Dolar

32,3237

Euro

35,0666

Altın

2.295,44

Bist

8.989,85

- ABD Ulusal Istihbarat Direktoru Clapper:

- ABD Ulusal Istihbarat Direktoru Clapper:

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-09 21:12:11

- ABD Ulusal Istihbarat Direktoru Clapper:
ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, Kuzey Kore'nin uranyum tesislerini genişlettiğini ve atık petrolü "haftalar veya aylar içerisinde" tekrar kullanıma sokabileceğini söyledi.

Clapper, ABD Senatosunun Silahlı Hizmetler Komitesinde "Dünya genelindeki tehlikeler" başlıklı oturuma katılarak, Kuzey Kore, Rusya, Çin, İran ve DAEŞ hakkında yaptığı konuşmada "Hiç bu kadar farklı sayıda tehlikeyle karşı karşıya olduğumuzu hatırlamıyorum" dedi.

James Clapper, Kuzey Kore'nin 2007 yılında kapatılan plutonyum üretim merkezini 2013 yılında tekrar açmayı planladığını açıkladığını hatırlatarak, "Hesaplamalarımıza göre Kuzey göre Yongbyon'u genişletmek üzere yaptığı açıklamaları yerine getirmiş" şeklinde konuştu.

Clapper, "Kuzey Kore, reaktörü uzun zamandan beri kullanıyor. Kullanılmış petrolden uranyum üretmeye haftalar veya aylar içerisinde başlayabilirler" ifadesini kullandı.

- "ABD ve Avrupa'da DAEŞ saldırıları gerçekleşebilir"

Konuşmasında ABD ve Avrupa'da DAEŞ terör örgütü ilişkili saldırıların gerçekleşebileceği konusunda uyarılarda da bulunan Clapper, "Yurt içinde büyümüş aşırıcılar, Chattanooga ve San Bernardino'da olduğu gibi diğer saldırıları da motive etmek amacıyla hiç uyarı vermeden saldırılar yapabilir" şeklinde konuştu.

Clapper ayrıca, DAEŞ'in ABD güvenliği için El-Kaide'den daha büyük bir tehlike arz ettiğini söyleyerek, DAEŞ'in 2016 yılı içerisinde önemli muharebeler gerçekleştireceği konusunda uyarılarda bulundu.

ABD'nin siber saldırılara karşı "zayıf" olduğuna da dikkat çeken Clapper, ABD bilgi sisteminin, ABD hükümeti ve Amerikalı şirketlerce korunduğunu fakat Rusya ve Çin'in yaptığı siber saldırılara karşı zayıf kaldığını söyledi.

Clapper, "Moskova siber saldırı konusunda daha iddialı bir durum arz ediyor" yorumunu yaptı.

Konuşmasında İran hakkında da yorum yapan Clapper, "İran terörü destekleyen ülkelerin başında gelmeye devam ediyor. İran'ın terör ortaklarından Hizbullah, ABD'nin ve ortaklarının dünya genelindeki menfaatlerine bir tehdittir" dedi.

Haber Ara