan İdlib'e IŞİD'lilerin sızdırılması CIA, PKK-PYD ve el-Muhaberat arasında yürütülen işbirliğiyle sağlanıyor.

IŞİD'LİLİER SİVİL GİBİ GÖSTERİLDİ

Muhalif Festakim Kema Umirt Tugayı İstihbarat sorumlusu Ebu Zeyd, Suriye istibaratının muhalifler aleyhine ABD ve PKK ile işbirliği içerisinde olduğunu ve bu işbirliğinin Ahmed Derviş isimli bir milletvekili üzerinden yürütüldüğünü söyledi. Rakka'dan çıkan IŞİD'lilierin ‘Hama, Şam ve Dera'dan kaçan siviller' gibi gösterilerek muhalif bölgelere geçirildiğini söyleyen Ebu Zeyd, bu plan çerçevesinde IŞİD'lilere Suriye pasaportu ve sahte kimlik düzenlendiğini söyledi.

RAKKA TAHLİYESİ

PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) geçtiğimiz günlerde bölgedeki IŞİD'lilerle anlaşmış ve çatışmasızlık ilan etmişti. Bu süre zarfında da IŞİD mensuplarının şehirden çıkmasına izin verilmiş, hatta kamyon ve otobüslerle tahliyesi gerçekleştirilmişti. Bu tahliyeler sırasında PYD unsurları ise refakatçi olmuştu.

PENTAGON'DAN CEVAP

ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) Sözcü Eric Pahon, PYD'nin Rakka'yı terk etmeleri için IŞİD ile gizli anlaşma yapmasını "yerel bir soruna bulunan yerel bir çözüm" olarak tanımladı.

KOALİSYON'DAN ÜST DÜZEY BİR İSİM ANLAŞMAYI GÖZLEMLEDİ

Koalisyondan üst düzey bir yetkilinin anlaşmayı gözlemlediğine de değinen Pahon koalisyonun bu anlaşmanın aktif bir tarafı olmadığını savundu. Sözcü, kentten ayrılan tüm sivillerin taramadan geçirildiğini, aralarında yabancı savaşçıların bulunduğu IŞİD'lilerin tutuklandığını ifade etti.

"TÜRKİYE'YE KARŞI PYD'Yİ SAVUNURUZ

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Ryan Dillon, Twitter hesabından konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Dillon mesajında, "Bu bir sır değil. Koalisyon 10 ve 14 Ekim'de basın açıklamaları yaptı, BBC Radyo dahil birçok haber kuruluşu ile konuştu. Bu yerel bir soruna yerel bir çözümdü. Koalisyon tamamen katılmasa da ortaklarımızın kararına saygı duyduk" ifadelerini kullandı.

Konferans sırasında basın mensupları Albay Dillon'a, Türk güvenlik güçlerinin Afrin'deki PKK/YPG güçlerini vurduğuna ilişkin iddiaları sordu. Dillon, teorik olarak koalisyonun sahadaki ortaklarını IŞİD dışındaki saldırılara karşı koruma yükümlülüğü olduğunu söyledi.

ÜÇ ASKERİ ÜS KURDU

Rakka'nın doğusunda yer alan Tayyana, Süveydan, Şennam, Şuheyl, Havaic ve Şaniyye bölgelerinde 200'den fazla ABD askerinin olduğu ve Pentagon'un bölgede 3 askeri üs kurduğu gelen bilgiler arasında.

 

Haber Ara