Dolar

32,5868

Euro

34,6918

Altın

2.523,98

Bist

9.524,59

ABD Temsilciler Meclisi bütçe anlaşmasını onayladı

ABD Temsilciler Meclisi bütçe anlaşmasını onayladı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-29 02:28:35

ABD Temsilciler Meclisi bütçe anlaşmasını onayladı
ABD Temsilciler Meclisi, federal hükümetin harcama limitlerini ve borçlanma tavanını yükseltecek bütçe anlaşmasını onayladı.

ABD'de federal hükümetin temerrüte düşmesini önleyecek bütçe anlaşması, Temsilciler Meclisi'nde akşam saatlerinde yapılan oylamada 167'ye karşı 266 oyla kabul edildi.

Federal harcama limitinin bazı kalemlerdeki kesintiler karşılığında 80 milyar dolar artırılmasını ve 3 Kasım itibariyle ulaşılacak borç tavanının yükseltilmesini öngören anlaşmaya, 187 Demokrat Partili meclis üyesinin yanı sıra 79 Cumhuriyetçi temsilci destek verdi.

Kabul edilen bütçe anlaşmasındaki kesintilerin, sağlık sigortası kapsamında doktorlara ve sağlık kuruluşlarına yapılan ödemeler ve sosyal güvenlik yardımlarını etkileyeceği bildirildi. Anlaşma, hükümetin borçlanma tavanını ve harcama limitlerini Mart 2017'ye kadar yükselterek, yeni bütçe krizlerinin önüne geçilmesini amaçlıyor. Ancak Kongre'nin halen tüm bakanlık ve resmi kuruluşların 2016 mali yılına ait resmi bütçesini 11 Aralık tarihine kadar sonuçlandırması gerekiyor.

- Senato'dan da geçmesi gerekiyor

Cumhuriyetçilerin çıkardığı zorluklara rağmen Temsilciler Meclisi'nden geçen bütçe anlaşmasının, Obama'nın onayına sunulmadan önce Senato'da da kabul edilmesi gerekiyor. Borç tavanının 3 Kasım Salı günü dolacak olması nedeniyle Senato'nun anlaşmayı acilen oylamaya sunması gerekiyor.

Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell ve Senato Azınlık Lideri Harry Reid'in olumlu sonuçlanan bütçe görüşmelerinde etkin rol alması, anlaşmanın Senato'dan geçeceği beklentisini artıyor.

Kongre üyeleri ve Obama yönetimi arasında dün itibariyle sağlanan bütçe anlaşmasının onaylanması, aynı zamanda 31 Ekim'de görevinden ayrılacak Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner'in son siyasi başarısı olarak değerlendirildi.

- "Cumhuriyetçilerin adayı Ryan Paul"

Bu arada, Cumhuriyetçi vekiller, Boehner'in 31 Aralık'ta görevden ayrılmasıyla boş kalacak Temsilciler Meclisi Başkanlığı'na Wisconsin temsilcisi Paul Ryan'ı aday gösterdi.

Gizli oylamayla yapılan adaylık seçimlerinde Ryan 200 oy aldı. Ryan'ın tek rakibi olan Florida temsilcisi Daniel Webster ise 43 oyda kaldı.

ABD Temsilciler Meclisi'nin Ryan'ın adaylığını perşembe sabahı resmen onaylanması bekleniyor.

Haber Ara