Dolar

32,3602

Euro

34,9541

Altın

2.325,31

Bist

9.079,97

ABD ve Çin'den Kuzey Kore'ye tepki

ABD ve Çin'in, 'Kuzey Kore'nin nükleer silaha sahip olması kabul edilemez' mesajı verdiği bildirildi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-06 02:31:21

ABD ve Çin'den Kuzey Kore'ye tepki

Ajansların haberine göre; ABD Başkanı Barack Obama, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile telefonda Kuzey Kore'nin balistik füze testini görüştü. İki lider Kuzey Kore'nin nükleer silaha sahip olmasının kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Obama bugün Çin Devlet Başkanı Şi ile görüşmesinde, Kuzey Kore'nin 6 Ocak'ta gerçekleştirdiği nükleer testi ele aldı. Obama ve Şi, Kore Yarımadası'nın kanıtlanabilir şekilde nükleer silahlardan arındırılmasına yönelik taahhütlerini yinelerken, iki lider Kuzey Kore'nin nükleer silaha sahip bir ülke olmasının kabul edilemeyeceğini vurguladı. 

Obama Çinli mevkidaşıyla, Pyongyang yönetiminin planladığı balistik füze testinin ise Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali anlamına geleceği ve bu tür bir testin "provokatif ve istikrarı bozucu" bir eylem sergileyeceği konusunda mutabık kaldı.

'ULUSLARARASI KARŞILIK VERİLMELİ'

İki lider, "Kuzey Kore'nin provokasyonlarına karşı BM Güvenlik Konseyi'nin etkili bir tasarısı dahil, güçlü bir uluslararası karşılığın verilmesinin önemi" üzerinde durdu.

ABD'li yetkililer, 6 Ocak'ta hidrojen bombası denemesi yaptığı iddia edilen Kuzey Kore'nin yeni bir füze denemesi hazırlığında olduğuna dair açıklamalarda bulunmuştu. 

Kuzey Kore'deki gelişmeleri takip eden 38 North internet sitesi de ocak sonundaki uydu görüntülerinde, Kuzey Kore'nin Sohae'deki ana roket fırlatma sahasında bir füze denemesinin öncü hazırlıkları olabilecek faaliyetlerin tespit edildiğini açıklamıştı.

Kuzey Kore daha önce de 2006, 2009 ve 2013'te ülkenin doğusundaki Kilju kenti yakınlarında yer alan Punggye-ri tesisinde üç yer altı nükleer test yapmıştı. Pyongyang yönetiminin 2013'teki üçüncü nükleer denemesi, bölgede gerilimin tırmanışa geçmesine ve uluslararası toplumun sert tepkisine neden olmuştu.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara