Dolar

32,3745

Euro

35,0193

Altın

2.324,35

Bist

9.079,97

ABD ve Fransa, Suriyeli Kürt partileri birleştiriyor

Suriyeli Kürt partileri tek bir çatı altında birleştirmek için ABD ve Fransa himayesinde yol haritası belirlendi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-19 07:21:15

ABD ve Fransa, Suriyeli Kürt partileri birleştiriyor

Suriyeli Kürt partileri tek bir çatı altında birleştirmek için ABD ve Fransa himayesinde yol haritası belirlendi. Yaklaşık 3 ay süren zorlu görüşmelerden sonra bir yandan Kürt Demokratlar Hareketi ve Demokratik Birlik Partisi (PYD), diğer yandan da Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ve çerçeve dışındaki partiler olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusunda faaliyet gösteren Kürt partileri, 17 Haziran'da ilk aşamasında iki çerçeveden siyasi otorite oluşturmayı içeren bir ‘yol haritası' açıkladılar.

Yol haritası şu maddeleri içeriyor;

1-İkinci aşamada Suriye Kürt Ulusal Konseyi'ne (ENKS) bağlı partileri özerk yönetime dahil edecek mekanizmalar ortaya koymak üzere ortak bir komite oluşturmak.

2-Yönetime bağlı organlarda bu birimler için gerçek bir ortaklık sağlamak

3-ENKS ve diğer partileri siyasi ve idari olarak birleştirmek amacıyla sosyal sözleşme ve yönetim belgelerini güncel gelişmeler doğrultusunda yeniden hazırlamak.

4-Diğer farklı bileşenlerin temsilini belgelemek üzere çalışmak,

5-Askeri güçleri üçüncü aşamaya entegre edecek ortak bir komite oluşturma.

6-Kürt bölgelerinde birden fazla askeri gücün varlığını reddetmek.

Şarkul Avsat'ın haberine göre; Fransa ve ABD, tüm toplantılara katılan Suriye temsilcisi William Roebuck aracılığıyla anlaşmaya garantör oldu. Kürt - Arap Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Kürt Konseyi (ENKS) ve PYD'nin ortak çalışmalarıyla gurur duyuyoruz. İlkesel bir anlaşmaya ulaşma çabaları sevinç kaynağı. Bu anlaşmanın, halkımızın meşru menfaatlerini ve haklarını güvence altına almak için yeni bir anlaşmayla sonuçlanmasını umuyoruz” ifadelerine yer verdi.

Müzakerelere katılan Kürt partiler, yayınladıkları bir bildiride, bir ön anlayışa ulaşmayı amaçlayan ortak bir ‘bağlayıcı' siyasi vizyon üzerinde uzlaşı sağladıklarını belirtti. Vizyonun, ‘diyaloğu sürdürmede bir temel olarak yönetim, idarede ortaklık, koruma ve savunma ve yakın gelecekte kapsamlı bir anlaşma imzalamayı hedefleyen iki heyet arasındaki mevcut müzakereler hakkında' olduğu belirtildi. Söz konusu iki heyet, Suriye'de Kürt işbirliği ve birliğinin önemine vurgu yaparken, bu başarıyı da ‘Kürt halkına ve Suriye'nin tüm bileşenlerine fayda sağlayan daha fazla anlayış ve pratik bir işbirliğine doğru önemli bir tarihsel adım' olduğu ifadeleriyle memnuniyetle karşıladı.

Bildiride, “Bu anlayışlar, ABD temsilcisi William Roebuck ve Mazlum Abdi'nin himayesinde ve yardımında Kürt birliği için önemli bir ilk adım olmuştur” denildi. Öte yandan Kürt Konseyi başkanlık heyeti üyesi Süleyman Oso, zorlukların büyük ve aşamanın hassas olduğuna dikkat çekti. Oso, Kürt safının birliğinin tüm Suriyelilere hizmet edecek olması dolayısıyla tüm tarafları da bir an önce ‘öncelikle halkı hoşnut kılan ve sonra da tüm Suriyelilere güven veren' kapsamlı bir anlaşmaya ulaşmaya çağırdı. Ayrıca anlaşmanın, üçüncü olarak da Suriye krizini çözmeyi amaçlayan uluslararası kararlar uyarınca muhalefetin tavrının ve Cenevre'deki siyasi sürecin birliğine katkı sunacağı belirtildi.

Öte yandan PYD başkanlık heyeti üyesi Dar el-Halil, “Bir dizi toplantı ve diyalogdan sonra halkımızın ulusal çıkarları doğrultusunda, ENKS ve PYD arasındaki bazı sorunların üstesinden gelmeye katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum” dedi. Başarı ve ilk anlayışın önemli bir başlangıç ve mükemmel bir destek faktörü olduğuna dikkati çeken Halil, “Kürt toplumunun birliğini sağlamak için gelecek aşamanın halkımıza ve demokratik arzularına hizmet edecek tarihsel gelişmelerin aşaması olacağını umuyoruz” ifadelerini kullandı.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara