Dolar

32,3223

Euro

35,0757

Altın

2.281,81

Bist

9.007,88

ABD Türk akımı'ndan rahatsız mı?

ABD'nin, Washington’un enerjideki etkisini büyük ölçüde azaltacak ve Avrupa’nın enerjisini kendi kendine yeterli hâle gelmesini sağlayacak olan “Türk Akımı” projesinin hayata geçmesinden rahatsız olduğu iddia edildi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-28 01:01:12

ABD Türk akımı'ndan rahatsız mı?

ABD'nin, Washington'un enerjideki etkisini büyük ölçüde azaltacak ve Avrupa'nın enerjisini kendi kendine yeterli hâle gelmesini sağlayacak olan “Türk Akımı” projesinin hayata geçmesini engellemek için, Sırbistan ve diğer birçok ülkede darbe yapmaya hazırlandığı iddia ediliyor. Bu dikkat çekici uyarı, yıllarca petrol ve diğer enerji kaynakları için çatışmaları araştıran ve kanlı Arap Baharı'nı öngören ABD'li enerji uzmanı William Edghahl tarafından yapıldı. Edghahl, “Türkiye, Rusya ve Balkanlar'da İlginç Yeni Jeopolitik” başlıklı yazısında, Rus-Türk işbirliği ile inşa edilen Türk Akımı ve diğer ülkelerin bu projeye dahil olmalarının Washington'u rahatsız ettiğini bildirdi.

"ABD'NİN YUMRUKLARININ" HEDEFİNDE OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKTİ

Ayrıca Edghahl, Rusya'nın Macaristan, Sırbistan, Bulgaristan ve Türkiye ile yapılan doğalgaz anlaşmasının ABD'yi kızdırdığını ve özellikle Sofya ile Belgrad arasındaki işbirliğine vurgu yaptı. Edghahl, “Bunun sebebi açık. Washington, Avrupa'nın Rusya'dan gaz alımı ve Putin'in Avrupa topraklarındaki nüfusunun güçlenmesine izin vermek istemiyor” değerlendirmesinde bulundu. Edghahl ayrıca Rus-Türk doğal gaz boru hattına bağlı tüm ülkelerin (Türkiye, Macaristan, Bulgaristan, Sırbistan ve potansiyel olarak Çek Cumhuriyeti) “ABD'nin yumruklarının” hedefinde olduğuna dikkat çekerek, “Türk Akımı” dışında Rusya ve Almanya tarafından uygulanan “Kuzey Akım” projesi zorunlu olarak durdurulduğunu belirtti. Edghahl, Rusya-Türkiye doğal gaz boru hattına katılmayı planlayan Sırbistan ve diğer tüm ülkelerin “demokratik” değişimler için aday listesinde yer aldığını belirtti.

ARAP BAHARI ÖRNEĞİ

Siyasi analist Branko Radun ise bunun Amerika'nın gösteri, protesto, iktidarın zayıflaması ve muhtemel darbeleri kışkırtacağı anlamına geldiğini açıkladı. Radun, “Arap Baharı örneğinde Amerika'nın enerji alanında çıkarlarını savunduğunu gördük. Aynı zamanda Ukrayna'da olaylar yaşandı. Hükûmet, Amerika'nın işine gelmeyen bir şeyden bu durumda ‘Türk Akımı'ndan vazgeçirmek için muazzam baskı yapması rolünü üstlenir” dedi. Sırbistan Ticaret Odası Enerji Uzmanı Lyubinko Saviç de “Güney Akım baskı nedeniyle başarısız oldu ve tüm uzmanlar bunun arkasında Amerika'nın olduğunu düşünüyor” yorumda bulundu.

Haber Ara