Dolar

32,5743

Euro

34,7648

Altın

2.495,93

Bist

9.524,59

'ABD-Türkiye arasındaki silah anlaşması riske girdi'

New York Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington ziyareti sırasında Türk büyükelçiliği binası çevresinde yaşanan kargaşa nedeniyle iki ülke arasındaki bir silah anlaşmasının riske girdiğini yazdı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-04 15:45:20

'ABD-Türkiye arasındaki silah anlaşması riske girdi'

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Gazete, olay sonrası ABD'nin başkentinde oluşan tepki nedeniyle 1.2 milyon dolar değerindeki yarı otomatik silah satış anlaşmasının geleceğinin belirsiz olduğunu duyurdu. Haberde, anlaşmayı durdurabilecek hatta sonlandırabilecek derecede siyasi nüfuzu bulunan bazı üst düzey politikacıların devrede olduğu belirtildi.

TÜRKİYE REDDEDİYOR

Söz konusu ABD'li siyasilerin, kavgaya karışan korumalar hakkında işlem başlatılmasını istediği, Türkiye'nin ise korumaların olaydaki rolünü reddettiği ayrıntısı da haberde yer aldı.

"ABD GÜÇLÜK ÇEKİYOR"

Gazete, Ortadoğu'yu jeopolitik çıkarları doğrultusunda dengelemeye çalışan ABD Dışişleri'nin Türkiye ile yaşanan bu sorun karşısında adım atmakta güçlük çektiğini de yazdı.

"SÖZ KONUSU SİLAHLAR ERDOĞAN İÇİN"

Haberde Sig Sauer marka 1600 silahın, aracı kurum olan Makine Kimya Endüstrisi'ne satılacağı, sonrasında da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın korunmasında kullanılmasının olası olduğu belirtiliyor.

ABD'DE SİLAH SATIŞI

Amerika'daki Silah İhracını Kontrol Yasası'na göre, tüm satışlar Dışişleri Bakanlığı onayıyla yapılıyor. Bakanlığın da "eğer bu satışlar belli bir meblağın üzerinde" ise Kongre ve Senato üyelerini bilgilendirmesi gerekiyor.

New York Times'ın ulaştığı belgeye göre, Bakanlık 15 Mayıs'ta bu bilgilendirmeyi gerçekleştirdi. Ertesi gün ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Washington ziyareti ve Türk büyükelçiliği önündeki kavga yaşandı.

Gazete, silahlı korumalar ile PKK desteçileri arasında yaşanan kavga sonrası üst düzey bir Demokrat siyasetçi olan Maryland Senatörü Ben Cardin'in satışla ilgili çekincelerini kaleme aldığı bir mektubu ABD Dışişleri'ne ilettiğini bildirdi.

"SATIŞ İPTAL DAHİ EDİLEBİLİR"

New York Times, PKK destekçileri ve Erdoğan'ın korumaları arasında yaşanan kargaşanın Washington çevrelerinde yarattığı sıkıntı nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'nın, tartışmaları büyütmemek adına anlaşmayı dondurulabileceğini ve hatta iptal edebileceğini iddia etti.

Haber Ara