Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

ABD, Türkiye'nin operasyonunu durdurmak için her şeyi yapıyor

Türkiye'nin Fırat'ın Doğusuna yönelik yapacağı operasyon ABD'nin diplomatik ve askeri unsurlarını harekete geçirdi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-12-14 12:51:48

ABD, Türkiye'nin operasyonunu durdurmak için her şeyi yapıyor

Bünyesinde YPG'nin de bulunduğu ABD destekli Suriyeli Demokratik Güçleri'nin (SDG) askeri sorumlusu Mazlum Kobani, ABD'nin Türkiye'nin Fırat'ın kuzeydoğusunda başlatacağını açıkladığı operasyonu engellemek için yoğun diplomatik çaba gösterdiğini söyledi.

Reuters'e konuşan Kobani, “ABD, operasyonu engellemek için ciddi çaba gösterdi.“ dedi.

ABD'den çabalarını artırmasını isteyen Kobani, kendilerinin de Türkiye'nin asker operasyonunu güçlü bir yanıt vereceklerini söyledi.

Bölgede IŞİD ile mücadele ettiklerini kaydeden Kobani, Türkiye'nin askeri operasyonunun IŞİD ile yapacakları mücadeleyi engelleyeceğini ve bu örgütün bölgede kalan unsurlarının yeniden yayılmasını sağlayacağını iddia etti.

Kobani, Türkiye'nin birlikte hareket ettiği Özgür Suriye Ordusu'na ait güçleri sınırda seferber ettiğini söyledi.

ABD'nin Suriye konusunda görevlendirdiği diplomatı James Jeffrey ile bölgede görüştüğünü söyleyen Kobani, “James Jeffrey, Türkiye'nin saldırılarının IŞİD ile mücadeleyi başarısızlığa iteceğini ve bizim birlikte çalışmamızın sonuçlarının heba olacağını biliyor.” dedi. Kobani, bölgede IŞİD'in hala güçlü olduğunu söyledi.

Bu arada Özgür Suriye Ordusu, Türkiye'nin operasyonuna 15 bin kişilik bir güçle destek verileceğini açıkladı.

ÖSO'yu da içeren Suriye Ulusal Ordusu Sözcüsü Yusuf Hamud, Türkiye ve Suriye'den aynı anda başlayacağını söylediği operasyon için kesin tarihin belli olmadığını söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı, Suriye'nin kuzeydoğusunda özellikle de ABD askerlerinin bulunduğu veya yakınlarında olduğu bölgelere yönelik herhangi bir tarafça atılacak tek taraflı bir adımın "kaygı verici" olacağını ve bu tür adımların "kabul edilemez" olarak değerlendirileceğini açıklamıştı.

Pentagon Sözcüsü Binbaşı Sean Robertson, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fırat'ın doğusuna yönelik operasyonla ilgili yaptığı açıklamaya ilişkin sorulara verdiği yanıtta, bölgedeki güvenlik kaygılarına yönelik tek çözümün ABD ile Türkiye arasındaki koordinasyon ve karşılıklı dayanışma olduğunu ifade etmişti. Sınır bölgelerinde güvenliğin diyalogla sürdürülebilir olduğunu belirten Robertson, "Koordinasyonsuz askeri operasyonlar ortak menfaatlerin altını oyacaktır." ifadelerini kullanmıştı. (Euronews)

 

Haber Ara