Dolar

32,6007

Euro

34,8106

Altın

2.490,34

Bist

9.468,33

'ABD, Ukrayna'ya gönderdiği silahlar için para almayacak'

ABD'nin Ukrayna Büyükelçisi Marie Yovanovitch, ABD’nin Ukrayna’ya 350 milyon dolar tutarında savunma maksatlı ölümcül silahları karşılıksız olarak sağlayacağını ifade etti.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-01-17 10:32:54

'ABD, Ukrayna'ya gönderdiği silahlar için para almayacak'

ABD'nin Ukrayna Büyükelçisi Marie Yovanovitch, ABD'nin Ukrayna'ya 350 milyon dolar tutarında savunma maksatlı ölümcül silahları karşılıksız olarak sağlayacağını ifade etti. Bununla birlikte Yovanovich, Ukrayna'ya sağlanacak silahlar listesinin ABD Kongresi tarafından onaylanması gerektiğini ekledi.

Ukrayna'nın bir haber ajansına demeç veren Marie Yovanovitch, “Aslında geçen yıl ABD Başkanlığı İdaresi, Ukrayna'ya ek savunma imkanlarının sağlanması ile ilgili kararı kabul etti. Şimdilik bunun nasıl hayata geçirileceğine dair bir ayrıntı yok. ABD'de, Ukrayna'da da olduğu gibi belirli bir prosedür var, söz konusu kararların hayata geçirilmesi için Kongre'ye bunun nasıl yapılacağı ile ilgili bilgi vermeliyiz. Söz konusu prosedürden sonra karar hayata geçirilebilir. Bu kararın kabul edilmesinden dolayı memnunuz. Bu, Ukrayna'nın savunma kabiliyetini arttırmasını sağlayacak ve bu ülkenizin egemenliği ve toprak bütünlüğün savunulması için önemli” diye kaydetti.

"SİLAHLAR SAVUNMA İÇİN"

Kırım Haber Ajansı'nın habeirne göre silahların terörle mücadele operasyonunun sürdürüldüğü bölgede kullanılmasına izin verilip verilmeyeceğinin henüz bilinmediğini dile getiren Yovanovich, “Detaylar henüz hazırlanıyor. Ukrayna hükümetiyle görüşme ve koordinasyon içinde çalışıyoruz. Ama, savunma silahı söz konusu olduğunu bir kez daha vurguluyorum” şeklinde devam etti.

Ukrayna'ya silah sağlanması prosedürü hakkında bilgi veren Büyükelçi Yovanovich, “Savunmanın artırılmasına yardım söz konusuysa, herhangi bir ülkeye bir yardım sağlanması durumunda olduğu gibi, ilgili konuyu hazırlayarak Kongre'ye bildirmemiz gerekiyor. ABD'de yönetimin bildirilmesi süreci biz süre zaman alıyor. Bunun dışında sevkiyatın iyi ve özenle yapılması için lojistik meseleler görüşülmeli. Bu, ilk önce Ukrayna'yı ilgilendiriyor. Başkanlık İdaresi, Ukrayna'ya ek savunma yardımının sağlanması ile ilgili kararı kabul etti. Artık Kongre, bu konuda bildirilmeli. Ama Kongre'nin daha önce benzer bir yardımın finansmanını öngören yasayı kabul ettiğini hatırlatayım ve Kongre'nin genel olarak bu konuyu desteklediğini biliyoruz, bundan dolayı bir ilerleme bekliyoruz” dedi.

a429aaf765b4cc679480ab1fb5e996e1

Ukrayna'ya ticari silah sevkiyatı değil ABD hükümetinden yardım sağlanmasının söz konusu olduğunu vurgulayan Marie Yovanovitch, “Ukrayna'ya ABD hükümeti tarafından sağlanan savunma yardımından söz ediyoruz. Ticari sözleşmeler ve satış bambaşka bir mesele” ifadelerini kullandı.

İlgili kararın Washington'un Moskova ile ilişkilerini nasıl etkileyebileceğine değinen Yovatoviç, “Bu konuda ABD Savunma Bakanı James Mattis'in Ukrayna ziyareti sırasında bulunduğu ifadeler aklıma geliyor. Mattis, “Savunma silahı, saldırgan olmadığınız halde provokatif bir konu değil” demişti” diye devam etti.

 

Haber Ara